Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 07:33 1 592 6

Транспортът в Гърция е блокиран

  • гърция-
  • стачка-
  • протест-
  • транспорт-
  • пенсионери-
  • пенсионна реформа

Моряците подготвят протести по всички гръцки пристанища

Транспортът в Гърция е блокиран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция е блокирана от 24-часова стачка срещу повишаване възрастта за пенсиониране. Стачката засегна силно транспорта в Гърция - на котва за 24 часа остават всички фериботи и товарни кораби.

Моряците подготвят протести по всички гръцки пристанища. Градският транспорт в Атина се движи с прекъсване по няколко часа, което затруднява хиляди гърци да отидат на работа. Трафикът на леките автомобили е натоварен. В стачката участват лекарите от държавните болници, които днес приемат само спешни случаи. В протест са и служителите в общините, както и работещите в държавните учреждения, предаде БНР.

Стачката е срещу промени в осигурителната система, които се обсъждат в парламента и се очаква да бъдат приети в рамките на седмицата. Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис предлага промени в социалното осигуряване като увеличаване на възрастта за пенсиониране. Не се предвижда покачване на пенсиите, което е част от предизборните ангажименти на консерваторите. Синдикатите призовават за масово участие на протестните демонстрации днес.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи в Атина или планиращи пътуване в града да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване и да се информират за актуалната обстановка на място, като спазват инструкциите и указанията на съответните транспортни компании и на местните власти, се казва в съобщение на българското министерство на външните работи. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един шофьор

    17 0 Отговор
    И ние ще се вдигнем обаче друг път.

    Коментиран от #5

  • 2 Цист българин

    8 0 Отговор
    Обявиха вдигане на пенсионната възраст и гърците се вдигнаха. Ние сме по-патриоти от тях, честваме Апостола.
    Ела да видиш изцепки, болга-а-а-ар.
  • 3 4248

    15 0 Отговор
    А вие да сте чули български синдикат да призовава за протест?
  • 4 0007

    5 0 Отговор
    Раята не я питат. Нека си стачкува ...
  • 5 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "един шофьор":

    За вдигане трябват силни профсъюзи. Южните европейски страни: Италия, Испания, Гърция имат такива, ние не. В бъдеще, при тоталната победа на глобализма и транс корпорациите профсъюзите ще бъдат забранени. Няма държава, няма закони, които да пречат на Големите пари да се въртят , няма социална защитеност на пенсионерите, бедните и болните Само голям бизнес. И маси, на които ще се подхвърлят някакви мизерни средства за препитание и други, които ще бъдат оставени сами на себе си да преживяват някак.
  • 6 Умно село

    2 0 Отговор
    В Гърция си немат Бой€$ко и компания!
    И там не са китки, но си пазят държавата и хората.
    Па дори и емигранти хранят.
Новини по държави: