Last news in Fakti

27 Юли, 2012 16:01 1 981 5

Барозу: Гърция, стига приказки

  • гърция-
  • криза-
  • жозе барозу-
  • евро-
  • реформи-
  • еврозона-
  • ек
Барозу: Гърция, стига приказки - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция трябва да спре единствено да говори за реформи, а наистина да ги извърши - преди да изтече доверието на донорите. Критиката отправи президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу, който посети Атина за първи път от три години, пише Еuobserver.

Португалецът не се поколеба да използва силни думи по адрес на поредните гръцки сметки и планове как и от какво да бъдат икономисани пари – ключово условие, за да получи страната последния транш от международната спасителна помощ. Вчера Атина измисли как да спести 12 млрд евро за следващите 2 години, но анализатори коментират, че тактът на реформите вече е загубен.

„За да се удържи доверието на европейските и международните партньори, закъсненията трябва да престанат. Думите не са достатъчни. Действията са много по-важни“, настоя Барозу, говорейки редом до гръцкия премиер Антонис Самарас.

Той пък обеща страната да продължи със структурните реформи, приватизацията и икономиите.

Барозу настоя Атина да се пребори с данъчните измами, които ощетяват хазната, да намали „драстично“ публичните разходи и да създаде по-добър бизнес климат.

Самарас пък се оплака от обезкуражаващите критики от страна на Финландия, Германия и Холандия, които хвърляли съмнения върху т.нар. „политическа воля“ на Атина да се пребори с кризата и да остане в Еврозоната.

В Гърция експерти на „тройката – МВФ, ЕК и ЕЦБ – преценяват дали страната е изпълнила ангажиментите си за получаване на спасителната помощ. Носят се слухове, че докладът в това отношение ще бъде негативен. Това би довело до неприятния сценарий на преструктуриране на дълга на Гърция, което ще бъде платено от донорите и ЕЦБ.

Преди дни американската агенция Moody's обяви, че шансът Гърция да напусне Еврозоната се е увеличил. При такъв развой на събитията ще последва „ефектът на доминото“ във финансовия сектор и верига от сътресения. От  Moody's предупреждават, че тези сътресения ще трябва да се платят на много висока цена. Агенцията дори ромени към «негативна» перспективата си за рейтинга на Германия, който в момента е най-високият (ААА). 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сталин

    0 2 Отговор
    Поредните български лъжи, така ви държат в лъжи и наприжение, невероятно глупав народ са българите
  • 2 123

    0 1 Отговор
    Най противната мутра която съм виждал в Европа
  • 3 123

    0 1 Отговор
    Афродита ще ти покаже среден пръст още един път ЕВРЕЙСКО ИСЧАДИЕ
  • 4 ...............

    0 0 Отговор
    Дежурните милиционери не спят и веднага маркират червено за всички,които не са съгласни с крадливите политици.
  • 5 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Този мога да го взема да чисти тоалетните в заведението ми.
Новини по държави: