Last news in Fakti

1 Април, 2020 09:19 3 244 11

Израел тества прототип на коронавирусна ваксина върху гризачи

  • израел-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • бенямин нетаняху-
  • ковид-19

Премиерът Нетаняху разпореди на Израелския институт за биологични изследвания да се присъедини към борбата срещу пандемията

Израел тества прототип на коронавирусна ваксина върху гризачи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел започна да тества прототип на ваксина срещу Covid-19 върху гризачи в своя биохимична лаборатория към министерството на обраната, съобщава Ройтерс.

На 1-ви февруари премиерът Бенямин Нетаняху разпореди на Израелския институт за биологични изследвания (IIBR) да се присъедини към борбата срещу пандемията от коронавирус, като осигури облекчаване на секретността на лабораторията, което позволи тя да си сътрудничи с цивилни учени и частни фирми.

В изявление от кабинета на Нетаняху във вторник се посочва, че директорът на IIBR Шмуел Шапира го е информирал за "значителен напредък" в създаването на прототип на ваксина и че сега институтът "подготвя модел за започване на изпитание върху животни".

Източник, запознат с дейностите на IIBR, каза пред Ройтерс, че вече се провеждат изпитания върху гризачи, но отказа да коментира вида на тези гризачи.

Предполага, се лабораторията IIBR е работила по проекти за биологично и химическо оръжие, като властите в Израел нито потвърждават, нито отричат това.

В необичайни публични коментари главният ръководител на иновациите на IIBR Еран Захави заяви през миналата седмица, че институтът е насочил целия си фокус към новия коронавирус, като три групи се опитват да разработят ваксина срещу болестта Covid-19, която той причинява, а други екипи проучват потенциалното лечение.

"Опитваме се колкото е възможно да си сътрудничим и да имаме други идеи на други хора", каза той на онлайн конференцията на английски език през миналата седмица, организирана от Jerusalem Venture Partners.

"Но съоръжението на лабораторията е много пренаселено и много натоварено и много опасно, така че трябва да бъдем много бавни и много предпазливи", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия сега ше ни накарат

    6 4 Отговор
    и мишките да ваксинираме.
  • 2 хайл

    8 6 Отговор
    Щом чифутите я правят значи ще е 'най-добра' и ще бъде наложена в световен мащаб...

    Коментиран от #6

  • 3 А де

    8 1 Отговор
    Гризачи?! Тъй ли им викат вече на палестинците?

    Коментиран от #10

  • 4 Бачо Киро

    8 0 Отговор
    Еййй как още никоя организацийка не е скочила, че тестват върху животни? Като гледам веднага им се изпариха каузите... От едно грипче и се покриха... Даже онуй шашавото го няма...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт!

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "хайл":

    Не се и съмнявай че Израел ще се справят безупречно.Цялата немска наука е изградена на плещите на учени евреи

    Коментиран от #8

  • 7 Винпром Перник- Поручик Неделчев

    3 0 Отговор
    Хората си напредвад,институти,лекарства,едно-друго. Тука в БГ ми е интересно как и скакво лекуват пациентите,със закупените 100 дози лекарство от Домусчиев или с кисело мляко? Смешници!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 факт

    1 0 Отговор
    който остане от вируса ще го довърши ваксината?
  • 10 Na babs

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "А де":

    Na babati vikat
  • 11 Лора

    0 0 Отговор
    По-достоверни ще са резултатите, ако я пробват първо върху Бил Гейтс. Той нали е готов да се жертва безгранично за цялото човечество...С още една безобидна саможертва само ще докаже колко дълбоко искрен е всъщност!