Last news in Fakti

12 Юни, 2020 12:52 1 284 1

Хонконг отхвърли критиките на Великобритания към закона за национална сигурност

  • хонконг-
  • великобритания-
  • китай-
  • закон-
  • протести

Управляващите в специалния автономен район определиха британския репорт като "неточен и предубеден"

Правителството на Хонконг отговори на доклада на Обединеното кралство, който критикува стремежа на Пекин да наложи закон за националната сигурност в световния финансов център. Управляващите в специалния автономен район определиха британския репорт като "неточен и предубеден". Това предаде Reuters. 

Британското правителство заяви, че предложения закон за националната сигурност е в явно нарушение на международните задължения на Китай, както и на принципа „една държава, две системи“. Външният министър Доминик Рааб допълни, че решението на протестите и размириците в Хонконг, които понякога са белязани от насилствени сблъсъци между протестиращите и полицията, трябва да дойде идва от специалния административен район, а не от Пекин.

Правителството на Хонконг отговори, че е категорично против „неточните и предубедени забележки към закона за националната сигурност и високата степен на автономност в района“.

Местните и китайските власти твърдят, че новото законодателството ще се съсредоточи върху малък брой „създатели на проблеми“, които представляват заплаха за националната сигурност и няма да ограничат свободите или да навредят на инвеститорите.

Законът, който се очаква да влезе в сила през септември, дойде, когато Хонконг отбеляза годишнината от голям протест, провел се на 12 юни миналата година. Тогава полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, след като протестиращите се събраха в сърцето на бизнес района, обявявайки се срещу предложен законопроект, който би позволил екстрадиция в континентален Китай.

Това беше първият подобен отговор от полицията, която твърди, че използването на „минимална“ сила е необходимо за възстановяване на реда в Хонконг.

Законопроектът беше отменен за по-късно, но протестното движение постави началото на по-широки призиви за демокрация на фона на опасенията, че Пекин затяга хватката си върху града.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Ахаха англичаните са толкова тпи.Хонгконгците ги саботираха преди за да се разкарат сега пак се бутат там.Тпи ингилизи.