Last news in Fakti

1 Май, 2020 17:17 2 469 7

Китай отваря Забранения град и Стената, музеите и парковете в Пекин

  • китай-
  • ухан-
  • пандемия-
  • пекин-
  • коронавирус

Отварянето на туристическите обекти за Първи май е пореден знак, че Китай е поставил епидемията под контрол.

Китай отваря Забранения град и Стената, музеите и парковете в Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парковете и музеите в Пекин, включително древният Забранен град, станаха отново достъпни за широката публика днес след няколкомесечна забрана заради пандемията от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Отваря и туристическият сектор на Великата китайска стена, намиращ се на около 70 км северно от столицата, съобщава БТА.

В Забранения град - домът на китайските императори в миналото, ще могат да влизат само по 5000 посетители дневно, срещу 80 000 в нормални времена. А в парковете ще бъдат допускани хора до 30 процента от капацитета им при нормални обстоятелства.

Живеещ в Пекин човек, цитиран от АП, каза, че днешната разходка в Забранения град е била различна от предишни, когато там винаги е пълно с тълпи от посетители и туристи. "Разхождането из някои кътчета на историческия резерват е много по-спокойно и усещаш връщане в историята", каза Бян Цзян.

Многолюдни групи обаче засега не се допускат и посетителите трябва да правят предварителни резервации по интернет, каза Гао Давей, заместник-директор на отдела за паркове и зелени площи в Пекин.

Посетителите също така ще трябва да носят маски и да показват зелен код на широко използваното в Китай приложение на своите мобилни телефони, с което доказват, че не са болни и не са имали контакт със заразени с коронавируса. В сила остава и меренето на температура на входа на обектите и спазването на физическа дистанция.

Отварянето на туристическите обекти за Първи май е пореден знак, че Китай е поставил епидемията под контрол. Вчера в Пекин нивото на извънредните мерки за вируса бе понижено от първа до втора степен на опасност.

В Китай днес започва 5-дневен период на празници във връзка с 1 май, а наближава и пренасрочената за 22 май сесия на китайския парламент - Националния народен конгрес, която първоначално трябваше да се състои в началото на март. Двуседмичните ежегодни парламентарни сесии са до голяма степен церемониални събития, защото на тях само се "подпечатват" взети по-рано решения от лидерите на управляващата комунистическа партия. Те обаче представляват колоритен политически спектакъл в столицата.

Все още не е ясно дали трите хиляди депутати от цялата страна - някои от тях в характерни за своите райони и етнически групи традиционни облекла - ще дойдат в Пекин, или заседанията ще се провеждат виртуално чрез видеоконференции.

Здравната комисия обяви днес само 12 нови случая на заразени с вируса в цялата страна. Шестима от тях са китайски граждани, завръщащи се от чужбина. Вече над две седмици не се съобщава за смъртен случай.

Официално обявеният общ брой на починалите от Covid-19 в страната е 4633, а на заразените - 83 000 от началото на епидемията. Все още 599 пациенти се лекуват в болници.

Наблюдатели обаче смятат, че много случаи не са отчетени в тази статистика.

Властите призоваха населението да остане бдително и да вземе превантивни мерки по време на 5-дневния празничен период. Очаква се характерните за празнични периоди пътувания тази година да бъдат с около една трета по-малко от предишната година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само да питам...

    2 1 Отговор
    ...тоя от снимката крие ли чоната под на мацката коленете?
  • 2 Ами да

    3 3 Отговор
    Айде пак ще плюскат котки кучета прилепи и змии.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И какво от това?

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Културата на хранене/ да го кажем " кулинарни традиции"/ НЕ Е белег, по който някой може да определя себе си като представител на по- висш етап в еволюцията. Ние също ползваме храни, които за други са отвратителни- пример американците / от САЩ/ по принцип не понасят трактора, голяма част от китайците смятат киселото мляко, а и сиренето, за развалено мляко... означава ли, че сме по-висши или по- нисши?

    Коментиран от #7

  • 6 таратора,

    0 0 Отговор
    Не. трактора, грешка при изписване, извинете
  • 7 Съжалявам но

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "И какво от това?":

    Е ти щом и трактори почна да ядеш бате в дзвера. И ква недоказана еволюция те гони бе. Преди да ми се правиш на умник, същити тия жълтури, пият кръв на прилепи и змии носители на опасни болести е тва имах предвид.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания