Last news in Fakti

2 Декември, 2019 08:40 1 689 8

Зелена светлина пред Скопие за НАТО

  • сащ-
  • северна македония-
  • нато-
  • зоран заев

САЩ ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към алианса

Зелена светлина пред Скопие за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео на страницата си в "Туитър".

"Приятно ми е да съобщя, че САЩ ратифицираха протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Една стъпка по-близо до приемането на Северна Македония като 30-ия съюзник в НАТО", написа шефът на американската дипломация.

През юни миналата година външните министри на Македония и Гърция подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на името "Република Северна Македония".

Този договор цели не само да уреди дългогодишния спор с Атина за името на балканската република, съвпадащо с това на северна гръцка област, но и да открие пътя на Скопие към НАТО и ЕС. През февруари тази година Преспанското споразумение влезе в сила.

Повечето страни членки вече ратифицираха протокола за приемането на Северна Македония в алианса, който ще има среща на върха в Лондон на 3 и 4 декември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    12 8 Отговор
    Браво братя българи, влизайте ! Каскетнята беснааааааа !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Stormtrooper

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Тачо":

    Като не живеят на земя, която не е тяхна, на кой е тази земя?
  • 4 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Тачо":

    Руска подлога си Бачо, а те нямат морално право да говорят за Македония и македонците. защото вие бяхте тези, които още през 1934 година признахте македонска нация и език и бяхте готови да признаете съществуването на добруджанска и тракийска нации под натиска на руската терористична организация Коминтерна.
  • 5 винаги е имало

    3 8 Отговор
    зелена светлина за всички тъпанари които желаят да мрат за чужди интереси.
  • 6 Тодоров

    0 6 Отговор
    И те като нас ....на гол тумбак, чифте пищови.
  • 7 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    ТА ЩО Е НАТЮ ??? " НАТЮ НАШ НАСУЩНИЙ" Е ПРОРОБСКА СТРУКТУРА И НАПАДНА СЪРБИЯ БЕЗ САНКЦИЯ НА ООН !!! ДНЕС НАТЮ ЕДИНСТВЕНО ЗАЩИТАВА ИЗРАЕЛ !?!?!?

    Коментиран от #8

  • 8 Комиците

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНКО":

    Пенко... Ходи да търсиш, Долсинея от Тобосо. Не се занимавай, с неразбираеми за теб светове.