Last news in Fakti

27 Декември, 2019 23:00 15 254 86

Идва ли краят на султан Ердоган?

  • султан-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • европа

С много упоритост и силна воля за 16 години Ердоган се превърна в султан на Турция

Идва ли краят на султан Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато през 2003-а година дойде на власт, Ердоган първоначално бе смятан за либерален реформатор, който се стреми да отвори пътя на Турция към Европа. Но още тогава критиците предупредиха, че той е "вълк в овча кожа". Ердоган се качи на "влака за демокрацията", само за да слезе от него в подходящия момент - всъщност го напусна веднага, щом успя да отстрани своите съперници във военната и съдебната система. Оттогава се движи в съвсем друга посока - към султанат. Така започна пътуването във времето назад към османското минало.

В следващите години никой не успя да спре пътуващия. Уверено, почти виртуозно, Ердоган отстрани препятствията едно след друго: без усилия той устоя на протестите в парка Гези, на корупционния скандал и опита за преврат. През юни 2018-а той въведе президентска система, която му предостави специални правомощия като държавен глава - така се роди едноличният режим на Ердоган.

Днес султанът управлява от своя новопостроен дворец с 1000 стаи в Анкара. Мечтата му е през 2023-а да въведе страната в неоосманската епоха - един век след основаването на съвременна Турция. Но точно преди финалната права, тронът му започна да се клати. 2019-а се оказа повратна година и сега мечтата му заплашва да рухне.

Началото на края

Властта на Ердоган започна да се разпада през лятото на 2018-а, когато започнаха да се проявяват грешките в икономическата му политика. За да осигури облаги на обкръжението си, той бе инвестирал едностранно в строителната индустрия. Заради това турската икономика не е особено продуктивна, намира се в криза и изживява сериозни валутни сътресения. Безработицата - най-вече сред младите хора - е рекордна. Недоволството на населението бе предизвикано предимно от това, че цените на основни храни като плодовете и зеленчуците скочиха неимоверно.

Реакцията не закъсня: на местните избори в края на март важни градове бяха изгубени и попаднаха в ръцете на опозицията. Загубата на Истанбул беше особено болезнена, тъй като мегаполисът е безспорният икономически център на Турция и разполага с огромен бюджет. Това са пари, от които Ердоган спешно се нуждае, за да поддържа властта си.

"Който загуби Истанбул, губи цяла Турция"

Ето защо Ердоган не искаше да се откаже от властта си при никакви обстоятелства - той оказа натиск върху избирателната комисия и настоя за провеждането на нови избори. Без успех. Защото изведнъж на сцената се появи нова политическа звезда: Екрем Имамоглу.

Социалдемократът запази хладнокръвие и посрещна омразата на управляващата партия с любезност и спокойствие. Имамоглу безапелационно спечели повторните избори срещу кандидата на Ердоган Бинали Йълдъръм. И това няма да е последният му удар: популярността на Имамоглу е огромна. Твърди се дори, че има шансове в надпреварата за президентството.

Натискът е отвсякъде

Болезненото поражение на изборите е резултат и от стратегията на Ердоган за поляризация, която сега рикошира. За първи път различни опозиционни партии - ислямисти, националисти, социалдемократи и леви либерали - обединиха сили срещу общия враг Ердоган въпреки политическите си различия.

Властта на Ердоган се разпада и в собствените му редици - почти един милион членове са напуснали Партията на справедливостта и развитието. Неговите спътници - като бившия министър-председател Ахмет Давутоглу, бившия финансов министър Али Бабаджан или бившия президент Абдуллах Гюл - основават нови партии. Те ще отнемат на Ердоган важни гласове от консервативния лагер.

С много упоритост и силна воля за 16 години Ердоган се превърна в султан на Турция. Разполагащ с почти монархическа власт, той изглежда едва ли не неприкосновен на трона си. Но ето, че 2019-а донесе изненадващ обрат, мнозина играят сега срещу султана.

Автор: Даниел Белът


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАХ

    47 48 Отговор
    На този етап Ердоган е нужен на Русия и няма как да падне от власт.

    Коментиран от #6, #8, #12, #16

  • 2 Станчо

    29 9 Отговор
    Хайде пак се почва...
  • 3 Последния софиянец

    90 35 Отговор
    Като чета за Ердоган, сякаш чета за Бойко. Едно към едно.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мехмед

    37 28 Отговор
    Бая турски,, сабии" изядоха германците!
  • 6 сухияТ

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "БАХ":

    ТОЧНО !!! А до 24 г. има много време .
  • 7 КОНТРАТА

    29 11 Отговор

    До коментар #4 от "който се е хванал с евреина Путин":

    Синегогата комадва само в Америчката!!!
  • 8 Ххх

    49 10 Отговор

    До коментар #1 от "БАХ":

    Ердоган е костелив орех. И показва рогата си не само на западняците. А и с Русия имат доста теми, по които са на противоположни мнения.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ххх

    16 13 Отговор

    До коментар #4 от "който се е хванал с евреина Путин":

    А Путин пък си върза черно, щото са го изгонили от Г 8. "Мноо ми требва", както беше казал Слави Трифонов за Марта Вачкова.
  • 11 Osman

    40 34 Отговор
    Не вярвайте на статията.Турция се показва в съвсем друго отражение,в отражение каквото иска да види Запада и САЩ....Действителността съвсем е друга....

    Коментиран от #28

  • 12 гост

    44 28 Отговор

    До коментар #1 от "БАХ":

    Верно ли , хахаха !! Той и Истанбул нямаше как да падне , ама падна та се скъса !!! И не че султана не пробва всичко което можеше !! И кой ти каза , че пък джуджето ще казва какво ще става в Турция ?? Ееех , мечти и полюции русколизки , хахахха !! Турция от пет години губи по 70-80 милиарда годишно от БВП-то си , с тоя темп 2024 султана ще ходи не на избори , а в затвора и то без излизане !!!

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    33 25 Отговор
    Само като прочетох заглавието, и разбрах че е дойче зелето, мечтите са безплатни народа го обича, умиргсйте си от яд
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ben TR

    41 22 Отговор

    До коментар #1 от "БАХ":

    Да. Много сте умни... Знаете всичко... Веднага разбрахте кое какво е..... Затова сте толкова зле по всичко. Реално си стоите на място като, даже и не "буксувате". Вие гледайте да си оправите държавичката първо, но вече не остана и кой да го оправи. Всички млади и умни хора заминаха или останаха много много малко. Заради такива много-знаешти като вас.

    Коментиран от #22, #58

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ben TR

    21 14 Отговор
    Сега като чета коментарите ви май и по-зле ще станете.
  • 20 който се е хванал с хермафродита

    15 26 Отговор
    Путин, който по времето когато му идваше мензис го изхвърлиха от Г8 защото забравяше да си сменя дамските превръзки, няма как да оцелее.... А това че путин е мъртъв от 12 години и в момента го замества двойник хермафрдит, който не е служил в руската армия си е ваш проблем...
  • 21 посмали манго

    24 29 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Истината е, че откакто дойде Ердоган на власт увеличи БВП от 500 млрд до над 800. Спад има само последните две години, който вече е овладян.

    Коментиран от #29, #49

  • 22 И ти маймуно

    26 18 Отговор

    До коментар #16 от "Ben TR":

    си част от тази държава, продукт на българското образование и възпитание.
  • 23 МИХАЙЛОВ

    17 19 Отговор
    ....ИДЕ КРАЯ НА ПАДИШАХ СУЛТАН
    И БАШ БАНДИТАН, ГЕНЕРАЛ РЕКЕТЬОРАН
    И ШЕФ НА МАФИОТАН ГЕРБЕРАН
    И ПРЕДАТЕЛАН НА БУЛГАРАН
    И ЕНИЧЕРАН И ПОМИЯРАН И ПОДЛОГАН НА САЩАН
    - БОЙКАН МАФИОТАН БОРИСОФАН
    КРАТУН ТИКВУН ОТ БАНКЯН...
  • 24 Берат

    25 12 Отговор
    DW пишат само негативно спрямо Ердоган,защо ли?
  • 25 потребител

    17 5 Отговор
    Само не разбрах за кой Падишах става дума? За Ердроган или за Борисов?
  • 26 Башебач гъзбей

    16 19 Отговор
    Никакъв шанс няма за подането на мустака. И вече се видя,че който опита нещо срещу него ,свършва зле. Тълпите го обожават и го подкрепят.

    Коментиран от #43

  • 27 2023

    16 16 Отговор
    Година на основаването на кюрдско-турската конфедерация.
  • 28 Кошмара

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Osman":

    Страх ли те е ?
  • 29 Глупак си ти

    30 13 Отговор

    До коментар #21 от "посмали манго":

    Целият им БВП и блясък е от кредити, които дойде време да връщат!
  • 30 Мориното

    34 23 Отговор
    Иска им се да дойде краят на управлението на Ердоган, но уви все не идва. Ердоган е трън в пърдялника на много държави. Мечтаят за слаба Турция, но виждат, че Ердоган кара народа си все напред и нагоре, и това не се харесва на двуличниците. Откак Ердоган е на власт Турция напредна. Произвеждат си танкове, хеликоптери, дронове.... днес беше представянето и на турския електромобил. Все неща от които става независима държава,

    Коментиран от #68

  • 31 Рязана карабина

    8 23 Отговор
    Как да имаш различно мнение бе, брат?! Христос се опита да промени статуквото и го разпънаха на кръст. Какъв спасител е той? Кого е спасил? Не богохулствам, но не разбирам как този ме е спасил и от какво? Троцки се сравняваше с Ленин, но си намери смъртта в Мексико. И Сталин стана Бог. На Бога всичко му е позволено.
    Айдеииии.... A зa Cтoичкoв, aми тoй също e БOГ! Хриcтo, ти cи гeний! Нa гeниитe им e пoзвoлeн вcичкo. Зacлужaвaш cи гo. Били ли са българите турски роби или са си такива? Животът е вечно противоречие? Отговорът е: Винаги сме роби!

    Коментиран от #53

  • 32 Коментатор

    18 5 Отговор
    Ми нашия султан, иде ли му края?
  • 33 Novus ordo seclorum

    11 14 Отговор
    Занимавам се с хазарт и ако само имате идея за какви пари става дума, от обикновени туристи до големи играчи. Много са си добре хората. Класически фейк е тая статия.
  • 34 АГАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гюленист":

    Побързайте преди да спадне:))
  • 35 БАЙ МАРИН

    16 10 Отговор
    Ердоган ще отстъпи, но не на Имамоглу, а на свой човек. Имамоглу е шоумен нищо повече.
  • 36 Гост

    17 15 Отговор
    Ердоган в затвора за престъпленията коитоизвърши и погазването правата на човека
  • 37 Иван

    18 11 Отговор
    И на Ердоган идва края,и на САЩ идва края.
  • 38 На такива краят

    7 8 Отговор
    Им се вижда..!
  • 39 заключение

    26 10 Отговор
    За утеха на вярващите Ердоган поне ще бъде съден и обесен , но нашия Султан дори не можем от властта да го отместим , разликата между нас и турците не е в наша полза.

    Коментиран от #41

  • 40 Не и турчин

    13 12 Отговор
    Всякакъв искам да бъда, но не и такъв...!

    Коментиран от #75

  • 41 Баба Ванга

    8 11 Отговор

    До коментар #39 от "заключение":

    Кремълския Султан ке го изпревари
  • 42 Значи. .

    13 9 Отговор
    Какви са тия статий от dw бе тяхната меркел и тя сигурно е султан след като някой лидер избран от народа го определят за такъв +това той не е наследил нищо от никой дошъл е с избори и ако загуби такива друг ще го замести каква е тази черна пропаганда...
  • 43 Никой

    15 10 Отговор

    До коментар #26 от "Башебач гъзбей":

    Точно казано, тълпите. Ами значи малко му остава, щом простите хора го уважават само. То се вижда и по изборите, големите градове бягат от неоосманизма . Тия тълпи както Ердоган ги манипулира, така ще бъдат манипулирани и от друг. Само да усетят някакъв спад в обещанията му и аут. Но явно има спад щом толкова кораби са напуснали потъващия плъх досега. Да ви е честито развитието на икономиката на Турция, за която говореха един двама заблудени по-горе. То тях дали ги касае не знам, понеже паразитират на наш гръб. И не отиват там да живеят, там не могат свободно да лаят като тук. Знам навремето колко мои съученици тръгнаха към Турция като аслани и да не казвам как се върнаха. Вие знаете по-добре.

    Коментиран от #69

  • 44 1944

    5 7 Отговор
    заиграването с плешивия кремльовски гей срина лирата
  • 45 Ели

    16 6 Отговор
    Султан Ердоган, евалла, ашколсун!

    Колко султани имат Англия и САЩ, ах, от кой да започнем?

    САЩ са по-лесни - кратка история-мрачна, не са добри данъкоплатци към Короната. Но какво да кажем за Британия - султан до султан, шейх до шейх, колония до колония, та чак и Хитлер спонсорирали САЩ и Британия?

    И същите тези рецидивисти днес искат да затрият хилядолетна Европа- Елада, Рим, Византия - ограбена и пренесена в Западна Европа-благодарение на което възниква Ренесансът, защото не знаели -що е туй канализация, но Япония, Китай и Византия-З. и Източно Римска империя - знаели. И българите знаели - имали "парно".
    да вървят по "дяволите" - варварите, които се опитват да ни унищожат чрез имигранти и редактиране на "Вазов"!

    Днешният Запад съществува, благодарение на Балканите, наследникът на Рим - затова ги караме да пият енергийни напитки, когато стане въпрос за Величието на Източното Православие и Балканите, и Питагор, Архимет, и Епикурейство - когато Балканецът се весели - не му пречи, той ще танцува, когато види страданието, защото може да "създава" - Казандзакис - запомнете това име. А Бритите и САЩ - могат да рушат, те още не са създали своят Зорба, и няма как - нямат хилядолетна култура.

    Как беше (северна македония - ти да видиш, дори Александър осъзнал, че слънцето хвърля сянка", и че не можеш да спреш пролетта, дори да изкорениш всички цветя", а един друг човек, търсил "Човекът" с фенерче и куче, добавям делфин, кон, слон.

    Та същият тоз
  • 46 Ели

    13 7 Отговор
    Та същият този Запад, "пиещ енергийни напитки", когато чуе Изток и Балкани "да върви по дяволите".

    Защото няма Конфуций, Тервел и Иван Грозни и Каму, всичко ограбено от Запада, идва от Изтока, страх ги е, треперят ако Изтокът и Балканите се обединят, защото те са хилядолетна култура!

    Коментиран от #84

  • 47 Ердо

    12 3 Отговор
    Скоро ще видите края на дойче зеле

    Коментиран от #48

  • 48 Ели

    7 5 Отговор

    До коментар #47 от "Ердо":

    Обединението значи разбиране!

    Не говоря за претопяване на култури, но е факти че същите Чехия и Австрия - Свещена лига - спряли нашествието на Османските Империя, били шедро разделени от любимите ни Англия и Франция.

    В същото време руните ни били щедро използвани Ертогрул и Кубрат, Китай, Индия, в следствие Пакистан, в противопоставяне на нациите и народите, мирно съжителствали преди това.

    В интерес на кого, и защо, загивали хора?

    Адам можел да говори с животните. Соломон казал: "всеки чужденец ще намери утеха в Храма" и веднага е създаден врагът "Вавилонски плен" - успешно ползван от Хитлер - халдейство. Някой разрушил храма на "единството".
    Някой решил "педофилията, вавилонските кули, грехът да са над божественото". Бог ги разделил и пратил Потоп, разделил езиците, хората да не са общи в греха - станали общи -английски-Бжежински - Източно православие - враг!.

    Вавилонската кула днес е в Страсбург - архитектура. Днес изпращаме мисиите на Сатаната в Страсбург. Бог се опитал да раздели греха, имало праведни, Хитлер - Новият Ред - Вавилонската кула - ЕС, САЩ я възраждат.

    Извод: да не мразим, да даряваме надежда - независимо от етнос и религия, да обичаме ближния си - колко е трудно да обичаш ближния - определен от правителствата, че е "враг", и колко е трудно да осъдиш терористите прегърнати от САЩ, Британия и Германия?

    Коментиран от #52, #63

  • 49 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #21 от "посмали манго":

    И кого си мислиш , че ще излъжеш с тия глупости , бе "експерте " ??? Хахаххахаха , овладян бил , овладян дръжки , с всяка година спада се увеличава , а още не е дошло времето на големите падежи на милиардите кредити !!! Максималния е бил 2013 г - 950 млд , преди да почнат изцепките на любимеца ти и оттогава САМО НАДОЛУ !!!! 2015 - 860 млд , 2018 - 766 млд и тази година минимум още 60-70 млд НАДОЛУ !!!! И краят му не се вижда !!!!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_БВП_(по_номинална_стойност)
  • 50 Ализатор на човешката глупост

    10 5 Отговор
    Американците да не се сърдят на Ердоган! Те сами са си виновни за ситуацията. Като видят неще изправено, трябва да го бутнат. Като усетят, че нещо мирише хубаво, веднага го изяждат. Като усетят, че някой излита по-нависоко от тях, трябва да го дръпнат за шлифера. Направиха опит за преврат на Ердо-ето го резултата! Сега ще им се смее отстрани и ще ги закопава, както те искаха да направят с него.
  • 51 Ели

    10 3 Отговор
    Извод по Коледа: имах щастието и нещастието да пътувам, и разбрах едно нещо, някой се опитва да ни раздели - да всее омраза между народите, нямах един случай "спазвайки постулат: в рим като римляните" в който да не постигна диалог с местни общоности и култури.

    Някой се опитва да ни раздели, да раздели мравката от пчеличката, да направи Законът един за мутрите, друг за хората.

    Въпросът е кой е този някой, и можем ли да му противостоим.
    Разбира се, че можем, изборът е наш!

    Честито Рождество и нека на омразата дадем отпор, а на страданието разбиране и решение, решението е най-трудно...

    Коментиран от #55

  • 52 Мехмед

    6 9 Отговор

    До коментар #48 от "Ели":

    Забравил(а) си да си изпиеш хапчетата.

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Като говориш слушаш ли се

    10 3 Отговор

    До коментар #31 от "Рязана карабина":

    Спасил? Ти това го разбираш като планинска спасителна служба ли? Тая кончина на какво слага основите бе брат? Едно всенародно движение вече 2000 години, благодарение на което ти сега си културен европеец и Европа е ядрото на световния културен, интелектуален и цивилизационен елит! Къде е Флоренция, къде е Ренесанса, къде е Просвещението, кой е Микеланджело, ДаВинчи?! Християнската религия ражда толерантността, моралните норми, писменост, изкуство, архитектура, култура, доброволчеството и самарянството. Цялата Библия може да се сведе до 3 думи: "Обичай ближния си". Нещо по-спасително от това?!

    Коментиран от #74

  • 54 Ели

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Мехмед":

    Хапчета добре, откъде да почнем Ертугрул, или преди това - нашествия?

    Общата руна в знамената ни, бягайки от едни нашествия, или преди това.

    Или защо Осман успява да обедини - агруминтирай се, или защо преди това Християнството побеждава, Източното, лъвовете арени.

    С огън и меч, нищо не се постига! Раждаш омраза.

    Та къде в Корана пише да убиваш майки и деца, чакам?

    Или ще водим продуктивен дебат, или ще раздаваме диагноци - има една цел!

    Да не загиват деца, в името на "кретенски идеологии".

    В момета в който направя атентат, имаш правото да ме убиеш, независимо дали в името на Аллах, Буда, Христос.

    Нещо против?!

    Но се питам ако си стигнал до атентати, какво си направил в името на Родината, и водил ли си преговори с правилните държави, изключвам съдателите на ИДИЛ и Арафат - САЩ, Британия, Франция, а и на Хитлер?
  • 55 Емо

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ели":

    Просветена и одухотворена си. Имаш ли си гадже?

    Коментиран от #56

  • 56 Ели

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Емо":

    Имам си един тук в Карлуково, що питаш?
  • 57 Ели

    11 3 Отговор

    До коментар #52 от "Мехмед":

    Давайте националност, Мехмет, от името на коя държава ми опонирате?

    Чакам продуктивен дебат!

    Иначе ще ви сложа в категория англосаксонски агент- незаслужаващ внимание, предател на нация и държава!

    Или ще се страхувате и мразите?

    Чакам аргументи?
  • 58 Той

    16 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ben TR":

    Ти не се притеснявай за нашата ДЪРЖАВИЧКА!! Винаги сте били зависими от нас!!
    Не можем да сме по-зле от Вас, щото ние сме християни, на Вас проблема ви е в религията!!
    За толкова години, толкова помощ Ви дадоха и пак за нищо не ставате!!
    Весели празници

    Коментиран от #76, #85

  • 59 Ели

    6 0 Отговор
    "Мехмед" - моля за извинение, чакам, уважаеми Мехмед аргументи!
  • 60 Гласувайте за Шайката ГЕрП

    8 0 Отговор
    А Идва ли Краят на падишаха борисоф 3
  • 61 Ели

    5 4 Отговор
    Най-обичам обрязаните. Мехмед дай телефон да се свържем!
    Колко още ще се моля? Моля ти се де!
  • 62 Ели

    4 4 Отговор
    Най обичам да ме клатят болшевики комунисти монголоруски славяни с дръпнати очички КГБейци Чекисти и Путкофили

    Коментиран от #64

  • 63 Ердо

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Ели":

    Ти си луда
  • 64 Елиоригинал

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ели":

    Някой се опитва да мрази?

    Искам продуктивен дебат?

    Няма религия, която да изповядва омраза и унищожение, давам ви добър коз!

    Не бъдете дивак, да спамите темата от мое име.

    Първият човек, който ще Ви защити Мехмед, съм аз, другите ще пуснат бомбите, това ли искат хората, обикновените хора?

    Коментиран от #70

  • 65 Психиатър

    5 3 Отговор
    Моля да ни извините! Вече в болницата имаме интернет за пациентите. Въпросната Ели страда от тежка форма на шизофрения.
    Извиняваме се още един път!

    Коментиран от #66

  • 66 Ели оригинал

    4 5 Отговор

    До коментар #65 от "Психиатър":

    Мехмед полудя, Ердо също и Психиатър,

    Питам Мехмед, можеш ли да бъдеш достоен човек?

    Ако една друга държава с вируси се разгневи, става страшно, тя модифицира Ф16 - затова не бъди Арафат, или друг, който го лекувахме в нашите болници, със самолети.

    САЩ и Англия няма да ти помогнат и Франция.

    Бъди Човек, или не НеЧовек, за момента си Нечовек"

    А местонахождението ти ще го хвана за секунди, не ми бъди враг, искам аргументи!
  • 67 Георги

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Гюленист":

    Ердоган търгуваше петрол с ИД,заедно със зет си.Дните си в най добрият случай ще финализира в затвора.

    Коментиран от #73

  • 68 Guest

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Мориното":

    Спри малко с производствените мечти. Самите турци са в потрес, че на мах работят единствено пристанищата! А познай що? Производството им върви уверено надолу! На каквото се сетиш. А хората самолети, танкове, нови мегаломански летища и др. подобни не ядат. Иска се задоволен народ, за да пипа и по-шукаритетни производства смело! Статията е доста точна. Бат' Ердо ша го дуу'не след 2 - 3 год. И май трябва да ползва оставащото му време за умело спасяване на кожата, след това!
  • 69 Башебач гъзбей

    4 4 Отговор

    До коментар #43 от "Никой":

    Не знам...за някои неща съм съгласен с теб,но мисля,че подобно на Путин , агата се е бетонирал и то за много години напред. А пък за асланите не знам, но колко народ се завърна от европата пасран? Много.
  • 70 България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲

    6 8 Отговор

    До коментар #64 от "Елиоригинал":

    Бомбите ги пускат твоите Кремълски господари върху детски градини училища болници цивилни За какво повече да дебатираме Това е безмислено
  • 71 Како ма...

    2 2 Отговор
    Ама ти си огън ,ма! Това ,не ще да е от енергийни напитки . Нещо по-силничко ще е. Иначе си прав за много неща.
  • 72 Хасан

    9 4 Отговор
    Ако Германия си увеличи влиянието си и си наложи волята си над Европа Балканите Украйна не е опит за вьзраждане на Третия Райх но ако Турция направи е неосманизьм ..хай сиктир
  • 73 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #67 от "Георги":

    Е как така..ДАЕШ имаше Петровна индустрия ли ...Не е ли по добре да се запиташ кой продаваше орьжие на ДАЕШ че 8 г воюваха???
  • 74 Хасан

    9 7 Отговор

    До коментар #53 от "Като говориш слушаш ли се":

    Христианската култура роди Инквизицията,Колониализма,робството,Гитлер,атомните бомби
  • 75 Вальо

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Не и турчин":

    Да те опънат отзади,цяля Турция малииии незнам

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ГоСт

    5 1 Отговор
    Хахахахаха..къф султан е тоя тиквеник бе....умрех от смех.
  • 78 Тебе като те опънаха

    5 0 Отговор

    До коментар #75 от "Вальо":

    И кво, жиф си да се мъчиш...(и тепърва кво те чака...!)
  • 79 Шабан

    9 5 Отговор
    Този писач на фантазии доста се е нашмъркал с християнски илюзии. Бях една седмица там и да ви кажа хич няма и следа от това турчина да е по-зле.Напротив доста по-добре е! Цените почти на всичко са като тука в България че, дори и някой са по-ниски. Като се има впредвид че, там основно работят мъжете и с една заплата се издържа цялото семейство(жена, две,три деца и родители)а освен тези основни разходи се купуват по-два три имота и се карат нови коли, много рядко ще видиш кола втора употреба. Какво да кажа хората отдавна са постройли комунизма и сега надграждат. Като доизпипват законите и си осигуряват на рахатлъка. Мегаполисите продължават да се разрастват, фабриките се размножават и вече недостига на нови пазари е видим. Почти всичко е местна продукция която е доста по-качественна в сравнение с китайските боклуци залели България и западна Европа. Всичко това е така защото общественото съзнание е много будно и самите хора са настроели системата така че, да работи в тяхна полза и това Ердоган го знае и се съобразява. Това създава едно усещане за стабилност и уникалност който не можеш, усети никъде другаде. За това и всяко семейство има по-две три деца. Това говори за доверие в държавата и това което прави системата за хората!
  • 80 адам

    5 6 Отговор
    Ердоган е велик държавник!
  • 81 Курти

    2 1 Отговор
    Към писача на статията:Абе ти журналист ли си или селски клюкар? Каква е тази злоба и този простоват стил.На това ли са те учили в журналистическият факултет? А...извинявай ти сигурно не знаеш какво е факултет.
  • 82 Ншнш

    3 3 Отговор
    Падат ви главите на вас столицата на кенефа на Европа...4428 Истанбул може да си го сънуваш само...
  • 83 Симеон Борисов

    4 0 Отговор
    Ако не му спретнат пуч, ще му организират опозиция - и в двата случая ще свърши като Чаушеску( заинтересовани дал Алах
    И к,во праим като даде фира и всичките му прблеми почнат да ни тропат на оградката
  • 84 "На нищо не се учудвай!"

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Ели":

    Браво,Ели!
    Абсолютно вярно!
  • 85 АГАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Той":

    Ти ако знаеше твоята религия, нямаше да плюеш другата... За кои помощи говориш? EU ви дава помощи всяка година и един изпълнен проект нямате... TR почти няма нещо което да не може да произвежда... За съжаление сте 50г. назад и него разбирате...
  • 86 OSMAN

    1 0 Отговор
    Bilgarskite bezrabotni ZLOBARI tsyal den sa v FORUMITE syakash ERDOGAN e ostavil maykite im BREMENNI OTZADE !
Новини по държави: