Last news in Fakti

28 Юли, 2012 17:29 4 265 10

Кризата върви към Германия и Франция

  • криза-
  • евро-
  • еврозона-
  • гърция-
  • германия-
  • испания

Европейската криза пълзи от периферията към центъра. Досега страните от центъра, считайки се за стабилни, за всички беди обвиняваха периферните. Кризата пълзи към Германия, Франция, Холандия. Това каза в пред БНР доц. Димитър Стефанов от Стопанския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Възможно е Германия да загуби рейтинга си ААА, прогнозира той. Наскоро такива индикации дойдоха от международната кредитна агенция Moody's – тя промени към «негативна» перспективата си за рейтинга на Германия, който в момента е най-високият (ААА).

Очаква се през септември Конституционният съд на Германия да се произнесе дали е конституционен Европейският стабилизационен механизъм.

„Тези страни изглеждаха стабилни, защото техните правителства мерки - да прехвърлят огромни средства от работещите хора към банквония сектор. Тоест този трансфер, който в Гърция и Испания става насилствено и със закъснение, в центъра беше направен предварително”, обясни Стефанов.

„Испания е различна от Гърция. Тя е и ще бъде по-тежък случай. Правителството сега отрича, че има нужда от външна помощ. Те имат нужда и нямат алтернатива. Цената на испанския  дълг скочи с над 7%, което надмина равнищата на Гърция. Те не могат да вземат  ресурси от външните пазари. ЕС няма достатъчно средства, за да подпомогне Испания. МВФ също се дърпа от участие”, заяви доцентът.

Много версии се развиват защо са Европа е в тежко състояние. Проблемът е фундаментален. Болен е интеграционният процес. В него бяха заложени много проблеми. Ето – набързо скалъпване на Еврозоната, влязоха страни, като Гърция, които не са готови, обясни той.

„Мисля, че нито САЩ, нито Япония имат интерес болният човек – европейската икономика – да става още по-болен. Другият болен е японската икономика. Мисля че светът ще се мобилизира да се измъкне Европа от това състояние”, допълни експертът.

„Предишните няколко десетилетия бяха наречени "Велика умереност" – един период на просперитет. Сега сме в годините на Велика криза. Тя ще продължи дълго и трябва да развием капацитета да я управляваме и да живеем в условия на криза”, каза още доц. Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо Тиквата

    1 1 Отговор
    Лошо ни се пише.Сега тиквата ще каже вижте как затъва Германия.
  • 2 ........

    1 1 Отговор
    Тези евро на снимката за печката ли ги гласим или за отпадъци?
  • 3 кик

    1 1 Отговор
    до 2 абе не знам за къде ги гласиш тез евра ама ако ги мярнеш на улицата няма да ги подминеш...еврото е стабилно но сащ и англия не искат някои да е по силен от тях и затова клатят пазарите, и рейтинговите агенций са еврейски под4инени на белия дом и вси4ко е предварително дирижирано
  • 4 ЛЕВчо

    0 1 Отговор
    Какво да правим с левовете?В каква валута да ги обменим?Някои има ли връзки с печени дилари от Магурата?На коя валута да заложим?Даваите анализи,съвети.Да се спасяваме по единично!!!
  • 5 Ники Николов

    1 0 Отговор
    в злато требе да се инвестира
  • 6 1111

    0 0 Отговор
    До ЛЕВчо....Всичко опира до количеството...ако не са много,най-добре си ги харчи без притеснения.
  • 7 СССР

    0 0 Отговор
    Моля, коригирайте статията, нещо е рязана и изглежда смешно!
  • 8 ХХХ

    0 1 Отговор
    Я ГО Д...Й БЕ ДОЦЕНТЕ.....,ПИСНА МИ ДА ПЛАЩАМ ЗА Д...ЧИ КАТО ТЕБЕ.
  • 9 СОК

    0 1 Отговор
    ЕЕЕЕ БЪЛГАРИНО КАКВО ВИДЯ ОТ ЕВРОПА,КАКВОТО ВИДЯ И ОТ СОЦИАЛИЗМА,ТЪКМО ДА ВЛЕЗЕМ В КОМУНИЗМА И ХОП РАЗПАДНА СЕ.СЕГА АХА АХА ДА НИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН И ....ПОЗНАЙ.НАЙ ДОБРЕ КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ Е БИЛО ПОД ТУРСКО..ЗНАЕМ ИМ МУРАФЕТИТЕ ,ТАКОВАТ НИ НА ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО СЕГА СИ Е ЧИСТ ГРУПОВ-НАЛИ.
  • 10 икономиста

    1 0 Отговор
    "Мисля, че нито САЩ, нито Япония имат интерес болният човек – европейската икономика – да става още по-болен. Другият болен е японската икономика"а не другия болен е САЩ.
    Разбира се че САЩ имат интерес да се разпадне ЕС и да станат господар на света, да притежават всичкия петрол, всичките технологии и марки. Силен ЕС с население над 470 млн. е проблем. Кредитните агенции дето определят рейтингите предизвикват новини за да печелят играчите на борсите. наскоро Меркел ги предупреди за предизвикани новини и ето отговора - понижават рейтинга на държава дето е в растеж и със стабилна икономика - Германия. Мечтата на много българи е разпад на ЕС , износни мита и визи - цяла групировка се издържаше от това.