Last news in Fakti

16 Юли, 2012 12:15 1 052 0

Домати и обувки по Клинтън в Кайро

  • хилари клинтън-
  • египет-
  • израел
Домати и обувки по Клинтън в Кайро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън бе неприятно изненадана при визитата си в Египет. Тя бе замеряна с домати, обувки, бутилки и бурно освиркана пред президентския дворец в Кайро, където се срещна с новоизбрания държавен глава Мохамед Морси, предаде RT. Докато траеше срещата, тълпата скандираше „Моника, Моника“, визирайки небезизвестната любовница на съпруга й – Бил Клинтън.

Пред сградата имаше антиамерикански протест, както и пред хотела, в който бе отседнала Клинтън. Недоволните я обвиниха в опит да купи след революционен Египет. Те скандираха и лозунги против ислямистите, визирайки Морси и неговата партия „Мюсюлманство братство“, първа политическа сила в Египет. Протестиращите обвиниха Вашингтон, че е „поставил“ ислямистите начело на Египет и им е помогнат да спечелят изборите.

Клинтън обяви, че фактическото двувластие в Египет изисква компромис между Морси и военните. Тя поиска новият държавен глава да защити правата на жените и на малцинствата, както и да продължи мирния договор с Израел.

Накрая конвоят на Клинтън бе нападнат на излизане от новооткрития американски офис в пристанищния град Александрия, но автомобилът, в който тя се вози, остана непокътнат.

Хилари Клинтън се срещна и с ръководителя на управляващия Военен съвет маршал Мохамед Хюсеин Тантави, когото призова за по-бързо предаване на властовите правомощия на демократичните институции.

Както е известно, миналия месец съдът в Кайро постанови, че първите парламентарни избори след падането на режима на Хосни Мубарак са незаконни. Това стана причина военната хунта да изземе законодателните правомощия, с което разпали страстите десетина дни преди президентските избори. По-късно Морси свика парламента, което бе последвано от ново съдебно решение, че това противоречи на закона. 

Първият американски дипломат вече е в Израел, където се очаква да бъде обсъдена иранската ядрена програма с премиера Нетаняху, както и хода на египетския преход.

Тел Авив е притеснен от издигането на „Мюсюлманското братство“ на политическата сцена в Египет и настоява Кайро да се съобрази с всички международни спогодби за мир. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА