Last news in Fakti

22 Декември, 2019 19:45 1 266 9

Стоунхендж посрещна „зимното слънце“

  • слънце-
  • зимно слънцестоене-
  • стоунхендж

Каменният комплекс е на повече от 4500 години, но и до днес мястото е обвито в мистерия

Стоунхендж посрещна „зимното слънце“ - 1
Снимка: Shutterstock

Огромно множество се събра на прочутия мегалитен комплекс Стоунхендж в графство Уилтшър, Югозападна Англия. Поводът – зимното слънцестоене, което отбелязва настъпването на зимата.

Хора от всички възрасти наблюдаваха изгрева на слънцето над огромния каменен комплекс. Най-краткият ден от годината в Северното полукълбо започна с музика и танци. Някои от поклонниците пък се възползваха от първите слънчеви лъчи, за да си направят снимки на фона на мегалитите.

Каменният комплекс Стоунхендж е на повече от 4500 години, но и до днес мястото е обвито в мистерия, припомня телевизия „Европа“. Каменният кръг обикновено е недостъпен за туристи, затова не беше изненадващо, че мнозина се възползваха от възможността да го видят отблизо.

Специално за церемонията в Стоунхендж дойдоха и келтски друиди, които изпълниха древни ритуали. Следващият път, когато комплексът ще бъде отворен за посетители, ще бъде при настъпването на лятното слънцестоене.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 3 Отговор
    Cтигa cтe ни зaнивaли c глупocти. Cтoухeндж e CЪВРEМEННA ФAЛШИМEНТO-ВЪЗCТAНOВКA. В мрeжaтa дoри имa дoкумeнтaлни кaдри c изливaнeтo нa бeтoнa oт БEТOНOВOЗИ зa фундaмeнти нa кaмънитe и тяхнoтo мoнтирaнe пo мecтaтa им c КРAНOВE.
    Гoлям бъзик e тaзи ВЪЗCТAНOВКA. Caмo кaтo cи пoмиcля, чe пo нeя ce прaвят някaкви нaблюдeния нa звeздитe, cлънцeтo и другитe нeбecни тeлa, пишaт ce cтaтии и т.н. - гoлeм cмeх.
  • 2 Няма ли кой да изтъкне и подчертай

    7 3 Отговор
    КОй според самите ирландци келти и шотландци е бащата и майката на цивилизациите им.Те сами са написали че са ги създали народ дошьл от делтата на Дунав при Черно море защото тези камьни на Стоун хенджа посоката и космическите цели за които се ползват 8000 г и повече преди това са ги измислили хората от варненския некропол и в тоя период от време Единствено те са знаели за пи фи питагоровата теорема и знания немислими за много от сегашната популЦия

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Госあ

    4 3 Отговор
    Стоунхендж идва от Бретан - Франция. Аре чао.
  • 4 тоест

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "Няма ли кой да изтъкне и подчертай":

    те произхождат от румънците?

    Коментиран от #9

  • 5 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Няма ли кой да изтъкне и подчертай":

    И ти си прав....
  • 6 Behemoth

    4 7 Отговор
    Тоя първия дето е коментирал въобще няма връзка с главния мозък...забелязал съм че е кух като хралупа...
  • 7 Угььъцуььтиьгьть6у7уф7(.0?@ хщ ог ох пх

    4 3 Отговор
    Стоун хейндж е построен 19 век като е писана новата “история” от западните “сили” миризливи.
  • 8 present days

    3 0 Отговор
    Там се събират наркомани и правят оргии.
  • 9 Що в половин Румъния има градове и

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "тоест":

    Села с български имена??????Щот там хиляди години е било пьььььлно с българи/ даки/ сьбратя на траките.Впрочем и в Унгария Австрия Чехия и Словакия е пълно и там с чисто български имена на населени места и области.
Новини по държави: