Last news in Fakti

10 Юни, 2020 21:20 2 493 23

Софийският университет напред в световната класация

  • софийски университет-
  • класация-
  • университети

Американски университети на върха

Софийският университет напред в световната класация - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският университет се изкачи в класацията за най-добрите учреждения за висше образование в света, показва класация на QS World University Rankings.

Класацията включва голяма група от университети. Българският университет регистрира най-високо класиране до момента.

В класацията са включени 1029 университета. Софийският университет е в групата между 800 и 850-то място.

Това е изкачване със 150 места. Работата в изследователските и академичните сфери на Софийския университет се оценява като добра.

Той обаче изостава основно заради малкия брой чуждестранни преподаватели и студенти.

Водач е Масачузетският технологичен университет, следван от Станфорд. Американските университети преобладават на челните места, но азиатските университети имат все по-голямо присъствие на върха.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    6 4 Отговор
    Добре се движим, засега, макар,че 800-850 място значи само едно:-че дипломи в такива не ги признават /така е в Турция спрямо дипломите ни/или око ги признават ,то всички други са с предимство!!!След скандалите в БГ университетите и семестър струващ 300 лв.!!!След секс скандала при който ревнив мъж изнасили професор с бухалка,след като последният е искал да и пише тройка срещу определени френски ласки ,е добре че се задържаме в топ 1000!!!!!!!!!!!
  • 2 Мангъров vs мутафчийски

    4 3 Отговор
    Ти да се сравняв с мен пич.. е все едно да сравниш Софийския сък Кембридж!!!
  • 3 123

    3 0 Отговор
    проблема на Университетите е че имат твърде много дисциплини за обучение по специалност които са пълнеж но не итова което студентите се нуждаят за работни умения. Начина им на обучение е зубрене или запаметяване на много материчл който няма стойност за вземане на изпит, но университета не полага никакви усилия да ги научи на способноста как практически да прилагат знанието си.На теория много подготвени на практика не могат нищо да направят. вместо да бъдат изпитвани след всеки модул по дисциплината,ги изпитват по всичко накрая при завършване на семестъра, когато знанията се размиват. Всички изпити трябва да са на компютър без преподавателя да може директно да променя оценнката или подменя теста по свое желание или след подкуп.А университетите трабва да имат и работно изследователска дейност с която да могат да изкарват и пари от труда си.

    Коментиран от #4

  • 4 Добър ден

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    И кой точно има полза он една такава система на обучение!??? Ха ха майтап ли си правиш!И ако не се вземат едни, поне 300 лв. на ръка защо е цялата упражнение!?,Ако не може да си поискаш от някоя студентка!????Кво праим!??

    Коментиран от #5

  • 5 123

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Добър ден":

    В Хардвард и другите престижни университети професора само обучава, обикновенно всички тестове се вземат он лайн без присъствието и намесата на преподавателя.Преподавателя има участие в написването на теста и нанансяне на оценнката, писменни работи когато има са със затворен въпрос и ясни изисквания на които да се отговори,студента може да оспори и други преопдаватели да проверят есето му.Но ако преподавателя не е обективен и е подкупен си губи веднага работата а и след това не е наеман от други университети.

    Коментиран от #7

  • 6 На 55то място

    6 1 Отговор
    е първият германски университет, почти всички преди него са английски. Човек да се чуди тия инженери които им правят колите къде са учили, сигурно философия и гръцка история в Оксфорд.

    И университетът в Буенос-Айрес преди Ломоносовския.

    Коментиран от #8

  • 7 Е още веднъж ,ДОБЪР ДЕН"

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    А защо тук не е така!Нали това казвам!Тук трябва да се вземат 300 лв. от студент, на семестър!И по хубавичките да са завършили френската гимназия ,или поне да имат уменията!!!!!!А защо не е като в Харвард!?????Щото не е само в университета!!Манталитет!

    Коментиран от #9

  • 8 Айде,айде

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "На 55то място":

    Те щото английските коли не биват!!!Щото английската инженерна мисъл не струва , ако да е техтическата революция английско дело!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 123

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Е още веднъж ,ДОБЪР ДЕН"":

    Такава система са си направили преподавателите в университетите в България за да могат да изнудват студенти за подкупи.За това знаещите и можещите завършили без подкупи студенти са малко. И след като завършат поемат към Терминал 2, тъй като системата която ги очаква при търсене на работа е същата прогнила система в която са учили, и в която процъфтяват незнаещите ,не можещите но даващи подкупи и имащи връзки.

    Коментиран от #12

  • 10 123

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Айде,айде":

    То и Български инжинери работят в автомобилните заводи на големите компании, но там никой не ги пита кой познават и колко пари шще дадът подкуп да ги вземат на работа..Тези хора са от принудените да напуснат България заради системата, и се справат много добре с работата си като също получават 10-15 пъти повече заплата отколкото са щели да получат в България.

    Коментиран от #20

  • 11 Ми не биват

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Айде,айде":

    Виж къде са като надеждност в сравнение с японските и немските марки. Имаха едно Мини, и него развалиха. Ровър ако видиш на пътя или отива на сервиз или се връща оттам.
    Едно време са били инженери, сега са само финансисти.

    Коментиран от #13

  • 12 Добър ден

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Е хайде,бе!Нали това казвам!!!!Толкова могат толкова правят!Обаче има едно, на ум!Кой им позволява да си направят такава система преподавателите!????????Къде е министъра на образованието и просветата!????С други думи къде е държавата и политиците които я представляват!????Защо избралите тези политици ,мълчат и избират некадърници!???Къде е народа-избирател!!!Спи!!И там си идваме на думата !!!Манталитет!!!!
  • 13 Айде,айде

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ми не биват":

    Само колите не са в основата на техническия прогрес!!!!Англичаните са доказали ,че са с мисъл пред всички други нации!!Защо мислиш че немците са съгласни на 55 място в ранглистата на университетите!???Щото си знаят ,че там им е мястото!!!А японските и немските майстори на колите....са завършили в английски унивирситети!!!

    Коментиран от #16

  • 14 123

    2 0 Отговор
    Роувер както и Мини Купър не са английски коли от около 20 години,произвеждат се в Англия но едната е Индийска собственност на Тата груп, а Мини купър е собственност на БМВ
  • 15 Джудже

    6 1 Отговор
    Росене, поправи си статията! СУ в момента е на 601 - 650, място а е бил на 801. Освен това "Масачузетският технологичен университет" е ИНСТИТУТ, "Massachusetts Institute of Technology", а това че в България всички вузове ги кръстиха университети е друг въпрос.
  • 16 Виж сега кой какво

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Айде,айде":

    прави и изнася и после говори. Тачър им разказа играта на производството, сега имат само финанси.

    Коментиран от #18

  • 17 123

    2 0 Отговор
    Щом университетите на такива третокласни страни и високо развити страни като Перу, Колумбия,Венецуела, Малайзия,Казахстан,Брунай, Чили са с няколко стотин места пред най-добрия Български Университет. То останлите Български Университети сигурно не струват и една стотинка....
  • 18 Айде,айде

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Виж сега кой какво":

    Разказала им Тачър играта!???Онзи събуди се!!!!Тачър разказа на останалия свят играта!!!Другите произвеждат а англичаните се занимават и печелят само от финанси!!!!И не се заблуждавай,другите произвеждат,но си плащат за лиценз...на англия!
  • 19 За 20 палки

    1 0 Отговор
    Давам диплома от Оксфорд!
  • 20 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Никой не дава подкуп за да го вземат на работа в частна фирма.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ндааа

    0 0 Отговор
    Аз съм имам средно.
    И съм много прост, има, няма 140.
    Но си работя като водопроводчик вече близо 30 години, и за едно обикновенно отпушване на канал взимам 80 лв., за има няма 5-6 минути.
    Та както казах, имам само средно, завършено по времето на бай ТОШО, и съм много прост.
    Е как да се меря с вас вишистите.
  • 23 балкански варварин

    0 0 Отговор
    изпреарихме "унивирситетите" от Горна волта, Долно уйно, Занзибар,