Last news in Fakti

19 Юни, 2020 11:25 1 439 16

В Русия: Ще подкрепят ли руснаците предложената от Путин конституционна реформа

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • конституция-
  • референдум

Преди гласуването по конституцията коронавирусът изчезна само от телевизора, а лекарите все така изнемогват в борбата с Ковид-19

В Русия: Ще подкрепят ли руснаците предложената от Путин конституционна реформа - 1
Снимка: Shutterstock

Последната дума за промени в конституцията на Русия ще имат гражданите на страната. Такава е процедурата. Поправките ще влязат в сила, само ако бъдат подкрепени с общонароден вот. Това заяви в онлайн дискусия с читатели на "Росийская газета" Павел Крашенинников от работната група, подготвила конституционната реформа, предложена от президента Владимир Путин, пише московският официоз.

Общонародният вот по проекта е насрочен за 1 юли, а седмица преди това ще започне предварително гласуване онлайн, предава БТА. 

В текста се предвижда например актуализиране на пенсиите и минималната заплата, споменава се Бог, хетеросексуалният брак се определя като единствена форма на съпружески съюз. Промените, одобрени вече от руския парламент и Конституционния съд, на практика ще "нулират" досегашните мандати на президента Владимир Путин и ще му дадат възможност да управлява до 2036 г.

"Поправките имат цялостен характер - става дума за комплексно донастройване на държавния механизъм. Затова се предлага да бъде гласуван целият пакет от поправки наведнъж", уточнява Крашенинников.

"Комерсант" цитира данни от анкета на центъра ВЦИОМ, според които общо 67 на сто от гражданите на Русия смятат да участват във вота, а 47 процента са твърдо убедени, че ще гласуват.

Организаторите публично отричат да са спускали директиви за някакъв процент на активност на предстоящия плебисцит, пише вестникът. Според негови източници в президентската администрация Кремъл сега не се тревожи толкова за активността, колкото за желания резултат - 60 процента да са "за" конституционните промени.

Според източници от местните власти в Русия обаче центърът ги запознава с данни от анкети, които да им послужат като "ориентир", и очаква конституционната реформа да получи подкрепа от 70 на сто.

"Независимая газета" описва консултации на шефката на руската ЦИК Ела Памфилова с експерти. След "взаимни обвинения в провокации" тя обаче напуснала проявата. Правозащитници обвинили ЦИК по-специално, че информира за конституционните промени по начин, "понякога трудно различим от агитация". Според Памфилова "законова уредба за агитацията няма. Всичко, което не е забранено, е разрешено", обяснил в Телеграм Алексей Венедиктов, главен редактор на радио "Ехото на Москва".

"Преди гласуването по конституцията коронавирусът изчезна само от телевизора. А лекарите все така изнемогват" в борбата с Ковид-19 в Русия, отбелязва "Новая газета".

"Путин ще получи искания резултат, но дали ще го признаят хората в Русия?" - пита в заглавие "Свободная преса". Спецоперацията на Кремъл с цел да удължи пълномощията на Путин наближи логическата си кулминация още през март, но се намеси коронавирусът. Сега обаче официално е обявено, че пандемията е отстъпила - и Кремъл бърза да довърши започнатото час по-скоро. Инак рейтингът на Путин ще вземе да се срине и фалшифицираните резултати от народния вот да предизвикат протестен взрив в Русия, пише "Свободная преса".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    5 7 Отговор
    Особено частта със задължителните принудителни ваксини ще подкрепят с 2 ръце, нема де да шават.
  • 2 Емил

    9 10 Отговор
    Кой ги пита крепостните - искат, не искат, ще гласуват с ДА!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Сандо

    12 3 Отговор
    Обработката на общественото мнение в демократичния свят по отношение на конституционните реформи в Русия започна отдавна и се води по всички фронтове с позволени и най-вече непозволени средства.Истината обаче е следната:една държава си позволява /макар и необявен/ да отхвърли колониалния си статут и това се явява пример и за други страни.Сега ще има вой и скърцане със зъби!Аз приветствам руснаците и се надявам в някой недалечен ден и България да си върне Независимостта!!!

    Коментиран от #10

  • 4 Панов

    5 9 Отговор
    Русия избира централно азиатска форма на държавно устройство по подобие на Азербайджан Туркменистан Узбекистан.
  • 5 Да ама Не

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Емчо-точно руснаците не са като нас...-погледни им историята.Щом не им харесва властта-бунтове,въстания,революции...Руснаците са народ който цени честа гордоста и достойнството си-доказали са го много пъти.Та с тези нпо лозунги няма как да впечатлиш.

    Коментиран от #8

  • 6 До 1

    12 2 Отговор
    Ти си тотал- зомби.Ни чел,ни разбрал,но праска по клавишите.Две са основните промени,за който милиони руснаци мечтаят от десетилетия.Първата и най- важна е тази свързана с парите на Русия.До момента,заради продажника- предател горби и пияндето елцин,в самата конституция и през под законови актове ЦБ де факто не се подчинява дори на самия Президент,нито на Правителство. На практика е филиал на МВФ.Не може да печата собствена валута,ако няма резерв от валута( задължително от зелендаш) на 150% .Не може да извършва вътрешно финансиране на национални обекти,инфраструктура, ВПК,инвестиции в производства с облекчен ,или минимален лихвен процент.Сега ЦБ става наистина Държавна.Пример: Путин разпореди да се изплати на всяко семейство по 8000 рубли,без значение на доход( окпло 110$) ,отделно за дете още токова.ЦБ блокира заповедта му!? С промените,няма да имат право( нае,булина и греф) да закупуват от обора ДЦК за милиарди. Точно с подобни " врътки" за 12 г са източени в офшорки над 1 трилион зелено.Друата поправка: Депутат,областен, градска управа,сенатор ,министри,дори самия Президент не може да бъде избиран,или назначен,ако има двойно гражданство.Няма право да притежава имущество в друга държава,както и банкови сметки.Децата му задължително трябва да учат единствено вруско училище,или ВУЗ.И най важното.Да е с постоянно местожителство без прекъсване в последните 20 г,а заПрезидент- 25 г.Либералната гмеж вие от ярост.Руснаците ще им отрежат краката до кръста с тези

    Коментиран от #16

  • 7 Аааааааааасаа

    10 4 Отговор
    Ауууу треска ги тресе соросоидите да не остане Путин още на власт-че хептен ще им се омотаят чик...те.......

    Коментиран от #15

  • 8 Путин ще спечели с 95 %

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Да ама Не":

    И те вечните роби Един път на Монголите Втори път на царска Русия Трети път на болшевишкия режим Четвърти път на Олигархията
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Ама Санде бива ли такива изказвания да правиш?Великая и могучая била колониална страната!?Недей, че ще дойде някой от бригадирите на тролските ви групи да ти изплющи един зад врата.

    Коментиран от #13

  • 11 Охо Бохо

    7 1 Отговор
    Защо да не я подкрепят? Има много смислени неща, особено, че брака е между мъж и жена и няма две мнения по въпроса. Ще се предпочете мнението на болшинството а няма врескала та от малцинството.
  • 12 Бай Горан

    2 6 Отговор
    Никой няма да ги пита,защото те вече са я приели с "въодушевление".При такава авторитарна власт,"одобрението" е обикновенно "80-90%".Кремълската стъкмистика ще надуе фанфарите,веднага след "събитието".
  • 13 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Това,което си написал свидетелства само за пълното ти невежество,особено спрямо случилото се и случващото се в Русия.А троловете се познават най-вече по невежеството си.
  • 14 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Конституцията бетонира Руската Федерация и оставя джендърските мечти и соросоидните блянове на боклука. Териториалната цялост също е конституционно защитена независимо кой ще идва или си отива от властта. През крив макарон ще гледат държавните служби и властта изобщо всички хитреци и предатели с двойно гражданство. Як пердах ще ядят задължително и мераклии за териториални промени, компенсации, реванши. Пердах до тотално изтребление. Решават се конституционно и много социални въпроси. Абе кеф, за който я е чел. И Важно: Отсега нататък водещо е САМО националното законодателство и пунтовете с ПАСЕ-та, международни измислени соросоидни съдилища и прочие разлагащи държавността измислени наднационални институции минават в небитиети и актовете им трябва да са на мека трипластова хартия, когато касаят Русия. Досущ както е и за САЩ,
  • 15 Хахах

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аааааааааасаа":

    За враговете на Русия, по-хубаво нещо от поредния диктатор ( Путин) не може да им се случи. Ако Русия след два мандата сменяше по демократичен начин, президента си до сега да са минали и Китай и САЩ по развитите. Нека затъват в калта те си решават, Русия си е тяхна ....
  • 16 Софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "До 1":

    Абсолютно съм съгласен с теб и се замислих ако и тук в България се промени конституцията,визирам частта с централната банка и особено изискванията към депутатите за уседналост,лелееее,ще остане ли някой в парламента!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания