Last news in Fakti

6 Март, 2020 17:52 1 938 3

Хърватският президент не иска армията в Афганистан

  • хърватия-
  • афганистан-
  • нато-
  • талибани-
  • зоран миланович

Зоран Миланович подписа указ за изпращане на 12-тия хърватски контингент, но заяви, че това ще бъде последното му участие

Хърватският президент не иска армията в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватският президент Зоран Миланович съобщи, че е подписал указ за изпращане на 12-тия хърватски контингент в мисията в Афганистан, но заяви, че неговата страна вече си е свършила работата там и вероятно това ще бъде последното ѝ участие, предаде агенция Хина.

Хърватия участва в мироопазващата мисия в Афганистан от 2003 г. Новоизбраният президент каза, че не е искал да руши системата, изграждана от 16 години, и само две седмици след встъпването си в длъжност да откаже да подпише указа за изпращане на контингента.

Той обаче заяви, че след това работата на Хърватия в Афганистан ще приключи, особено в контекста на договорите на САЩ и талибаните.

"Защото САЩ подписаха тези договори от свое име, афганистанското правителство не участва в това, а ние още по-малко", каза Миланович.

Президентът подчерта, че решението за прекратяване на участието на Хърватия в мисиите в Афганистан трябва да бъде взето от хърватската политика.

"Не от армията, не от нашите съюзници, не от НАТО и не от САЩ от наше име, без наше знание, в преговори, за които не сме знаели, че се водят", каза Миланович.

Президентът заяви, че хърватската армия е нужна в Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Никой

    16 1 Отговор
    Черни, бели, виж техните управници си гледат интереса. Явно и те като нашите са служили на чужди интереси. А и САЩ не е шеф на НАТО.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: