Last news in Fakti

23 Януари, 2020 14:11 3 368 28

Мнучин: Тунберг да ни дава акъл като завърши икономика

  • мнучин-
  • тунберг-
  • давос-
  • климат

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин остро разкритикува компетентността на шведската екоактивистка Грета Тунберг, заявявайки, че 17-годишното момиче трябва първо да завърши икономика в университет, преди да изнася лекции на САЩ относно инвестициите в изкопаеми горива, съобщи американската медия CNBC.


Изказвайки се на брифинг на Световния икономически форум в Давос, Мнучин беше попитан дали най-голямата икономика в света трябва напълно и незабавно да се откаже от изкопаемите горива, както гласи призивът на Тунберг.

 
„Тя главен икономист ли е или коя е тя? Объркан съм. Това е шега. След като отиде да учи икономика в университет може да се върне и да ни обясни какво да правим.", отговори Финансовият министър.


Младата шведка, редом с 20 други млади екоактивисти, призоваха всички присъстващи на форума да спрат „лудостта“ от продължаващи инвестиции в проучване и добив на изкопаеми горива и напълно да се освободят от тях.


Засилващата се климатична криза е на първо място в дневния ред в Давос след 12-месечен период, в който се наблюдаваха най-горещата година за световните океани, втората най-гореща година предвид средната стойност на световните температури, както и пожари от САЩ до Амазонка и до Австралия.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан Азис

    19 31 Отговор
    Грета ще те чукам много искам .мразя татарите Грета

    Коментиран от #7

  • 2 Последния софиянец

    48 4 Отговор
    В България икономисти с лопата да ги ринеш и какво???
  • 3 даа

    59 2 Отговор
    тва гледа като есесовец

    Коментиран от #8

  • 4 Хасан

    35 5 Отговор
    Според икононистите ако хората консумираха месо от панда ,пандите нямаше да са застрашен вид...щеше да има търсене следивателно и предлагане
  • 5 1234

    29 26 Отговор
    Не знам каква икономика учите в сащ вече 70 г , но накрая все опирате до печатницта! Вероятно всичко във вашите учебници се върти около Гутенберг. Нещастници и лицемери
  • 6 Тра ла ла

    10 13 Отговор
    Икономиката няма нищо общо с природата, това е чисто човешка измишльотина ,,икономика,, каква полза ще има за Тунбйерг ???

    Коментиран от #12

  • 7 Статист.

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан Азис":

    Щом мразиш татарите значи си българин браво👏👏👏 но само остава да си смениш името щото е турско разбирам те родът ти още от османската инперия носи турски именита дето ви дадаха турците а инъче сте българи с промити мозъци както са и македонците .

    Коментиран от #9

  • 8 Екофашистката

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "даа":

    Радвам се, че и други го забелязват ! Дано повече хора го видят, че иначе лошата история, ще се повтори, но под друг повод !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 S. S

    21 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан Азис":

    Е като си циганин, пиши си на цигански,защо пишеш на моя език????. Можеш да не ми отговаряш.
  • 11 Гост

    44 7 Отговор
    А кой плаща на тази откачалка цялото "удоволствие" в Давос, където най-евтината нощувка е 5000$?
    Нитп учи, нито работи, нито е учен, нито е единствената, която е готова да крещи, за да живее като кралица. Толкова ли изпаднаха всички медии, за да и дават трибуна?

    Коментиран от #18

  • 12 Morgoth

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тра ла ла":

    Всичко е една свързана система. Представи си следното - изведнъж всички изпълняват каквото Грета иска, следва тежка икономическа криза, хората огладняват, озверяват, започват размирици, вълната на народното недоволство в повечето страни бива яхната от различни видове крайни популисти, но всички с един лозунг - не на зелените. Крайния резултат - вече никакви мерки за опазване на околната среда, а всеки зелен убит с камъни. После глобално затопляне и т.н., така че икономиката има много общо.

    Коментиран от #24

  • 13 несъгласен

    14 10 Отговор
    А ти, г-н Мнучин. Мнучащ ли си - ти кога ще научиш реалната икономика?
    Не ми вади дипломите си, скъпия си костюм, цифрите си в банката.
    Икономика знае някой, дето няма бездомни, безработни, хора висящи за всичко на кредит, няма 22 трилиона външен дълг, 100 трилиона непокрити вътрешни плащания, не оси*а околната си среда с мотив "печалба без значение как, пък след мен и потоп". Някой, дето президента му няма повод да прави кампания под надслов "да направим страната си велика отново".
    Кога вашата религия ще признае осирането си?
    Кога "икономиката" ви няма да съдържа скрити плащания за сметка на природата, на ограбените "законно" бедни, на децата на всички ни? Кога "икономиката" ви ще накара производствата си да влезнат в синхрон с природните цикли без да създават сметища навсякъде? Технологии ли нямате, пари ли нямате, хора ли няма квалифицирани? Колко изобретатели бяха убити, пребити, с потрошени лабораториите от "икономисти" като вас? От поне 100 години има технологии, позволяващи производство на енергия и транспорт без да се горят парите ни чрез нефта. Да не говорим, че има и други искащи да опитат други начини за организация на икономика и на финанси - някои несравнимо много по-ефективни от сегашните, дето са правени за ситуацията през 18 век. Защо просто за експеримента не допуснете да се експериментира някъде? Та дори информация за тях няма в официалните източници, човек ако сам не търси няма да намери.

    Коментиран от #17

  • 14 Ах колко си проЗ

    2 15 Отговор
    Кво общо има икономиката с екологията, тоя е много спрел, те като цяло в САЩ са само изкопаеми политиците! Грета гледа на нещата от екологична гледна точка, кво я бърка икономиката в случая, тоя като завърши екология тогава да се прай на умен от на Грета гледната точка:-)

    Коментиран от #16

  • 15 Ротшилд с бастуна

    18 1 Отговор
    Малка скапана чукантия-бегом да се снимаш в BRAZZERS
  • 16 goni

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ах колко си проЗ":

    Напълно си прав!:) Екологията няма нищо общо с икономиката, както и ти с разума!:) Колкото до Грета зад нея седят едни могъщи сили, които просто злоупотребяват с болестта и. Тя е фанатичка. Погледа и е съвсем нормален за такъв вид психично заболяване. Не те съветвам да контактуваш с фанатици, освен , ако и ти не си един от тях!:)
  • 17 Doko

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "несъгласен":

    "Защо просто за експеримента не допуснете да се експериментира някъде?"
    Намалете дрогата защото се получават такива изказвания!Кое правителство ще намали добива на полезни изкопаеми ( съкращаване на хиляди работни места) защото го казва умствено болно дете?

    Коментиран от #20, #27

  • 18 бай Шиле

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Кой и плаща ли?Ми Путин разбира се.Сорос няма нищо общо.
  • 19 Прав е Мунчо

    1 0 Отговор
    Кви са тия номера
  • 20 goni

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Doko":

    Нашата цивилизация без добив на полезни изкопаеми е свършена!
  • 21 dalgoto mite

    4 1 Отговор
    greta e psihicno bolna,kakto sa bolni i shvedite.
  • 22 Въпросче

    4 1 Отговор
    Коя е страната с най-голям ДЪЛГ?
  • 23 Михлюзина

    9 0 Отговор
    Шведския миндил-психар би било добре да бъде залян от лайновоз-екологичное някък си
  • 24 Behemoth

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Morgoth":

    Бай хой то рано или късно ще се стигне и до там ако не се вземат мерки съвсем скоро ще тръгнат климатичните бежанци....съвременната икономика създава свръхблага като черпи ресурси заровени в земята преди милиони години които освен че се изчерпват влизат отново в кръговрата на веществата и естествено е да създадат климат подобен на тоя когато са погребани....

    Коментиран от #28

  • 25 цачо

    1 0 Отговор
    А уж северняците имали добре работещи социални?Къде са сега бе?
  • 26 Грета Тунберг е кремълско платено лайно

    2 6 Отговор
    и не знае какво говори, а това което го знае на изуст и се диктува от кремълски помощници. Да сте чули да се занимава с нефта, въглищата и изгорелите газове на Русия и свръхмощната и икономика, или на Китай??? Ще чуете ама на мукавей в понеделник....
  • 27 несъгласен

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Doko":

    Ти пък кога реши, че ме познаваш и че съм на дрога? Съдите по себе си г-н наркоман.
    Само наркоман с тунелно виждане се забива в работните места като че тия хора не могат друго да бъдат насочени да работят. Миньори се търсят и в рудодобива, не само във въгледобива. Сондьори скоро ще трябват масово за вода както сме я подкарали и то по целия свят - сладката вода е под 3% от всички води и по-голямата част от нея е в ледниците, дето се топят.
    И не, причината за промяната не е, защото го казва някакво дете, било то болно или здраво, а защото го казва здравия разум. След като има технологии за чист добив и не става въпрос за парично "зелената" енергия, защо да ползваме старите методи след като виждаме, че те вредят? Милиарди се дават за малко по-ефективно изгаряне на въглища, поне част от тия пари да бяха нови или досега умишлено прикривани от петролното лоби начини за производство на енергия, та да видим. Никой не говори, че трябва изведнъж да спрем ТЕЦовете, но днес трябва да засилим проучванията, да намерим добро за всички решение, а не "зелено", дето "озелени" сметките на еко-далавераджиите. След като го получим трябва да започне постепенния процес на преход, който ще трае с години и също ще ангажира работни места. Нищо не се прави изведнъж както се вижда от историята.
  • 28 Мойше

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Behemoth":

    Решението е лесно плазмодиите трябва да изчезнат и да остане само еврейският народ като най-умен.