Last news in Fakti

7 Юни, 2020 11:32 1 753 8

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу полицейското насилие

  • джордж флойд-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • протести

Според протестиращите дискриминацията е систематична

Хиляди протестираха във Вашингтон срещу полицейското насилие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди се събраха вчера на протест пред Белия дом срещу полицейското насилие. Властите във Вашингтон очакват това да бъде една от най-многобройните демонстрации в града. Под възгласи „Без справедливост, няма мир“ и „Ето така изглежда демокрацията“ събралите се на няколко места в американската столица настояваха за действия срещу дискриминация, която тук се описва като систематична. Протестите започнаха след смъртта на Джордж Флойд - невъоръжения афроамериканец, загинал по време на арест в Минеаполис, предаде БНР.

Някои от дошлите на новосъздадената улица Black Lives Matter коментираха: „Не мога да кажа до къде ще ни заведе, но всичко е от значение що се отнася до това движение“. „Тук съм за своите афроамерикански братя и сестри“, добави момиче от протеста, както и поясни, че това, което вижда я прави оптимист: „Мисля, си, че все повече започват да схващат какво става, повече бели хора. Надявам се да е така“.

Настроението пред Белия дом няма нищо общо с кадрите, които видяхме по-рано през седмицата, когато властите използваха сълзотворен газ и арестуваха поне 300 души по време на мирен протест. На място може да се види поток от хора от различни етноси, който стига до загражденията до площад „Лафайет“ до Белия дом. Освен възгласи с имената на „Джордж Флойд“ и на други загинали в ръцете на полицията се чуваше и музика.

Улици около централната част са затворени за автомобилен трафик. Отцепен е и периметър около Белия дом. За разлика от други демонстрации в американската столица тази няма отявлена организация или лидер. Освен пред Белия дом, демонстриращи имаше в района на мемориала на Линкълн и Капитолия. За разлика от предишни дни усещането на последния протест е за минимално присъствие на органи на реда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До посолството на фащ

    27 4 Отговор
    А защо не поговорим как се стигна до маймунската култура или иначе казано: приличат на маймуни,държат се като такива,реагират като такива,говорят като такива.А хайде сега да поговорим и за начин на обличане,социализиране и блендиране в обществото. В щатите има стипендии САМО за негри ! Конкурси за работа където на финала остават бял и черен,в 95% от случаите мястото се дава на черния.Това не е ли расизъм спрямо белите ? Има квартали във всеки голям в които ако си бял и влезеш,най-вероятно няма да излезеш поне и в състоянието в което си влязъл. Посочете ми един такъв бял квартал ?!!!Това какво е,как се определя това от негърската общност спрямо белите ? Ама за тези всички неща маймуните мълчат и абсолютно никой от тях не казва,,дайте да не бъдем расисти спрямо белите".Все едно проблема го няма и не съществува. Промивайте мозъци там където има почва.Тук хората ВСЕ ОЩЕ МОГАТ да мислят. И ДА,има расизъм И ТОЙ Е СПРЯМО БЕЛИТЕ ОТ ГОДИНИ !

    Коментиран от #6, #8

  • 2 волен сидеров

    16 2 Отговор
    ЗАЩО МЕДИИТЕ НЕ ПОКАЗВАТ ЗА КАКВО ОЩЕ ПРОТЕСТИРАТ-НАПРИМЕР-ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА НЯМА ВАКСИНА,ЗА КАРАНТИНАТА И ИЗОЛАЦИЯТА ДА Я НЯМА,ПРОТИВ 5Ж ,Против много бедни и много богати голямата разлика.....защо не ги давате и тези неща -НЕ ВИ Е ИНТЕРЕСНО ИЛИ .....ЧОВЕЦИТЕ ЩЕ СЕ ПРОБУДЯТ И ЩЕ ДОЙДЕ ИСТИНАТА И ПРАВДАТА БЕЗ СТРАХ-АМИН.БОГ НАПРЕД И НИЕ СЛЕД НЕГО-АМИН
  • 3 Тръмп 2020

    17 2 Отговор
    Успокоиха се защото просто няма повече за крадене. Сега целта е да накарат белите да се срамуват че са се родили бели и да си изкарат още някои права и свободи.

    Коментиран от #4

  • 4 Сорос🔝🇺🇸

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп 2020":

    Африканците и арабите така ще направят че расизма да се върне от ново за тях.Белите няма се дадем.Просто изчакват,Тото едно време как успокои турците в България и ги прати по живо по здраво.😉
  • 5 фен

    15 2 Отговор
    Не се страхувам от полицеиско насилие! Ами просто не извършвам престъпления!
  • 6 Ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "До посолството на фащ":

    И какво ме интересува това мене аз не живея в Америка ей сега излизам да се пусна по Графа към Славейков.
  • 7 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    СПОРЕД ВСИЧКИ НАШИ ПРОДАЛИ СЕ ЖУРНАГЪЗЦИ - ВАШИНГТОН Е ЦЕНТЪРА НА СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ,ТЪЙ КАТО СИ ИМАТ ЧАСТНИ СОБСТВЕНИЦИ ОТ - ВОШИНГТОНО ИДИТЕ !!!?? ВСИЧКО Е В СЛЕДСТВИЕ НА ЧАСТНАТА БАНКОВА СИСТЕМА НА ЦИОНИСТИТЕ-СЕМИТИ - ВСИЧКО Е ЗА ЗАЩИТА НА ТЕХНИЯ" ЕКВИВАЛЕНТЕН" ДОЛАР!?!? ТРИЛИОНИ ОТПЕЧАТАНИ ДОЛАРИ- ЗА ГОДИНА -БЕЗ ПОКРИТИЕ -ДОРИПО ТЕХНИТЕ КРИТЕРИИ !!! ПАДАНЕТО ЩЕ Е ЖЕСТОКО !?!?!?
  • 8 ...

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "До посолството на фащ":

    ти нещо завиждаш май...негрите само за 200 години се освободиха сами , а ето и втора свобода ще извоюват. българите за 500 години имат 2-3 жалки въстания от типа батак и накрая русия просто ги взе назаем...палячовци