Last news in Fakti

16 Юни, 2020 11:39 2 714 24

Руски учен издал военни тайни на Китай

  • русия-
  • шпионаж-
  • китай-
  • арест-
  • полиция-
  • валерий митко-
  • фсб

Ученият е предал на Китай секретна информация

Руски учен издал военни тайни на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

В Санкт Петербург повдигнаха обвинение в държавна измяна срещу президента на Арктическата академия на науките Валерий Митко, който е заподозрян, че е работил за китайските спецслужби, предаде агенция "Интерфакс".

По-рано не беше съобщено нищо за делото срещу 78-годишния учен, въпреки че Районният съд в Петербург го постави под домашен арест още през февруари. Разследването по делото е възложено на петербургското управление на руската служба за сигурност ФСБ, предаде News.bg.

Според обвинението, Митко е предал материали, представляващи държавна тайна, на китайските спецслужби по време на свое пътуване в Китай, уточни адвокатът му Иван Павлов - председател на правозащитното обединение "Команда 29". Той не съобщи подробности по случая. Митко от своя страна отхвърля обвиненията.

Според източник на "Интерфакс", разследващите от ФСБ смятат, че ученият е предал на Китай секретна информация от разработки по хидроакустика и методи за засичане на подводници. Според следователите, Митко е събирал материалите от март 2017 г. до март 2018 г. Във връзка с това адвокатът му коментира, че документите, които ученият е носел със себе си по време на пътуванията си, "винаги са били свързани само с научната и преподавателската му работа".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайко

    9 26 Отговор
    То пък едни военни тайни имат руснаците, сигурно как танк 34 да тегли угаснал и много закъсал танк армата на червения площад...???

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Решение

    7 5 Отговор
    Да се обеси
  • 3 КГБ

    8 2 Отговор
    Има едно понятие :
    Контра-дезиндормация!!!
  • 4 до Тъпчо

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хайко":

    Много си умен, още малко и ще настигнеш ББ.

    Коментиран от #5

  • 5 Хайко

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "до Тъпчо":

    Точно така, а ти отворко преди да се правиш на умен се моли да не върнеме пак ''капепетата'' и за да стигнеш до София, да чакаш по 36 часа на опашки и да те връщат през 6 часа за неправилно попълнена декларация, а през 8 за фалшиви данни! Както и ''брачедите'' ти от крайните квартали, преди да влязат в София да крадат желязо да протеситират задължително по 2 седмици пред ''капепето'' на изхода от квартала им!
  • 6 колко е прав

    8 2 Отговор
    другарят Сталин, чемодан, Магадан, гулаг и направо в рая.
  • 7 другарят

    6 3 Отговор
    Ей.. всички искат да крадат технологии от Русия! Вчера един кравар са хванали, а днес този агент на Китай..

    Коментиран от #14

  • 8 Ого рого

    5 6 Отговор
    Китай има самолет 5-то поколение, но ще искат да се домогнат до тайната рецепта за Боярищник.Разбира се, как не се сетих!?
  • 9 До Хайко

    9 6 Отговор
    Личи,че много любиш кравефермата.Съгласен съм,със всяко разумно и безпристрастно мнение.Но не ,с принципа" Мразим,защото така! Хайде посочи на всички форумци,едно нещо,САМО ЕДНО! Построено, финансирано с оборска технология,или безвъзмездно финансиране.Тук- в Родината ни( дано и твоя).Една тухла,една керемида за 30 години.Няма пич,няма.Има 4 безплатни бази,от който не получаваме и стотинка наем.Турчина смуче само от " Инджирлик" 1,3 милиарда зелено за година! Ние от" любов" им подарихме двете Марици(, между другото построени с технологии и руски специалисти), който заедно с АЕЦ Козлодуй,ни бяха превърнали в лидер по произведена ел.енергия на Балканите.Сега смучат на готово гарантирано изкупуване за десетки години напред на цени,в пъти по високи от средните в страната.Ще ти посоча и други.. Нефтохим Бургас- втори в Европа по мощност! Свилоза- Свищов.Соди - Девня- Втори в цял свят по производство на тежки торове. Стомана- Перник.Кремиковци.Плама- Плевен.КОЦМ - Кърджали.АСАРЕЛ- Медет...и още,и още.Тук не добавих и ВПК.Само от там Държавата през " Кинтекс" печелеше от износ на оръжие и оръжейни системи милиарди.Пак от" неграмотните " руснаци получавахме най модерното оръжие за тогава- танкове,самолети,кораби и Ракетни системи.Толкова достатъчни,че нямаше кой да ни се опре,в днешна Европа. От твойте любимци- 8 бройки хвърчила на чертеж,за милиарди зелено.Това е равносметката.

    Коментиран от #11, #12, #23

  • 10 456

    4 3 Отговор
    Поредният скалъпен процес в Русия.В Кремъл ги тресе яко параноята,щом сериозно смятат,че някакъв 80 годишен дядка бил шпионин.Преди години по същият начин осъдиха друг,който носел "секретни" материали публикувани в руски списания,които всеки може да си купи.
  • 11 Айде бегай

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "До Хайко":

    Офффф, абе хайде ходи се гръмни с тези руснаци и модерното им оръжие бе!Писнахте на всички вече, не разбирате ли?Нищо не сте произвеждали, НИЩО!Освен това не знаете и какво е работа.Цялата ви тъпа система няма аналог в целия свят по безхаберие, мързел и простотия.Не случайно от 1944г до сега сте фалирали държавата 5 пъти под вещото ръководство на великите руснаци.

    Коментиран от #13

  • 12 Айде бегай

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "До Хайко":

    Чакай, че ти дочетох простотиите.
    8-те бракми, които са на чертеж и още чакаме ще свалят цялото жалко комуняшко ВВС без загуби.
  • 13 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Айде бегай":

    Айде бегай да учиш,не си хаби времето тук.
  • 14 Stéphanie 🎲

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "другарят":

    Другарю Зън Зън не ми е ясно какви технологий 😂 Руски?Ти или си прекалил с водката днес или си напушен ?Какво даде на света Русия -интернет,гугъл ,майкрософт, Илон Мъск- пей пал, Tesla ,HP, Dell,Apple, мога още много да изброявам ама нямам спомен а е сделано в россии?
  • 15 8p8c

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайко":

    То пък си един разбирач ти
  • 16 Българин

    3 3 Отговор
    Чета коментарите и се чудя, от къде се появихте толкова неуки хора. Демонстрирате и с амочуствие, което е обикновени комплекси. Русия е държава с история, с велики учени. Не я сравнявайте с държава, която няма още обособена нация. В Мексико и Канада има, а САЩ не! Всичко там е създадено от преселници. Не знам индиянец да е
    създал нещо. Не е допуснат!

    Коментиран от #17

  • 17 ти не си БЪЛГАИН бе

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Ти си русороб ,на когото са из..г.ла..дили..моза*чното развитие.През нашият така хубав 45 годишен период......какво още даде на света Русия -Чернобил ,още има невинни хора страдащи от рак ,и незнам още колко мутанти ......от радиациата

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Вввевъхх!

    3 2 Отговор
    Рано или късно Европа трябва да се обедини и изгони грабителите от континента Равнопоставеност между нациите. Тогава ще настъпи мир и благоденствие. Янките ако не се вразумят ще имат,а вече имат проблеми! Не могат и не трябва да се опитват да са господари на света! Империите остават в разруха.
  • 19 За 17

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "ти не си БЪЛГАИН бе":

    Написаното от тебе показва какви неграмотници създадаха тези години на разруха. От 9 милиона станахме 5.
    Ти си от вечно недоволните злобара
    ри не вижда и не разбира какво и
    Защо се случва. Полза от вас никаква, освен злост и недоволство
    и винаги другите са виновни за собствените ти неудачи. БАЙ ГАНЬО.
  • 20 Българин за 17

    1 3 Отговор
    Аз съм БЪЛГАРИН! знам, какво не ми
    до падаше през 45 години, но знам за
    много хубави направени неща. Твоите господари още не могат да разграбят всичко. За черно бил! Малко разбираш от това! Надали знаеш загробени под земята ядрена централа на друг континент. За нея много не е писано. Възможно е да има и други. Ти се отказваш едно най обикновено дрънкало.
  • 21 Бедняк

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ти не си БЪЛГАИН бе":

    Не знам и не съм видял там мутант. Не съм фил, нито фоб на никой, но
    ненавиждам изявите на неграмотници пишещи подобни глу
    пости. Ти и такива с подобни писа
    ния сте единствените мутанти! Теж
    ко и горко на България! Добре, че на
    малявате постепенно и сигурно!

    Коментиран от #22

  • 22 Добре че такива

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бедняк":

    Като теб от старата генерация сте на изчезване в България.Много скоро ще останете само в историята "имало едно време".....русороб хр.ч.а. в у.сте.ца ти ази на..тебе
  • 23 Ей че Тъпунгер

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "До Хайко":

    Малко ли са ти американските компании в IT сферата които:
    1. Плащат истински заплати и осигуровки на специалистите си;
    2. Плащат реални данъци на държавата, за разлика от тия представляващи 'бизнес' пипалата на путинската клептокрация у нас.
    Ама ти искаш ей тъй направо да ти напълнят джоба, щото си със 'специални нужди'.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания