Last news in Fakti

23 Юли, 2020 19:42 2 652 25

Вашингтон: Заставаме зад балтийските страни, Русия да не пренаписва историята!

  • майк помпео-
  • сащ-
  • русия-
  • прибалтийски републики

В статия на американското списание "Нешънъл интерест" миналия месец руският президент Владимир Путин писа, че трите балтийски републики са били съгласни да станат част от СССР през Втората световна война

Вашингтон: Заставаме зад балтийските страни, Русия да не пренаписва историята! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ се присъединяват към Литва, Латвия и Естония в противопоставянето им на опитите на Русия да пренапише историята, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В статия на американското списание "Нешънъл интерест" миналия месец руският президент Владимир Путин писа, че трите балтийски републики са били съгласни да станат част от СССР през Втората световна война.

"Стоим твърдо срещу всякакви опити на Русия да пренапише историята, за да оправдае окупацията и анексирането на балтийските държави през 1940 г.", заяви Помпео в общо изявление с външните министри на Литва, Латвия и Естония. Изявлението е по повод 80-годишнината от декларацията на тогавашния държавен секретар на САЩ Съмнър Уелс, в която той осъжда завземането на трите републики от СССР.

В статията Путин посочи, че включването на Литва, Латвия и Естония в състава на СССР е станало "на договорна основа със съгласието на избрани представители" и че присъединяването е станало "в унисон с международното и националното право от онова време".

ЕС и НАТО обвиняват Русия, че води дезинформационна кампания в опитите си да дестабилизира Запада, като се възползва от разделенията в обществото. Кремъл отрича това, но през януари т.г.

Европейската комисия заяви, че няма да търпи изопачаване на исторически факти от руска страна. Преди това Путин бе заявил, че Полша също носи отговорност за избухването на Втората световна война, защото мълчаливо е одобрила разчленяването на Чехословакия през 1938 г.

През 1989 г., по време на т.нар гласност в СССР, Москва призна за съществуването на тайния протокол към германско-съветския договор от 1939 г. Този протокол към Пакта "Молотов-Рибентроп" е предвиждал подялбата на Полша и включването на трите балтийски републики в зоната на съветските интереси.

През 1991 г. Литва, Латвия и Естония стават независими държави след разпадането на СССР и сега са членки на ЕС и НАТО, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееее

    50 14 Отговор
    Тя историята е написана отдавна.Тия от САЩ не се спряха да се месят във вътрешните работи на държавите.
  • 2 на фаш им останаха само мераците те умир

    38 8 Отговор
    ат последни.Путин си премести "Циркон" - ните в левия крачол.

    Коментиран от #12

  • 3 Антимилиционер

    8 18 Отговор
    Милиционерът поне си знае, че е МЕГА прозд и не се хваща на спорове.

    Коментиран от #16

  • 4 Ха ха ха ха ха

    32 4 Отговор
    И Тексас ли ? :)))
  • 5 Крайно време е

    35 2 Отговор
    да се публикуват всички документи свързани със ВСВ. Дори и салфетката за разделянето на Европа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Историята има две страни

    10 32 Отговор
    Истинска и руска

    Коментиран от #10, #17

  • 8 Густав

    33 5 Отговор
    Преебалтите,както наричат галено Балтийските тигри рупат овча демокрация на килограм.Помпейчик ербап го раздава,но УСА винаги предават васалите си на по—силния,в случая Русия.Да си гледа негрите изтърбушили клоаката ФАЩ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гьобелс

    20 5 Отговор

    До коментар #7 от "Историята има две страни":

    Е казал,че историята и истината се пише от победителите,в случаят СССР.Питай баща си дали майкати е била честна когато се оженили,кава е била истината?

    Коментиран от #11

  • 11 И къде е сега победителят СССР

    6 20 Отговор

    До коментар #10 от "Гьобелс":

    Аааа в историята......хахаха
  • 12 Хаха

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "на фаш им останаха само мераците те умир":

    По-добре да си ги вкара отзад.

    Коментиран от #15

  • 13 no name no face no number

    20 5 Отговор
    Историята се пренаписва от сащ и платените тутки полша грузия украйна литва латвия и естония
  • 14 Айде сега голяма работа станало

    5 2 Отговор
    Ние българите сме си я пренаписвали десетки пъти историята според случая. В момента сме на иванвазовата версия с антондончева редакция
  • 15 само 20 секутди

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Нужни са му 20 секунди да им ги вкара на САЩ.
  • 16 898

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Говориш за Помпео навярно, милиционер от ЦРУ!
  • 17 Донбас

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историята има две страни":

    Има исторически факти.Прости и ясни.Над Берлин се вее флага на 150 стрелкова дивизия на 3 та армия на 1 -ви белоруски фронт!
  • 18 Бай Шиле

    2 1 Отговор
    Ако са се хванали за големите пръсти как няма да застанете зад тях! Нали и зад нас сте застанали, затова сме в това състояние! И спряха мелодия на годината! В Русия съм в Русия съм!
  • 19 Кой68

    8 2 Отговор
    Вие я пренаписвате.Вие нямате история Вие я крадете и си я приписвате....
  • 20 оня с коня

    3 8 Отговор
    В Заглавието /под Най-големите букви/ се мъдри ФАТАЛНА НЕТОЧНОСТ и тя е че определя "Нешънъл Интерест" като АМЕРИКАНСКО СПИСАНИЕ.Това си е чисто РускаМедия,базирана в САЩ и Финансирана с Руски пари.Там се изказва Путин,там и се "обяснява" подробно колко са напред Руснаците и колко са назад Американците във военно отношение.Естествено Американците знаят това и НЕ го четат,Руската Диаспора в Америка СЪЩО не го чете щото никой не обича да го лъжат, и КЪДЕ ДА СИ ПЛАСИРА "Новините" горкото Списание?...Ами ВЪВ "ФАКТИ " естествено,че да не са Капо:)
  • 21 барчо

    6 2 Отговор
    Кой е виновен за Втората световна война е ясно. Всички дърважи нападнали други държави. Причините са нерешени и натрупани интереси след Първата световна война. В момента няма Трета световна война по единствената елементарната причина, че има едно превъоръжаване на конвеционално оръжие, което ще унищожи всички, дори и тези, които не участват.
  • 22 Patriot

    1 1 Отговор
    Сългасни сме и марсианци да ни пишат, важното е пара да дават! Все тая, гладът е по-силен!
  • 23 Ха-ха-ха

    1 1 Отговор
    И зад дявола ще застанат краварите, това на всеки е ясно!
  • 24 Ами сега

    2 1 Отговор
    Всеизвестен факт,че хората в прибалтийските републики по време на СССР живееха значително по- добре, отколкото в другите републики. А сега Помпео да посочи поне една държава в световната история окупирана или анексирана, където "завоеватели" живееха по-скромно. Къде са заводите и фабриките в Прибалтика след като са станали независими, след присъединяването към ЕС ? Не успяха да съхранят каквото имаше, но и не са създали НИЩО ново.
  • 25 Стойка

    0 1 Отговор
    Къде ли другаде да застанете? На онова ли?