Last news in Fakti

15 Май, 2020 17:15 3 066 13

В Киев потвърдиха вината на Порошенко за организацията на провокацията в Керч

  • керченски проток-
  • украйна-
  • петро порошенко-
  • вина-
  • провокация

Командването не е оценило вероятността от ответни действия от страна на Руската федерация

В Киев потвърдиха вината на Порошенко за организацията на провокацията в Керч - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Инцидентът в Керченския проток през ноември 2018 г. е станал по вина на украинската страна поради нарушаване на стандартите и реда за изпълнение на указанията на бойното командване. До това заключение стигнаха специалисти от Киевския научно-изследователски институт по криминалистика към Министерството на правосъдието на Украйна, съобщи Федералната агенция за новини /ФАН/.

Според експертизата решението за преминаването на лодки през Керченския проток е взето "без да се вземат предвид мерките за безопасно при използване на войски". В доклада се подчертава, че корабите са изпратени от командира на Военноморските командвания и началника на ВМС „без да получат директива за бойния ред от висшия щаб“. Според експертизата на института е нарушен и редът за изпълнение на указанията за борбен контрол.

В доклада се казва, че устната инструкция на върховния главнокомандващ на въоръжените сили, президентът на Украйна Петро Порошенко е била възприета от военното ръководство като заповед и е довела до тежки последици - „плен на военните и извеждане на корабите от състоянието на бойна готовност“.

Експертите стигнаха до заключението, че командването на ВМС не е оценило вероятността от ответни действия от страна на Руската федерация, а също така не са предвидили, че катерите, които нарушават правилата за преминаване през териториални води, ще бъдат спрени. В доклада на Института се казва, че поради масираното пребазиране на кораби в Азовско море, отслабва бойната способността на Украйна в Черно море. „Всяка държава, която има териториални претенции към Украйна, може да спечели предимство при нападателни действия“, казват експертите. Данните от експертизата бяха прехвърлени на Държавното бюро за разследване в рамките на едно от делата, заведени срещу Порошенко.

В края на април бе съобщено, че Порошенко смята, че делото за държавна измяна, започнало след провокация в Керченския проток, е с цел да "защити законното право" на Москва. Бившият президент на Украйна е особено възмутен от факта, че администрацията на Зеленски, Генералната прокуратура и Бюрото за държавна сигурност разглеждат инцидента като провокация от Киев и като престъпление, завършва материала си ФАН.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdfg

    42 2 Отговор
    Сериозно ли? А иначе много лаеха против действията на РФ.

    Коментиран от #7

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    37 2 Отговор
    Прасенко на бесилката...

    Коментиран от #10

  • 3 Без сантименти

    42 2 Отговор
    А днес-преди две години откриха Кримският Мост...а за него"свободните медии" казваха,че Русия никога нямала да може да го построи...

    Коментиран от #6

  • 4 Познавач

    46 3 Отговор
    Ще излязат на яве и истините за преврата на Майдана, за клането в Одеса, за сваления малайзийски самолет и за другите престъпления на украинските превратаджии и американските им покровители.
  • 5 Ххх

    25 1 Отговор
    "Как да разбирам това, как да разбирам това ?", както пееше на времето Михаил Белчев в песента Добри познати. Та и аз така, не знам как да разбирам действията на украинското ръководство. Обективно, това е един значително по - честен и коректен прочит на събитията, свързани с украинската провокация в Керченския пролив. Но какво се крие зад това ? Желание за едни по коректни отношения с Русия ? Или просто се търсят поводи за разправа с Порошенко. Не че имам нещо против втория вариант, но все пак добре е да са ясни истинските причини за различния поглед върху събитията.

    Коментиран от #9

  • 6 Хи их хи

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Без сантименти":

    В момента е най-дългия в Европа! Козячетата да не плачкат, чичо Шорош ще им купи колела, ама друг път!
  • 7 Файър

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Asdfg":

    Най големия лаяч беше Плевньо!
  • 8 Барчо

    29 0 Отговор
    Добър ход за измъкване от унижението. Прехвърляш цялата простотия на един човек. И вълка сит и агнето цяло. Само че тук има едно голяма НО!!! Извършването на цялата тази галимация, заедно с много други е резултат от държавно психиране и облъчване в русофобия на цял един народ. Довеждането му до такова състояние, че щом чуе руснак и да вади нож без да мисли. Подобна заповед имаше и през 1999 г от командващия НАТО Уесли Кларк /американски генерал/ дава ЗАПОВЕД на френски и английски десантчици с командващ ген. Майк Джаксън да атакуват руските части установили контрол над летището в Прищина. Майк Джаксън отказва да изпълни заповедта, която смята, че ще разпали световна война. Много си мисля, че това решение на ген. Джаксън е достойно да бъде оценено с Нобелова награда за МИР. Така че ако имаше необлъчени украински военни, можеше да не се стига до изпълнението на такава лумпена заповед на Потрошенко.
  • 9 Барчо

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Хубав въпрос! За съжаление в написаното долавям по-скоро критика на това, че видите ли, цялата операция е неграмотно подготвена, а не че си е чиста проба 100% провокация. Не е имало ясни заповеди за бойни действия при намесата на руските военни и флота се е дал без бой, като по този начин е оставил държавата Украйна без военен флот. За статус "провокация"се споменава само веднъж при разглеждане нарушаване на международните правила за придвижване на морски съдове в чужди териториални води. Там водите са руски и преди Крим да се присъедини към РФ.
  • 10 Файър

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    А посланика им?Ревеше тук по телевизия "как брутално ги нападнаха руснаците"!
    Сак честни украинци пострадаха от руски зверове!
    И как български русофоби дигаха стойки и лаяха за "освобождаване" на украински моряци.Срамота.
  • 11 Гошо

    21 1 Отговор
    На украинците в крайна сметка ще им се получи и солта и боя и е..нето и парите , а те глупчовците като нашите СДСари мислеха че ще се изхранват с псувни срещу Русия
  • 12 Бай Курти

    10 0 Отговор
    Абе то хубаво го критикуват ама дали ще върне ПАРИТЕ КОИТО МУ ДАДОХА КРАВАРИТЕ за тази провокация и ще го И ЩЕ ГО ДАДАТ ли под СЪД

    Коментиран от #13

  • 13 123

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Курти":

    Пари за провокации никой не му е дал,но Порошенко си открадна достатъчно от бановите заеми,МВФ, ЕС и американски финансови помощи.Откакто не е президент е загубил 40% от богатството си.
Новини по държави: