Last news in Fakti

8 Май, 2020 10:35 2 580 6

Германия: Косово и Сърбия да се договорят

  • германия-
  • косово-
  • сърбия

Ангела Меркел очаква това да стане скоро

Германия: Косово и Сърбия да се договорят - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Ангела Меркел призова Косово и Сърбия да договорят споразумение до края на годината, съобщи B92.

Призивът е дошъл по време на срещата на върха на ЕС и Западните Балкани. Търси се споразумение за статута на Косово.

Меркел е дала за пример Преспанския договор. Той уреди отношенията между Гърция и Северна Македония и отвори пътя за преговори пред македонската страна.

Американският представител по въпроса Ричард Гренел също смята, че споразумение трябва да има възможно най-скоро. Според специалния представител на ЕС такова споразумение може да има до началото на следващата година.

Германското правителство се противопоставя на идеята за размяна на територии между двете държави. Смята се, че така може да се повлияе на стабилността на Западните Балкани.

Очаква се Германия да играе основна роля в разговорите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    3 2 Отговор
    Новини от България: "коронавирусА - коронавирусЪТ, коронавирусА - коронавирусЪТ".
  • 2 Мим

    10 0 Отговор
    Меркел дава за пример.Преспан с Гърция и макетата,а не виждали,че и ние не сме се споразумяли с тях и едва ли ще стане,ако ние не се предадем.Сега Сърбия и Косово,ясно е ,че сърбите няма да отстъпят от позициите си и тия западни балкани ще си останат така.Тук всеки има срещу всеки претенции.
  • 3 мница

    14 2 Отговор
    Къде се набъркат САЩ разбирателство нема . Какво и как да се разберат , като на Сърбия и бе отнето територия ?
  • 4 Дръвчо

    16 1 Отговор
    Косово си сръбска територия и трябва да си я вземат. А натрапеното албанско и циганско население да се изсели по родните места.
  • 5 Румяна Костова

    10 2 Отговор
    Америка бомбардира Сърбия хуманитарно. Като се цели предимно в граждански обекти, влакове, пазари и болници. Отнема им Косово. Албанците получават поощтрение да мечтаят за Велика Албания. Американците използуват военната си база в там за преразпределение на наркотиците от Афганистан. А пък Сърбия получава ултиматум да, се договаря за статута на Косово до края на годината. Побъркан свят.
  • 6 big

    9 2 Отговор
    Няма как да стане! Държава създадена с оръжието на НАТО и политиците от ЕС на изконно сръбска територия и те да се примирят? Поне на този етап не виждам сръбски политик или партия, които да си сложат таралеж в гащите!
Новини по държави: