Last news in Fakti

18 Юни, 2020 09:25 1 697 11

В Русия: Ограниченията срещу коронавируса се вдигат с политическа цел

  • русия-
  • москва-
  • ковид-19-
  • владимир путин-
  • пандемия

За всички е очевидно, че вдигането на карантинните мерки в страната се дължи не толкова на спад в заболеваемостта, колкото на нуждата "да се гласуват промените"

В Русия: Ограниченията срещу коронавируса се вдигат с политическа цел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската медицина не пести средства за борба с коронавируса - през април болниците в страната са похарчили за лекарства 40 на сто повече, отколкото през март. Това сочи анализ на маркетинговата агенция Ди Ес Ем груп, пише "Известия".

Здравните заведения в Русия увеличават най-вече запасите си от противовирусни препарати, каквито се използват и срещу симптомите на COVID-19. Най-скъпо е средството лопинавир+ритонавир за лечение на заразени с вируса на СПИН, но то се препоръчва и за болни с новия коронавирус, посочва вестникът.

Броят на новите пациенти с COVID-19 в Русия слезе под 8000 дневно за пръв път от април, но тази тенденция може да не се окаже трайна. Според специалистите е още рано да се говори за спад в заболеваемостта - такъв извод ще може да се направи, ако заразените намаляват най-малко 14 дни, колкото е средният инкубационен период на новия вирус, се казва в материал от "Свободная преса", предава БТА.

"Колективен имунитет у нас естествено няма. За да се формира той, трябва да преболедуват или да бъдат ваксинирани поне 60 на сто от населението. Преболедувалите у нас обаче са 3,5 процента, а ваксинация все още няма съвсем", коментира руският вирусолог Николай Контаров.

Според него спадът на заболеваемостта в Русия се дължи на две причини: досегашните карантинни мерки и топлото време, съчетано със силно ултравиолетово излъчване. Експертът подчертава водещата роля на ултравиолетовите лъчи, пагубни за коронавируса по улиците.

Мерките на руските власти срещу епидемията и свързаните с нея икономически трудности запазиха работните места на два милиона работници и служители, цитира "Росийская газета" изявление на министъра на труда Антон Котяков, говорил пред форум на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

По негови данни безработицата в Русия в момента е 6,1 процента, а в центровете по заетостта са регистрирани и получават помощи почти 2,5 милиона души. Ситуацията в Русия се развива според по-благополучен сценарий, отколкото в много други държави, отбелязал министърът.

Синдикалистът Михаил Шмаков обаче обърнал внимание на "неясните кариерни перспективи" за три милиона работници и служители, пратени в неплатен отпуск. Според него те може и да не се върнат на работа, добавя "Росийская газета".

Съобщенията на ресорните служители, че в Русия е отминал пикът на коронавирусната безработица, демонстрират стремежа им да замаскират проблемите на руския трудов пазар и пропуските в системата за социално осигуряване на безработните, коментира министерското изявление "Ведомости".

Заради коронавирусната епидемия десетки региони на Руската федерация няма да организират Парад на победата, още толкова ще го проведат с възможно най-малко публика, пише "Независимая газета" по повод отложените за 24 юни паради по случай 75-ата годишнина от победата над нацизма. Денят е обявен за неработен в страната.

На другия ден обаче в Русия стартира предварителното "антивирусно гласуване" за промени в конституцията, а официалният вот е на 1 юли, напомня изданието.

Поправките, одобрени вече от руския парламент и Конституционния съд, на практика ще "нулират" досегашните мандати на президента Владимир Путин и ще му дадат възможност да управлява до 2036 г.

За властите "няма да е лесно да убеждават гражданите, че не бива да излизат навън в почивния ден, а след него може и трябва да отидат до секциите", смята всекидневникът.

За всички е очевидно, че вдигането на карантинните мерки в руската провинция се дължи не толкова на спад в заболеваемостта, колкото с нуждата "да се гласуват промените", обяснява пред "Независимая газета" юристът Алексей Гавришев.

Според експерти не е изключено вдигането на ограниченията да предизвика по-висока заболеваемост - това може да се нарече и втора вълна, и продължение на първата. Очевидно е само едно: коронавирусът изобщо не е изчезнал, колкото и да се мъчи администрацията да вдъхва на хората оптимизъм. Пандемията продължава независимо от директивите на властта, изтъква "Новая газета".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТИ

    7 8 Отговор
    Сте руски подлоги !

    Коментиран от #5

  • 2 Олег

    2 3 Отговор
    До последно Подкрепям Путин и Росия другари
  • 3 Сандо

    12 3 Отговор
    А в Европа с каква цел се вдигат?
  • 4 ТтттТ

    11 1 Отговор
    А стига вече с НПО анализи-че за смях станахте....Значи на Запад мерките се вдигат-всичко е о.к. ама в Русия решението е политическо...Чак толкова не сме балъци
  • 5 Факти

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТИ":

    ЕТА НЕПРАВДА! МЪЙ НЕ ПАДЛОГИ!
  • 6 Румяна Костова

    8 1 Отговор
    То в цяла Европа вече са разхлабени карантинните мерки, но ако в Русия действуват по същия начин, то това непременно е политически проект. Стойкови премислици-измислици. В Германия какъв е политическия проект, след като всички ресторанти и барове са отворени, хората си се движат и си пътуват накъдето си искат? А в Русия, ако излезели до урните за гласуване,сигурно според Стойков това ще заплаши драматично живота им.
  • 7 ристю

    8 2 Отговор
    Русия има 11 часови зони. Тя е голяма,богата и многолюдна държава. Затова, че по-леко с бъзикните с Русия!
  • 8 Тук

    7 0 Отговор
    А у нас не е ли същото я вижте днес 89...
  • 9 ами в ЕС

    4 1 Отговор
    Да, наистина смешни стават с такива статии. Всеки си чете цифрите и може да си направи изводите, няма нужда да ни бутат смляна информация...
  • 10 Георги Димитров

    1 0 Отговор
    Когато се пише нещо за Русия,то винаги би трябвало да се съпоставят нещата с другата велика сила Съединените щати,едностранчиво и непълно е обратното.Знаете ли,например че за денонощие там се извършат около триста хиляди теста.
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Ми като навсякъде бяха наложени с политически цел, така и ги разхлабват с политическа цел!