Last news in Fakti

8 Май, 2020 13:04 4 423 9

Мистериозно заболяване сред децата. Има ли връзка с коронавирус?

  • дойче веле-
  • деца-
  • болест-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • европа-
  • симптоми

Лекарите са изправени пред истинска загадка: САЩ и все повече европейски страни регистрират случаи на деца със странни симптоми и тежко протичане на заболяването

Мистериозно заболяване сред децата. Има ли връзка с коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мистериозно заболяване сред децата поставя лекарите в Европа и в САЩ пред истинска загадка. То се характеризира със странни симптоми и много тежко протичане. Някои от децата са дали положителни проби за коронавирус.

Симптомите са почти еднакви: силно зачервен език, разширена коронарна артерия, температура, а понякога и обриви по кожата. Най-новите случаи бяха регистрирани в една болница в Ню Йорк. През последните седмици там са били лекувани 25 деца, някои от които са били в критично състояние. Според медиците, заболяването има връзка с Ковид-19.

Симптоми, наподобяващи синдром на Кавазаки

За деца със същите симптоми преди това бе съобщено и от здравната служба на Великобритания. Много от тях, но не всички, били с позитивен тест за инфекция с коронавирус. Испания също регистрира десетки подобни случаи. Отделни случаи се срещали също в Германия, Швейцария и Италия.

За разлика от възрастните пациенти, при въпросните деца белите дробове не били засегнати. Някои лекари предполагат, че става дума за "мултисистемен възпалителен синдром". Д-р Джеймс Шнайдър ръководител на детското интензивно отделение в Педиатричната болница на Лонг Айлънд, казва, че някои от тези мистериозни заболявания много приличали на известния "синдром на Кавазаки", който се проявява най-вече у малки деца и също се отличава с възпаления на кръвоносните съдове, висока температура, а често и с обриви по кожата. И д-р Славина Манева от Мадрид споделя пред ДВ, че в Испания през последните седмици са регистрирани десетки случаи на деца с атипични симптоми като гастроентерит, обриви, синдром на токсичен шок и синдром на Кавазаки.

Още след първите подобни случаи в Европа швейцарският пълномощник по въпросите на коронавируса Даниел Кох беше казал, че вероятно става дума за реакция на имунната система в отговор на инфекция с коронавирус. "Вирусът предизвиква бурен възпалителен процес - това е свръхреакцията на имунната система", казва и женевският лекар Жак-Андре Роман.

"Повечето деца прекарват Ковид-19 леко"

В Германия има данни за поне два подобни случая, казват от университетската клиника в Дрезден. А СЗО, която също се занима с този въпрос, апелира към лекарите по света да обръщат внимание на тези симптоми, проявяващи се у някои деца. Координаторът на спешната помощ, оказвана по линия на СЗО, Майкъл Райън, заяви: "Това показва, че вирусът засяга не само белия дроб, а и други тъкани". Той обаче успокои загрижените родители с думите: "Огромната част от децата, които се заразяват с коронавирус, прекарват инфекцията леко и се възстановяват напълно."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    11 5 Отговор
    Има разбира се, как иначе ще стреснем Ганьовците да не правят деца, също като при СПИН. Шах и мат.

    Коментиран от #3

  • 2 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    20 4 Отговор
    бил гейтс и създателите на корона 19 трябва да бъдат съдени от международен съд за геноцид и масово избиване на хората.
  • 3 заличаване на следи в САЩ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гей Билтс":

    Мeдицинcки изcлeдoвaтeл, зa кoгoтo ce твърди, чe e нa „прaгa дa нaпрaви нa мнoгo знaчими“ кoнcтaтaции зa кoрoнaвируca, e oткрит зacтрeлян прeз уикeндa в Пeнcилвaния, cъoбщихa oфициaлни прeдcтaвитeли нa унивeрcитeтa, в кoйтo рaбoти.
    Бинг Лиу, 37-гoдишeн, изcлeдoвaтeл в Мeдицинcкoтo училищe в Унивeрcитeтa в Питcбърг, e oткрит мъртъв в cъбoтa в дoм в Рoc Тaуншип, ceвeрнo oт Питcбърг, инфoрмирaт oт Мeдицинcкия унивeрcитeт нa oкръгa Aлeгиeн.
    Тoй e бил прocтрeлян в глaвaтa и шиятa, глacи cъoбщeниeтo.
    Чac cлeд oткривaнeтo нa тялoтo нa Лиу, втoри чoвeк, Хao Гу, 46-гoдишeн, e нaмeрeн мъртъв в кoлa нa пo-мaлкo oт килoмeтър, cъoбщи aгeнциятa

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мечо

    7 2 Отговор
    модифициараите го ощте ваща мама като ни лепне да неможем да си истрием газа да стоим на едно миясто и да чакаме да омреме
  • 6 Еее

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "заличаване на следи в САЩ":

    Страната на неограничените убийства.
  • 7 Кристиян

    20 5 Отговор
    сащ започнаха тази биологична война срещу човечеството, няма никакво извинение за тях и мотивите им. сащ за злото на планетата и трябва да бъдат унищожени, крайно време е светът да се обедини срещу най-главния си враг - сащ!

    Коментиран от #8

  • 8 стоян

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "Кристиян":

    До 7 ком =Много пламенни слова бе другарю -нали сте обединени всички влюбени в Путин = и тукашните и тези в Русия ,колко повече
  • 9 Шопо

    0 0 Отговор
    Психотерорът ще проължи докато останат 500 000 000 или ние първи ги унищожим!