1 214 0

Испания ще предложи своя министър на икономиката за председател на Еврогрупата

Групата има ключова роля във вземането на решения в еврозоната

Испания ще предложи своя министър на икономиката Надя Калвино за кандидат за ръководния пост на Еврогрупата, се казва в изявление на правителството в четвъртък. Това предаде Reuters.

Председателят на Еврогрупата ръководи неформалния орган, обединяващ 19-те финансови министри от еврозоната. Групата има ключова роля във вземането на решения във валутния блок.

Предложенията за нов председател трябва да бъдат внесени до края на деня преди гласуването, планирано за 9 юли, заяви правителствен източник. Испания стана първата държава, която официално обяви своя кандидат.

В Брюксел Калвино, която също е вицепремиер в лявото коалиционно правителство в страната, се счита за основен претендент за поста, който остана вакантен, след като португалският министър на финансите Марио Сентено обяви по-рано през юни, че няма да се кандидатира за втори мандат, продължаващ две години и половина.   

Мадрид отдавна има амбиции да председателства групата. Въпреки това, Испания е раздвоена дали да фокусира усилията си върху тази кандидатура или да лобира за поставянето на своя външен министър Аранча Гонсалес Лая на ръководния пост на Световната търговска организация (СТО).

Премиерът Педро Санчес заяви, че за него ще бъде чест Калвино да оглави Еврогрупата, отбелязвайки, че тя ще бъде първата жена, която ще изпълнява ролята.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.