Last news in Fakti

5 Март, 2020 11:33 1 990 22

НАТО: Пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден

  • афганистан-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • талибани

Алиансът осъжда въздушните удари, нанасяни от силите на Башар Асад на територията на Сирия

НАТО: Пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден, предаде Франс прес.

Столтенберг каза това в интервю за агенцията в хърватската столица Загреб, където участва в среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, 22 от които членуват и в НАТО.

"Трябва да се приготвим за разочарования", предупреди генералният секретар на Алианса.

Мирният процес в Афганистан с всеки изминал ден изглежда все по-хипотетичен след решението на талибаните да сложат край на частичното примирие, което позволи подписването на 29 февруари в Доха на мирното споразумение със Съединените щати.

Американските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли вчера въздушен удар срещу талибаните (първия след подписването на споразумението в Доха), за да защитят афганистанската армия от нападения на бунтовниците.

"Подписаното в събота споразумение бе първата важна крачка, но това е само първата крачка. Няма алтернатива. Единственият начин да се намери мирно решение е договарянето на споразумение и диалог с талибаните", подчерта Столтенберг.

Той заяви, че НАТО ще запази присъствието си в Афганистан и ще продължи да обучава, да съветва и да помага на афганистанските сили за сигурност.

Алиансът осъжда въздушните удари, нанасяни от сирийските правителствените сили на територията на Сирия, каза Столтенберг.

Ние осъждаме бомбардировките, които извършват режимът на Асад и Русия в Сирия. Подобни действия водят до засилване на потока от бежанци към Турция, подчерта той.

НАТО ще проведе планираните си военни учения, включително тези в Италия, въпреки притесненията, провокирани от епидемията от коронавируса, каза Столтенберг.

Алиансът е планирал за тази година над 20 военни учения, сред които "Дифендър 2020", в рамките на което 20 000 американски войници ще бъде разположени в Европа.

НАТО разработва планове за действия в случай на извънредни ситуации, причинени от епидемията. За момента обаче се предвижда ученията да бъдат проведени по план, каза Столтенберг.

В Италия, която е европейската страна, засегната най-сериозно от коронавируса, се провежда военноморското учение на НАТО "Дайнамик Манта", в което участват десет страни членки на алианса, а в неделя се очаква там да започне петдневно учение за електронна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАТЕ НЕЦИ

    15 4 Отговор
    АМИ КРАВАРИТЕ НАЛИ ВСЕ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯТА.
  • 2 Весёлые мурзилки

    4 19 Отговор
    Там, където е стъпил миризливият руски крак, оправията е трудна.
  • 3 Дельо хайдутин

    13 0 Отговор
    Начукаха ли ви го? ХА ХА ХА ХА!
  • 4 Анонимен

    5 1 Отговор
    А бе арабите да се бият.... Кво ни интересува нас.... Да се оправят ...... Европа не е маймунка държава.... Беше цивилизована,,,,, а се превърна в нужник с тия елементарните примата.... Те в държавата си не работят ,, а тук ли ще.... Ще лежат,,,, крадат и изнасилват..... Не ни трябват.... България си има ценности....
  • 5 fen

    13 1 Отговор
    Ами пътят към мира е невъзможен, без обективна оценка за причините, довели до войната. А тя е само една - САЩ, замаскирани като НАТО! И това е в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и т.н.
  • 6 Българина

    10 2 Отговор
    Руснаците се отказаха от тях да ги очовечават след 10 г. Американците гледат много филми за щатски тюлени как след появата на кравар и всички козируват ако не бой нещата се оправят сащ потънаха до тук в ирак, либия и афганистан. Коефициента им на интелигентност явно е по нисък и от на куче но пък със слонски претенции
  • 7 Без коментар

    11 1 Отговор
    "Aмeрикaнcкитe въoръжeни cили cъoбщихa, чe ca нaнecли вчeрa въздушeн удaр cрeщу тaлибaнитe (първия cлeд пoдпиcвaнeтo нa cпoрaзумeниeтo в Дoхa), зa дa зaщитят "aфгaниcтaнcкaтa aрмия" oт нaпaдeния нa бунтoвницитe"
    "Ниe/НАТО/ ocъждaмe бoмбaрдирoвкитe, кoитo извършвaт "рeжимът" нa Acaд и Руcия в Cирия."
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    светът се управлява от психопати

    Коментиран от #11

  • 9 Хахото

    13 2 Отговор
    Ей Столтенберг, а турските бомби по хуманни ли са от сирийските, та осъждаш само сирийските?
  • 10 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    Браво, открихте топлата вода!
  • 11 Бабун

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А бе влах мокър, пак спамиш едно и също, май не си много далеч от психопатите.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 аз не ви вярвам

    10 1 Отговор
    НАТО и мир-магаре и космос.Смешно е групировка създадена с военна цел да говори за мир.Където се е намесила НАТО винаги е имала война и смърт.
  • 13 Умно и аналитично

    9 0 Отговор
    Мирът в Афганистан е невъзможен докато там има западняци, които с мислят, че демокрацията се сее най-добре с бомби. Както и американци, които охраняват производството на опиумен мак, което талибаните бяха забранили, между впрочем. Не ги мислете пущуните, тия ще се разберат помежду си както са го правили векове наред.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бабун":

    а ти БАБУН що си садист БАБУН
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бабун":

    БАБУН не е ли вид маймуни

    Коментиран от #17

  • 16 Натовец

    8 1 Отговор
    Пътят към мира в света ще бъде,когато го няма НАТО!!!
  • 17 Деси санитарката

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Смотльо маймуната е бабуин. Ще караш пак на ръчни.

    Коментиран от #18

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Деси санитарката":

    не си ДЕСИ САНИТАРКАТА тя е на работа а и не влиза в факти
  • 19 vvvvv

    1 0 Отговор
    Това ми звучи като джендърски виц. Нищо общо с реалността на терен.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    сееш ветрове жънеш бури
  • 21 Пишманлиев

    1 0 Отговор
    Вие прекратете пътят на Афганистан към Европа, пък Афганистан не го мислете. Няма Афганистан, няма проблем.
  • 22 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПРЕДИ ТРИ ДНИ СПОДЕЛИХ ,ЧЕ ПО РЕЛИГИОЗНИ СЪОБРАЖЕНИЯ ТАЛИБАЛИБАНИТЕ -ЩЕ АНУЛИРАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО !!! МИНАХА САМО ДМА ДНИ ДО СУСПЕНДИРАНЕТО МУ И ТАЛИБАНИТЕ ВОЮВАТ С ВЛАСТИТЕ -НАСЛЕДНИЦИ НА СЪВЕТСКИЯ НАДЖИБУЛЛА !!! НАДЖИБУЛЛА ПАДНА ОТ ДАДЕНИТЕ ОТ САЩ НА ТАЛИБАЛИТЕ РАКЕТИ " СТИНГЪР" СРЕЩУ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ НА СССР!!! ЗАЩО САЩ СЕ ПОМОЛИ НА РУСИЯ -АРМИЯТА НА ГЕНЕРАЛ ДОСТУМ ДА АТАКУВА ПО СУША ОТ СЕВЕР , А ТЕ С РАКЕТКИ И САМОЛЕТКИ ЩЕ АТАКУВАТ ТАЛИ-БАЛИТЕ / И СИ ИЗСТРЕЛАХА КРИЛАТКИТЕ РАКЕТКИ ПО ВЪРХОВЕТЕ НА ХИНДОКУШ -СОМОПОРЪЧАХА СИ НОВИ -ЗА СЪВЗЕМАНЕ НА ИКОНОМИКАТА СИ И СИ ВДИГНАХА ВЪТРЕШНИЯ ДЪЛГ !!!!!!!
Новини по държави: