Last news in Fakti

30 Април, 2020 21:50 6 143 47

Военните разходи на Турция са скочили с 86%

  • турция-
  • нато-
  • военни разходи-
  • китай-
  • армия-
  • оръжия

Най-много за оръжия харчат американците

Военните разходи на Турция са скочили с 86% - 1
Снимка: Турски въоръжени сили (TSK)

Военните разходи на Турция са се повишили с 86% през последното десетилетие, предаде „Дейли Сабах”, цитирайки международно проучване.

Докладът на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) показва, че през последното десетилетие военните разходи на турските въоръжени сили са скочили с цели 86%. Само за миналата година се забелязва ръст с 5.8% спрямо предходната година.

Разходите в областта на отбраната в Турция за 2019 година са достигнали $20.4 милиарда. Общият разход на всички страни в НАТО за изминалата година възлиза на $1 трилион. Очаквано, най-много за отбрана харчат Съединените щати ($732 милиарда).

За изминалата година след американците се нареждат три страни, които не са в НАТО – Китай ($261 милиарда), Индия ($71 милиарда) и Русия ($65 милиарда). В Европа най-големи разходи за отбрана отделя Германия ($49.3 милиарда). Институтът отбелязва, че има увеличение със 127% във военните разходи на България – това се дължи на придобиването на нови изтребители.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    45 8 Отговор
    А най-бедната държава в ЕС кога ще си получи самолетите??? :)

    Коментиран от #6, #47

  • 2 127 просента

    15 7 Отговор
    Колко пара прави

    Коментиран от #3

  • 3 El chochone

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "127 просента":

    С тези 127% и БВП BG трябва да е на първо място :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El Boko

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Ако ушатия пингвин беше поръчал "Гриповете" вече щяхме да сме въздушен мастодонт.

    Коментиран от #12

  • 7 акат йамаб еиваб

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "ДАВИЕ БАМАЙ КАТА":

    газ ззззззздо хубка
  • 8 ДО 7

    3 0 Отговор
    ТХАНКЬ Ю
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гай Юлий Цезар

    4 0 Отговор
    Забравихте нас
  • 11 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    14 7 Отговор
    Ха, ха, ха - "нови изтребители", модел 1900 и Балканската война...
  • 12 Ел тикво

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "El Boko":

    Сега чакаме да дойде 2027г. ако ни пратят нещо пак ще сме номер 1

    Коментиран от #15

  • 13 Селскостопански пилот от Текидагъ

    10 3 Отговор
    Сега спокойно си пръскаме катофите против Колорадски бръмбар.
  • 14 Турците за 10години-86%

    18 2 Отговор
    Ние за една година-127% и пак сме на положение в което само на македонците можем да се перим.
  • 15 Опа

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Ел тикво":

    Я пак! Номер едно? С 8 самолета? Мечтииии. Провери колко самолета има само Гърция
  • 16 Ххх

    13 10 Отговор
    По време на социализма, когато армията ни бе част от Варшавския договор, в поделенията от "Триъгълника на смъртта" - Звездец - Елхово - Грудово - се казваше, че тези полкове имат задача да издържат 24 часа срещу турската армия, преди да положат кости. На 25-я трябваше да се появят съветските части...
    Полковете бяха готови да го направят. Сега тези полкове ги няма. Няма ги Варшавския договор и съветската армия. Това бе логично и редно да се случи, но за сведение - турската армия отстреща остана. Анкара нито съкрати войските си в нашето направление, които наброяват около 170 000 щика, нито изтегли части във вътрешността на страната... Що така? Нали сме аркадаши, съюзници демек.

    Коментиран от #19, #22, #32, #35, #42

  • 17 Ххх

    3 8 Отговор
    В навечерието наКарибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната.
    „През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети „земя-земя“ на българска територия“, посочва проф. Улунян. Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ. „По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната.

    Коментиран от #21, #34

  • 18 Ххх

    8 5 Отговор
    Въпреки тези факти спрямо България започна
    скандален натиск
    от страна на американците, който компрометира политиката на тази могъща и велика държава! Още през 1990 г. посланик Хил връчва нонпейпър на тогавашния външен министър Гоцев с искане за „демонтиране“ на ракетите. Това се повтаря през 1992 и 1995 г., но вече се говори не за „демонтаж“, а за ликвидиране на ракетите. През 1997 г. пресирането продължава и се засилва. Дотук е видно, че и БСП, и СДС удържаха българския ракетен суверенитет! Затова убедено можем да кажем няколко добри думи за анатемосаните Жан Виденов и Иван Костов. Двамата инатливи Ивановци устояваха твърдо на чудовищния натиск! Имаме реално основание да мислим, че вероятно и двамата са разсъждавали приблизително така: „Нашите ракети земя-земя СС-23 и зенитните ракети земя-въздух „Круг М1″ са единствените възпиращи оръжия против Турция срещу нейната огромна армия, дислоцирана в Източна Тракия при Одрин. Ако утре, недай Боже, възникне спор между Турция и България на народностно-етническа основа, Турция няма да се поколебае да окупира Родопския край, както стори това в Кипър! И НАТО не я спря! И Турция е много по-важен световен стратегически съюзник на САЩ, отколкото е България!“ Накрая обаче вторият Иван не устоя на нечувания натиск. Изневери му и самият президент, който вероятно му е рекъл: „Иване, стига си се циганил с тези нищо и никакви остарели ракети! Всички други бивши социалистически страни, включително Русия, отдавна ги ликвидир

    Коментиран от #20

  • 19 Ами защото сега

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Те ни пазят, затова са там.
  • 20 Е ти какво си мислиш

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ххх":

    Че ако тръгнете да колите турци както гърците в Кипър тези ракети ще спрат Турция да ги защити ли?
  • 21 Явно си опорноточково тролче

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Служил съм в поделение което се грижеше точно за тези ракети. Там където служех, няма да казвам къде, имаше 4 силоза за споменатите ракети. Мога да ти гарантирам, че тези ракети нямаха ядрени бойни глави. Бяха с конвенционални заряди. Пак няма да казвам кога махнаха и ракетите.

    Коментиран от #24, #27, #33, #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 86%

    2 6 Отговор
    Странно ... точно колкото се повиши и глада на турците.
  • 24 Ххх

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Явно си опорноточково тролче":

    Явно разбираш от тролове, и от ракети, колкото едно домашно животно, страдащо от африканска чума, според приказката разбирало от кладенчова вода. Пък и какво толкова ми се правиш на потаен къде си служил ? Ракетите отдавна са унищожени, възможно е и поделенията вече да ги няма. Но, макар че не съм служил в такива поделения, аз не съм толкова важен и потаен, затова ще ти кажа - такива поделения имаше в Самоков и Телиш. Нещо да допълниш ? А относно силозите - много ми е интересно какви силози си гледал, и за какво ракети ? Защото тези, с които разполагаше нашата армия, поне доколкото съм запознат, изцяло бяха базирани на мобилни транспортни установки.

    Коментиран от #38

  • 25 Ххх

    2 4 Отговор
    Турската проливна криза продължава от 1946 г. до 1953 г. след като СССР настоява пред Турция за „съвместен контрол“ над черноморските проливи. Турската проливна криза води до създаването на доктрината Труман.
    Официално Йосиф Сталин изисква от Исмет Иньоню да разположи своя военноморска база в проливната зона. Поставя се и второ условие към първото, явно с цел натиск – излиза се със съветски териториални претенции към Турция. СССР денонсира двустранния договор с Турция още преди края на Втората световна война. Денонсира и договора за мир под предлог, че Турция по време на ВСВ реално е подпомагала страните от Оста.
    В резултат от дипломатическия натиск Турция предлага при война да даде право на СССР да вкара съветски войски в страната, обаче от военна гледна точка за Съветите е най-важно да получат военноморска база на турска територия, съответно да могат да осъществяват реален и действен контрол върху черноморските проливи. Йосиф Сталин продължава да настоява за „съвместен контрол“ над Босфора и Дарданелите.
    Съветският дипломатически натиск над Турция се засилва след като съветското ръководство припомня на Турция, че е позволявала през проливите да преминават доставки на желязо, суровини и продукти за Вермахта на Източния фронт.

    Коментиран от #31

  • 26 Ххх

    2 3 Отговор
    Съветите усилват неимоверно дипломатическия натиск над Турция, като съветското военно командване започва военноморски маневри на съветския ВМФ около проливите, придружени и от придвижване към турските граници.
    В периода 1946 – 1953 г., по времето на Сталин, СССР не оттегля претенциите си към Турция. В резултат от натиска Турция се вижда принудена да се присъедини към НАТО през 1952 г., въпреки че не е сред страните съучредителки на Алианса през 1949 г. Разполагането на крилати ракети със среден обсег ядрени бойни глави в Турция през 1960 г., след преврата, служи като прелюдия за последвалата Карибска криза.
  • 27 Ххх

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Явно си опорноточково тролче":

    И ти как точно "стопли", че това са силози за тези ракети, след като всичко за тях е на транспортиращата машина, включително самите ракети се изстрелват от мобилните транспортьори ? ...................
    Всички възли на системата са поместени в една машина, наподобяваща бронетранспортьор.
    Подготовката за пуск е само 15 минути, а стартът трае няколко секунди след подаването на команда. Ракетата лети с много висока скорост и по време на полет може да бъде пренасочвана, което прави противодействието срещу нея изключително трудно.
    В случай на война, заредени с ядрени глави, ракетите СС-23 е трябвало да постигнат ликвидиране на Шести американски флот в Средиземно море, възпиране на турската армия и изваждане от строя на натовските бази в Гърция. България закупува 16 ракети СС-23 и 8 пускови установки, като към всяка установка има и по още една трета резервна ракета.

    Коментиран от #28, #41

  • 28 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ххх":

    Това на някой парад ли го гледа бе тролев? Като ти казвам, че тези ракети при нас стояха в силози значи е така.

    Коментиран от #46

  • 29 Мим

    6 0 Отговор
    Най големи разходи за американци 732 миларда с/у 65 миларда за руснаците,от тук си правете сметка,коя държава е най агресивна и иска да завладее света...
  • 30 те така

    13 1 Отговор
    Турците си произвеждат повечето военни машини, хеликоптери, танкове, дронове...., а ние за да си накичим децата с мартенички, макар, че единствено в България е традиция това, чакаме жълтурите да ни го произведат, защото нашите ръце са заети. С едната си бъркаме носа, а с другата си чешем пърдялниците
  • 31 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    Иньону даде на Сталин един дебел, натири го през девет порти в десета
  • 32 евала

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    24 часа!!! Ким ще дойде за 10тина часа, руснака ще изтрезнява ли?
  • 33 разбрах

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Явно си опорноточково тролче":

    Добре, че ни каза.
  • 34 практично

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ххх":

    Ракетите в ямбол викаш, зарядите на боровец!
  • 35 Хасан

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Турция пази България от руско нашествие ..руснаците на два пъти влязоха на Балканите
  • 36 Хасан

    9 1 Отговор
    А и Турция граничи с Иран,Ирак,Сирия,Армения все страни с руска ориентация и скапани режими
  • 37 pepy

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Явно си опорноточково тролче":

    "... Бяха с конвенционални заряди..."

    Вероятно си бил там /както и много други/, но през 70-те години - около 10 години след кризата...
  • 38 pepy

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ххх":

    "... бяха базирани на мобилни транспортни установки..."

    Мобилните комплекси от този вид се разполагат в страната около 20 години след Карибската криза...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Запознат

    6 0 Отговор
    Но от тези пари за отбрана голяма част остават в Турция,защото отиват за турски оръжейни системи !!!
  • 41 Психиатър

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ххх":

    Кретенче с 16 ракети (без ядрен заряд) не можеш да унищожиш шести американски флот,гръцката армия и 700 000 турска армия !!! Спирай дрогата веднага !!!!
  • 42 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    ЗАЩОТО НАТО СПЕЧЕЛИ СТУДЕНАТА ВОЙНА И БИВШИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР СЕ ПРИСЪЕДИНИХА КЪМ НАТО !!! ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ СПЕЧЕЛИХА СТУДЕНАТА ВОЙНА А БЪЛГАРИЯ Я ЗАГУБИ !!!
  • 43 фикрет

    1 5 Отговор
    най много военно менте са поръчали българия понеже няма къде да си похарчи бюджетния излишък за глупости с това решение оставаме на дъното без собствен военен промишлен комплекс и сме колония на запада ние сме по зле от банановите републики нещо като голансите възвишение просто една продажна територия за източване на ресурси ние нямаме нищо общо с държавата
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Телиш

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Хахаха":

    Всички ракети бяха базирани в ТЕЛИШ, и 16 ракетни установки разполагаха с по 6 ракети в комплекта ,всяка година ги обслужваха Руснаци ,ученията се провеждаха в Русия,цигани и турци не си измисляйте ,вие бяхте в кеча и хабер си нямате от цялата работа.Служих в същото поделение
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: