Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 09:56 1 798 10

Политически трус в Германия

  • германия-
  • ангела меркел-
  • алтернатива за германия-
  • анегрет крамп-каренбауер

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия

Политически трус в Германия - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия. В Берлин открито се заговори за предсрочни избори и правителствена криза.

Анегрет Крамп-Каренбауер обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с крайната десница в Тюрингия. Там за министър-председател бе избрал либерал, подкрепен освен от ХДС и от „Алтернатива за Германия“.

Ако не сте съгласни с мен, нека приключим тук и сега.“ С тези думи смятаната за „Мини-Меркел“ АКК поиска преди два месеца доверието на партията си. Получи го, но не за дълго.

Крамп-Каренбауер се бори със спадащото доверие заради неуверени политически решения и неубедителното представяне на голямата коалиция със социалдемократите. Днес 57-годишната АКК обяви, че се оттегля.

„В желанието си да укрепя Християндемократическия съюз съобщих на партийното ръководство решението си да не се кандидатирам за канцлерския пост догодина“.

„Партийният лидер трябва да е и кандидат за канцлерския пост. Затова ще остана на поста председател до избирането на шпитценкандидат, на когото ще предам лидерския пост в ХДС“.

Крамп-Каренбауер вижда силно разделение в обществото и в Християндемократическия съюз. Което пролича в оценките след избора на либерала Томас Кемерих за министър-председател в Тюрингия с подкрепата както на ХДС, така и на „Алтернатива за Германия“.

Политически трус в Германия

Различните течения в редиците на християндемократите одобриха или напълно отрекоха това решение, а лидерът Крамп-Каренбауер не успя да наложи партийното решение за пълен бойкот на крайнодесните.

„Ако зависи от мен, решението ми няма да се отрази на стабилността на правителството. Аз съм председател на партията и ще бъда председател още известно време“, изрично подчерта Крамп-Каренбауер, която остава военен министър.

Коментарът ѝ бе своеобразен отговор на социалдемократа Зигмар Габриел, заговорил за предсрочни избори за Бундестаг.

„Дълбока криза в ХДС! Не изключвам предсрочни избори за Бундестаг“, коментира бившият председател на социалдемократите, коалиционен партньор на ХДС в Берлин, Зигмар Габриел.

Оставката на канцлера пък поискаха от „Алтернатива за Германия“.

Управляващият Християндемократически съюз е на кръстопът и трябва да избере между политическия център и заемането на по-десни позиции, навлизайки в територията на „Алтернатива за Германия“.

Политически трус в Германия

Представители на тези две възможности са обсъжданите наследници на АКК - умереният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Алмин Лашет и консерваторът Фридрих Мерц, който наскоро обяви завръщането си в германската политика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робовладелец

    4 24 Отговор
    Руската армия беше размазана като охлюв от валяк в Афганистан от най-обикновени брадати овчари, въоръжени само с преметнати през рамо преносими американски ракетни системи!!! Загубите на бойна техника включват: 385 танка, 2530 бронирани машини, 510 инженерни машини, 11369 камиона и бензиновози, 433 артилерийски системи, 118 самолета и 333 вертолета. И това от най-обикновени муджахидини.Представяте ли си какво ще се случи с Русия при истинска война с истински войски и ако тръгнем всички заедно ний смелите и обучени натовски воини?? Питам и отговор не искам и не чета тези, които ще ме коментират😂😂😂 защото вашата Русия се изтегли нас.ана оттам където я биха лошо....и веднага след това се разпадна като империята СССР потънала от срам 😂😂😂😂 и унищожена от най-обикновени овчари с кози 😂😂😂😂

    Коментиран от #3, #5

  • 2 AfD

    10 1 Отговор
    Alternative fur Deutschland!
  • 3 gggw

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    мечтай си
  • 4 шоуто на сценаристите

    2 12 Отговор
    русофилството трябва да се наказва със затвор и конфискация
  • 5 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Робовладелец":

    Абе, ти нормален ли си или си обикновен трол?! Какво общо има статията с твоя коментар?! Или важното е да отчетеш присъствие?! Явно не ти достига капацитет, за да осмислиш статията и затова пишеш "дежурни" постове!
  • 6 Развед ГРУ

    8 1 Отговор
    САЩ 1960-1979г Виетнам също Лаос и частично Камбоджа. 57-59 000 загинали, 34-38 000 безслвдно изчезнали, над 2 000самолета свалени, 4 000бойни хеликоптери свалени и 79 000 единици др. техника(бронетранспортьори, танкове, джипове и прочие). Позорно смазани от един малък народ от дребни хилави човечета. И тва е,, най-модерната" армия и лавровото копие на НАТО.. лелелеле. Довре че мечката е мъдра и търпелива!
  • 7 Ха ха ха

    1 8 Отговор
    Браво на Меркел! Изрива боклуците.

    Коментиран от #9

  • 8 Така така..

    5 1 Отговор
    Каренбауер е утрепка!!
  • 9 ###

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Този буклук тя го докара, вижда се колко е компетентна!
  • 10 Онуфри

    0 0 Отговор
    Боли ма члена за Анчето. Да се омита като не и харесва. Демокрация брат. А и немците отдавна трябваше да се усетят за имигрантите.
Новини по държави: