Last news in Fakti

17 Май, 2020 13:56 1 366 0

Тайван удължава забраната за износ на маски до края на юни

  • тайван-
  • забрана-
  • пандемия-
  • маски-
  • covid-19-
  • износ

Министърът на здравеопазването на Тайван заяви, че страната ще удължи забраната за износ на хирургически маски и ще продължи да поддържа същия темп на производство във фабриките до края на месец юни.

„Настоящата забрана за износ на други предпазни средства и защитни облекла обаче може да бъде облекчена, което ще даде възможност на производителите да продават своите продукти и в чужбина“ каза Чен Ших-чунг, ръководител на Центъра за управление на епидемиите.

Тайван спря износа на хирургически маски на 24 януари, три дни след като бе потвърден първият случай на болен от Covid-19 в страната и търсенето на маски рязко нарасна.

От 6 февруари стартира система за „нормиране“ на продажбата на маски, като на всеки човек (независимо дали е местен, или чужденец) се разрешаваше да закупи три маски седмично на цена от 5 щатски долара във всяка аптека. Регулирането на процеса по продажба се осъществява посредством индентифициране с национална здравноосигурителна книжка, лична карта или друг документ за самоличност и поддържане на голяма база данни.

След 9 април вече се позволява закупуване на до 9 броя маски на всеки две седмици, като успоредно с това се увеличава и производството на такива от 1,88 милиона на ден преди пандемията до 15 милиона на ден. Тайванските граждани имат възможността да правят и онлайн поръчки на маски, които по-късно да вземат от удобна за тях локация, избирайки в коя аптека същите да бъдат доставени. Междувременно бяха създадени и три автомата за продажба на маски с цел улесняване на граждани на страната и предотвратяване на струпването на много хора на едно място, редящи се на опашка.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА