Last news in Fakti

6 Май, 2020 18:40 3 083 31

Десетки българи блокирани на френско летище

  • франция-
  • летище-
  • българи

Те са пътували за сезонна работа

Десетки българи блокирани на френско летище - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Във връзка с постъпили медийни запитвания относно група от около 70 български граждани, сезонни работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, ви уведомяваме, че посолството ни в Париж е в непрекъснат контакт с тях.

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някой от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.

МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    24 0 Отговор
    Наработиха се
  • 2 Haber TV

    30 5 Отговор
    Защо всички се прибира абе стойте си в в "любимата" Европа бе :\

    Коментиран от #16, #20

  • 3 Гошо

    9 3 Отговор
    И това ме интересува, защото?

    Коментиран от #21

  • 4 Нова

    20 0 Отговор
    Французите да не са луди? И тези договори едва ли са читави! Ще стане сегс тръгнаха като асланивурнсха се по... ни.
  • 5 Ха ха ха

    30 2 Отговор
    България в ЕС 😂😂😂. Е, как не видяхме някои французи, немци... да идват в просперираща България да работят

    Коментиран от #11

  • 6 истина е

    20 2 Отговор
    Винаги ще ни третират като робите на ЕС. !

    Коментиран от #26

  • 7 Да си

    28 4 Отговор
    стоят на летището! Аз не мога до вчера да напусна града си, а такива не спряха да разнасят вируса.
  • 8 Уса

    7 3 Отговор
    Веднъж съм минавал през това летище и повече няма да повторя.Най-сбърканото от всички европейски
  • 9 Нека нека

    23 7 Отговор
    Абе Бай Ганьо ще се научи един ден ама ще е късно...тези малоумници да бяха се поинтересували относно законите и ограниченията за пътуване в момента . Ама те си мислят ,че всичко им е позволено и могат да си правят каквото им е КЕФ,ама Айде сега обратно на самолета и гризнете дръвцето тъпаци.
  • 10 Къде

    13 0 Отговор
    са тръгнали неинформирани ?

    Коментиран от #17

  • 11 Пръцко

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Ами те налитат на талази, и не само франсета, ами от цяла Европа, ама Боко ги спира още на границата, но скромно мълчи за тези си подвизи в защита на нашето благополучие. Щото той си е такъв - загрижен и скромен... :))
  • 12 Да еааа!

    17 1 Отговор
    Франсетата едва ги изгониха, а сега ще ги пуснат на върба. Да е.а манга...е
  • 13 рада плитката

    12 2 Отговор
    Костов , Боко вижте до къде докарахте държавата ! Номадско племе !

    Коментиран от #15

  • 14 fatal bazooka

    16 1 Отговор
    Няма ли най после да спрат тези фирми да подвеждат хората.Горките хорица предварително са дали пари.Няма такъв филм,дори и без коронта идват остават излъгани.Третират ги като роби.И това е бизнес вероятно не със французи.Много собственици на лоцзя са с друга националност.Това е фирма за черен бизнес.

    Коментиран от #25

  • 15 Не са виновни за това.

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "рада плитката":

    Много български и португалски фирми,водят хора евтина работна рака.Това е незаконно.Във Франция няма расизъм не се толерира.Има много българи но на легална работа.
  • 16 сезонен работник

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Haber TV":

    Обичами европата, ама обичами да съ ликувами в България
  • 17 !?!

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Къде":

    Циганин не подлежи на информиране, .... освен ако информацията не е поднесена по начин както я поднасят индийските полицаи на нарушителите на карантината.

    Коментиран от #18

  • 18 Те са една раса брат.

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "!?!":

    Александър Македонски ги е пръснал по-цял свят.Като роби издържливи на студ и глад.
  • 19 Барба Ганьос

    6 4 Отговор
    Да ги пускат да скарват некое евро. Пък като се заразят ,обратно тук да ги лекуват за наша сметка.
  • 20 Мечо

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Haber TV":

    Идим си да си видим родата и да вийибем жинити за пет евро . Далаверка бате хем ша имаш за кафе.

    Коментиран от #23

  • 21 Опа

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    Защото Георги (честит ти имен ден) тия утре като ги върнат заразени! за тяхното лекуване ще се харчат пари който може да са потребни за (не дай се боже) твой те родители! Ето за това Георги
  • 22 Толерантните

    7 2 Отговор
    французи най учтиво им взеха телефоните,храната , лекарствата,багажа,цигарите, запалките,парите.Културно им поднесоха чипс и вода,затвориха ги в летището,прибраха летищните такси от самолетите.С какво право ще им изземват телефоните?А лекарствата?Аз като син на двама от тях как да разбера за състоянието им? От тази малка трибуна искам да се обърна към президента на Република Франция г-н Еманюел Макрон със следните въпроси.
    Кой е по силен-глада(ако го познавате),тока(разбира се с подходящото напрежение за случая)или така наречения корона вирус?
    Вашата държава бихте ли я дали за пример за спазване на човешките права и как точно?
    Министерството на външните ви работи може или не, да уведоми авиокомпаниите ,че хора без постоянно пребиваване не се допускат даже до самолета тъй като вътре в него вашите
    поданици могат да се заразят с корона вирус?
    Мислите ли,че хората от източна Европа са новите ви роби или сте с презумпцията,че умело управляваната ви държава е конкурентноспособна чрез пазарен механизъм задвижен на равни начала с другите членки на Ес?
    Бихте ли изпратили своите родители на сезонна работа в Република България вашите родители,деца и близки?
    Знаете ли колко колониални държави сте имали в миналото и сега?
    Господин Президент, колелото се върти ,отнесете с хората, които са дошли в държавата ви така,както бихте искали да се отнесат с Вас утре.

    Ще остана анонимен пред българската аудитория за сега и ще я помо

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Потърпевшите

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "fatal bazooka":

    да се организират и да разнищят посредниците, които са ги подвели. Започват от първия посредник да искат отговорност до последният, който могат да открият. Сами , тихомълком без да викате журналисти . Със сигурност тези мошеници в момента си седят спокойно в къщи да ядат и пиятбез да подозират какво може да ги сполети.
  • 26 Роб българче

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "истина е":

    Затова влязохме на Европа Трябва им роби като нас номер 1 сме
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 fatal bazooka

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Толерантните":

    Пишеш глупости момче.Съжалявам за родителите ти.Французите не са виновни,има си правила,закони.С кой акъл са тръгнали в този момент ?Второ на този етап заради короната много безработни отдавна заеха тези места.Незаконно е мойто момче по-този начин.Сами идват да работят за стотинки черноработници.После Франция им е виновна.Няма такива филми , подгонили са ги,имаше няколко смъртни случаи в строителството черноработници.Търси сметка на агенцията посредник те са виновни,и наивността на твоите.
  • 30 орка

    2 0 Отговор
    Стига сте наричали циганите българи бе.
  • 31 Те се наричат българи,лъжат

    1 0 Отговор
    В чужбина ни правят за резил.Като ги пипнат в полицията - българска националност 😡. Да им пише в паспорта не знам ама си е срам.
Новини по държави: