Last news in Fakti

3 Януари, 2020 12:25 5 011 5

Препарат за акне водел до самоубийства?

  • акне-
  • самоубийство

Листовката за "Роакутан" е пълна с много сериозни предупреждения

Препарат за акне водел до самоубийства? - 1
Снимка: Shutterstock

Британският регулатор на пазара за лекарства (MHRA) обяви нова проверка на използван от десетилетия лекарствен продукт за тежки форми на акне, след като през миналата година 10 самоубийства в страната бяха свързани с приемането му от пациенти, съобщава "Дневник".

Става дума за "Роакутан" на фирмата "Рош", който се предлага и в България. Той е крайно средство "при риск да останат постоянни белези върху кожата". "Ще приемате "Роакутан" при акне, което не се е подобрило след други видове лечение против акне, включително антибиотици и препарати за приложение върху кожата", пише още в инструкция на български.

Листовката за "Роакутан" е пълна с много сериозни предупреждения, включително за това, че след края на приемането му всички останали капсули трябва незабавно да бъдат предадени на лекаря. Особено изчерпателни са предупрежденията за ефекта върху бременни, едно от които е да не се дарява кръв и 1 месец след приемането му, тъй като, ако се прелее, ще увреди плода.

Експертна група ще провери още веднъж данните, а през 2020 г. трябва да публикува препоръките си за лекуването на акне и Националният институт за здраве и здравни грижи.

"Гардиън" цитира изявление на "Рош", в което се казва, че милиони пациенти по света приемат изотретиноин и че "подобно на повечето медикаменти, той може да предизвиква странични ефекти". "Затова и препоръчваме много да се внимава, когато се изписва, особено да се има предвид дали човекът е имал случаи на депресия, да е сигурно, че пациентът разбира какво може да последва от приемането му и да бъде внимателно наблюдаван, за да е сигурно, че получава грижата, от която се нуждае".

Броят на регистрираните в MHRA фатални случаи е 5 пъти повече от предходната година и е най-високият в историята на статистиката за това лекарство, започнала през 1983 г., уточнява лондонският "Гардиън". Но регулаторът казва, че е възможно реакцията на "Роакутан" да се е случила в друга година, но да е докладвана през 2019 г.

Случаи на самоубийства, за които британски медии съобщаваха през последните години като повлияни от лекарството, официално не са свързани с лечението или причината още не е установена. Но техни роднини и близки описват, че след като са започнали да го приемат, самоубилите се са станали други хора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    3 2 Отговор
    Защо не се доверят на изпитаното.Вижте фолк певачките, една няма акне,защо ли?
  • 2 Ние мъжете

    1 8 Отговор
    Се самоубиваме заради феминизма. Жените са отвратителни. Те си крият акнето защото те знаят че не са като нас мъжете гладки без акне. И те ни завиждат и искат да бъдат като нас мъжете. Но не става. Не може да сме равни мъжете и жените. Защото мъжът винаги е умирал по рано и лесно отколкото жените. Жените мрат по късно. Някой ден мъжете ще спрат да общуват с жените за да ги подлудеят и мъжете няма да им обръщат внимание. Жените ще откачат. Те са си виновни че ни отблъскват нас мъжете. Ние мъжете имаме прститутки. Боднем една две и за деня сме добре. А жените трябва сами да ни изнасилват. А не да чакат. Ние мъжете си намираме лесно жени.
  • 3 Реално

    8 0 Отговор
    За самоубийствата в Англия е виновен скапания , дъждовен климат ,който води до депресия .
  • 4 инженер технолог по хранене

    1 0 Отговор
    От фолк певачките, нито една няма акне,защо ли? Защото правят секс. Мъжът трябва да се изпразни върху коремчето или директно върху лицето на жената. Може и в шепите й, и тя да размаже секрета върху лицето си.Ефектът е много добър. Спермата е едно отлично средство срещу акне,защото съдържа много на брой мощни биологично -активни вещества.
  • 5 1122

    0 0 Отговор
    Използвайте обикновения китайски крем ПАЛИ ,хем избелва ,хем маха акнето и е евтин.
Новини по държави: