Last news in Fakti

31 Март, 2020 17:58 4 203 6

Учени: И хората на средна възраст са изложени на риск от Covid-19

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина

Разкритията се съдържат в нов подробен анализ на случаите на заразата в континентален Китай

Учени: И хората на средна възраст са изложени на риск от Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хората на средна възраст, а не само по-възрастните, са изложени на много по-висок риск от смърт или развиване на сериозна болест от Covid-19, сочи ново британско изследване, предаде АФП.

Разкритията се съдържат в нов подробен анализ на случаите на заразата в континентален Китай.

Изследователите от Великобритания са проучили над 3600 потвърдени случая на Covid-19, както и данни от стотици репатрирани от Ухан – епицентърът на заразата.

Те са разкрили, че възрастта е ключов определящ фактор в сериозните инфекции, като близо един от всеки пет души над 80-годишна възраст се е нуждаел от хоспитализация в сравнение с около 1% от тези под 30 г.

Предвид оценките на броя на случаите, които може да не са били клинично потвърдени – леки и безсимптомни зарази – данните показали, че нивото на хоспитализация на пациенти между 50 и 60 г. е било 8,2 процента.

Проучването, публикувано в сп. „Лансет“, сочи, че нивото на смъртност от потвърдени случаи на Covid-19 в континентален Китай е било 1,38%.

Ако непотвърдените случаи бъдат взети в сметката, нивото на смъртност пада до 0,66 на сто.

Авторите на изследването поясняват, че, докато това е значително по-ниско от предишни оценки, Covid-19 все още е няколко пъти по-смъртоносен от предишни пандемични вируси като H1N1 (грип А – б.р.).

„Нашите оценки може да бъдат приложени във всяка страна с цел информирани решения за най-добри политики за ограничаване на Covid-19. Може да има случаи, които привличат голямо медийно внимание, но нашият анализ много ясно показва, че хора на 50 и повече години са изложени на по-голям риск от хоспитализация от тези под 50 г. И при тях по-голям дял от случаите може да е с фатален изход“, коментира Азра Гани, съавтор на изследването от Имперския колеж в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зжцв

    10 2 Отговор
    те и цигарите вредни ама правителството няма щаб за борба с тютюнопошенето
  • 2 Факт

    4 0 Отговор
    О да младите хора болни от СПИН !
  • 3 Моше

    1 1 Отговор
    Пушите ли "Айкос" ??????????

    Коментиран от #5

  • 4 Насакото Яката

    6 1 Отговор
    Великобритания, Франция, Нидерланд, Белгия, Италия, това са общества пълни с наркомани. Как няма да мрат като мухи

    Коментиран от #6

  • 5 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Моше":

    Пуша ,,Ай коз,,!
  • 6 Мъничка поправка

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Насакото Яката":

    Този вирус е прекаран в бившият СОЦ-лагер преди 48 години. Хората над 50 години в 90% имат имунитет. Ние под 22 години същО защото го дървиме с алкохол.... най-вечЕ, но вие между 22 и 49 сто го позокъсали... ТУК И ТО СКОРО:):)