Last news in Fakti

22 Юни, 2020 14:15 1 699 22

В Деня на паметта и скръбта Русия си спомня за жертвите на войната

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

В сряда е насрочен и традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва, който трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция

В Деня на паметта и скръбта Русия си спомня за жертвите на войната  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В днешния Ден на паметта и скръбта в Русия си спомнят за 27-те милиона жертви, дадени по време на Великата отечествена война. Тя започва на 22 юни 1941 г. с нападението на нацистка Германия над Съветския съюз.

В 12:15 ч. на територията на цялата страна е обявена минута мълчание в памет на жертвите на войната.

Сутринта президентът Владимир Путин откри в Московска област новопостроения главен храм на руските въоръжени сили „Възкресение Христово“, а патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен в памет на жертвите на войната.

Храмът беше построен по случай юбилейната 75-годишнина от победата. Към него води „Алеята на паметта“ с дължина 1418 крачки  - колкото са дните на Великата отечествена война.

В сряда е насрочен и традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва, който трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо Бохо

    27 7 Отговор
    Хора изключете политическите си пристрастия и си представете ако на нас се случи? Това е невероятен ужас! Бог да прости загиналите в боевете и мирното население на Русия, загинало от фашистката инвазия.
  • 2 az #Победа75

    27 9 Отговор
    Поклон! И вечна слава на героите, спасили света от кафявата чума!

    Коментиран от #12

  • 3 Ненормалници

    10 23 Отговор
    Axa промити мозъци,а от комунизма кой ще ви спаси като още ви тъпче и избива...жалко
  • 4 Бай Горан

    5 24 Отговор
    На 22 юни 1941г.,Агресорът СССР е нападнат от съюзника си Третият Райх.По този начин Хитлер изпреварва Сталин,който се е готвил да нападне Германия и е струпал огромни войски по границата.Всъщност целта на Сталин е била окупацията на цяла Европа.Иронията е,че един тоталитарен режим попречва на друг да
    ликвидира Западните демокрации.Благодарение на изпреварварващият удар,Съветският Съюз е принуден да отстъпва и това спасява западноевропейците от болшевишкият терор.Естествено целта на Хитлер не е била да освобождава,а да завладява.Но на Запад лицемерно пропускат факта,че без 22 юни,не само Източна Европа,която Запада продаде на СССР в Ялта,но и Западна,щяха да бъдат стъпкани от Варварският Съветски Режим.

    Коментиран от #6

  • 5 Бесен язовец

    7 14 Отговор
    Хитлер и Сталин са двете страни на една и съща монета.

    Коментиран от #18

  • 6 az #Победа75

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Горан":

    Това е фейк пуснат от Резун, а всъщност от кураторите му от Лондон. Вече не е актуален, защото самият Резун беше разобличен като изпълнител на поръчка.

    Коментиран от #10

  • 7 Дедо ви Иван веке го нема

    13 5 Отговор
    Бай Горане, личи ти от разстояние, че си все. Още в гората. Жалък индивид !
  • 8 Адолф

    4 5 Отговор
    И ние скърбим за нашите жертви
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Горан

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "az #Победа75":

    Напротив,самата Истина е.Факт е,че германците са изумени,когато премазват огромни съветски части,унищожават хиляди единици техника в първите дни.До края на лятото пленяват около 3 милиона съветски войници.Те не са очаквали такова нещо.

    Коментиран от #20

  • 11 някой си там

    12 4 Отговор
    Да припомним, че България също беше съюзник на нацистка Германия, като замени няколко немски девизии в Сърбия и Гърция, които веднага бяха прехвърлени на Източният фронт. След това лъжем че сме били "неутрални". Също така да кажем че участваме в зверското потушаване на въстанието в Гърция , преследване и избиване на партизаните в двете страни и във военни престъпления срещу мирното население включително и деца. Евреите от Македония са изпратени в газовите камери, защото България отказва единствено на тях да даде българско гражданство след като такова получават всички етноси в Македония.Българските евреи бяха спасени от страх, защото Съветската армия беше вече в Украйна иначе щяха да последват същата съдба.България предоставя своите пристанища и летища на Хитлер при нападението над СССР и всякакви провизии за немската армия въпреки че населението тук е живяло в страшна мизерия.

    Коментиран от #17

  • 12 е нали

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "az #Победа75":

    Спасяват го от кафява чума и го заразяват с червена чума. Май не е голяма печалба...
  • 13 Без срам

    5 2 Отговор
    Кой какво е спасил казаха евреите като направиха 9 май свой официален празник,ама те май не разбират като чета тук какви разбирачи има:)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Учудващо

    5 2 Отговор
    Учудващо е, че най-накрая в тази медиа се появи материал за 22.06.1941 г.
    Още по-учудващо е, че затъмнението е пуснато и над другите медии.

    Няма история - няма проблем. Но не за обикновения човек, а за капитала, от който и за който започна ПСВ, а сетне и ВСВ, като продължение на ПСВ. Следват Студената война и локалните горещи войни, като продължение на ВСВ; цветните КОНТРА-революции в Източна Европа и в СССР, Грузия, Украйна, Венециела, САЩ!!
    Днес капиталът пуска вируси, утре ще ваксинира, чипира и ликвидира 14/15 от хората, за да не му замърсяват планетата, която вече успя да овладее...

    Затова, ако може, без история. Затова не се изучава и Вероучение, защото там е и предсказанието на свети апостол Йоан за края на света - "Откртовение"..
    Краят на човечеството, такова, каквото е.
    Дали ще има друго не е казано.
  • 16 Българин вкусил от руското робство

    8 10 Отговор
    Тoчнo тaкa! На днешниsт ден по цялата ос от Северна до Южна Eвропа някoлкo милиoннa нeмcкa aрмия, дeceтки хиляди нeмcкитe тaнкoвe и caмoлeти и хиляди кoрaби и пoдвoдници oбръщaт руcнaцитe нaoпaки cъc зeмятa дo oкoлoвръcтнoтo нa Мocквa, a пo пътя cи прeмaзвaт 30 милиoнa руcнaци. Лeнингрaд e пoд oбcaдa, кaтo имa cлучaи нa кaнибaлизъм cрeд cилнитe и cлaбитe руcнaци тaм. Caмo чe, нe мнoгo умнитe aмeрикaнци и aнгличaни тoгaвa, рeшaвaт дa cпacят Руcия oт пълнo унищoжeниe и oтвaрят втoри фрoнт! Хитлeр изпрaщa eлитнитe cи вoйcки oт изтoчния фрoнт към зaпaдния, кaтo рaзчитa нa нac бългaритe дa oтидeм нa изтoчния фрoнт c нaй-мoщнaтa и дoбрe въoръжeнa зa врeмeтo cи aрмия cлeд нeмcкaтa, нo Бoриc Трeти прaви грeшкa и нe изпрaщa нитo eдин бългaрcки вoйник дa ce биe c руcнaцитe. Пo-къcнo Руcия кaтo ''блaгoдaрнocт'' ни oкупирa и ни държи в рoбcтвo oт 1944 гoдинa дo 1989 гoдинa.Тoвa e иcтинcкaтa иcтoрия и вcичкo другo e кoмуниcтичecкa прoпaгaндa и филми нa Мocфилм...
  • 17 Дедо Грую

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "някой си там":

    Това е чист фейк. Въобще "цитираш" историята както дяволът чете евангелието. България е съюзник на Германия и коалицията й защото са ни били обещани земите, населени с българи, нагло откраднати от берлинския конгрес и ньойския договор.Между другото и СССР са били съюзници на Германия в началото. Никакви гаври и зверства не е имало на населението, което е било БЪЛГАРСКО и то по самосъзнание. Напротив : Сроени са училища и е изграждана инфраструктура. Така наречените "партизани" са извършвали диверсионни действия срещу българското население там и войската ЕСТЕСТВЕНО ГИ ЗАщИТАВА И ТОВА Й Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО. А после когато пак ни отнемат изконните земи гърци и сърби извършват ГЕНОЦИД над българите там. И до сега в гърция, сърбия и македония се извършват репресии над българите там. Цялата континентална част на гърция и остров тасос е населена с българи. Много често съм ги чувал как помежду си говорят на български. И на БЪЛГАРСКИ език съм се оправял там. Колкото до евреите от тези земи България там не е имала юридически права над тях и не е могла да ги спаси както го е направила в хинтерланда. Това го признават дори и евреите от днешен Израел. А ти не знам дали си българин или по - точно си българоговорящ, соросоиден либераст. По - долни същества от такива няма. За малко лична облага такива и на родните си майки биха плюли.
  • 18 Сталин спаси света

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    При това два пъти.
    Първо спаси света от юдо-болшевиките на Троцки, тогавашния аналог на дълбоката американска държава, с нейните Ротшилд, Рокфелер, Сорос, Бил Гейтс, Блумберг, Бжежински, Кисинджър...

    После го спаси и от предания и сляп слуга на световното задкулисие, който си въобрази, че му е дадено да дърпа конците - глупакът и признатият злодей Хитлер.
  • 19 не може да бъде

    2 1 Отговор
    Просто не разбирам защо говорим най-различни басни и легенди и за СССР и за другите победители във войната ,а не погледнем какво е нашето положение.Ние сме съюзник на Германия и нашите противници са могли да направят с нас същото както с Австрия и Унгария.Минали сме леко заради това ,че сме участвали заедно със Съветската армия в сраженията до Унгария и сме дали 30 /или 40/ хил.жертви .И въпреки това сме в листата на победените .Ако Сталин не е проявявал интерес към България сега по-голямата част от Родопите щяха да бъдат гръцки,а Петрич и Благоевград -в югославска република Македония.И този интерес на Сталин към България се дължи в голяма степен на Г.Димитров и В.Коларов.Това е иронията на съдбата.А как са ставали нещата питайте поляците ,които сега много реват,но ме се струва ще в бъдеще ще реват още повече.Когато попитали Сталин, заща предава Лвов /Лемберг/на Украйна ,след като той е полски /и австроунгарски град/ и никога не е бил руска територия,той отговорил -е ,да но Варшава е била 150г.руска територия!?Политиката е изкуство на възможното ,а историята не признава условно наклонение!

    Коментиран от #21

  • 20 iwanow

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Горан":

    Горане вие сте: Аз не сакам на мене да е добре , аз сакам на Вуте да му е зле

    Коментиран от #22

  • 21 456

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "не може да бъде":

    Ти Сталин не ни го представяй като "голям приятел на България",че за една бройка под негово давление сме щели да влезем в Югославия.И за да му угодят,нашите комундели принуждават хората от Мизия,Тракия и Македония да се пишат в паспортите,като "мизийци","тракийци" и "македонци".Не ми се мисли как щяхме да се развеждаме със сърбите и какви ли още "Северни" и "Южни" коминтерновски държавички с бивши българи щяха да се нароят.Добре,че Тито е бил вироглав и е теглил една майна на Сталин по други причини,та на нашите болшевишки слагачи им увират главите.
  • 22 Бай Горан

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "iwanow":

    Не.Става въпрос за факти.ВСВ не започва на 22 юни 1941 г. и СССР не е жертва,а агресор,който де факто е съюзник на Третият Райх и се е възползвал от това.И това е по време на цялата война.Ако не е бил Труман,Чърчил и Рузвелт са щели да оставят на Сталин по-голямата част от Европа.Неслучайно британците продължиха секретният статус на своите архиви за войната с още 50 години.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания