Last news in Fakti

6 Август, 2020 16:11 4 947 62

Американци: "Атомната бомба над Хирошима донесе мир" - Август 2020

  • хирошима-
  • нагасаки-
  • атомна бомба

В САЩ и днес има много хора, които смятат, че е било правилно да се хвърлят атомни бомби над Япония

Американци: "Атомната бомба над Хирошима донесе мир" - Август 2020 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В САЩ и днес има много хора, които смятат, че е било правилно да се хвърлят атомни бомби над Япония. Преди точно 75 години в Хирошима загинаха над 140 000 души.

 

„Използвахме бомбата срещу онези, които ни нападнаха без предупреждение в Пърл Харбър", заявява американският президент Хари Труман непосредствено след първата в света атака с атомна бомба, извършена на Хирошима.

Тонът на това изявление предопределя и начина, по който в САЩ и до днес говорят за станалото на 6 август 1945 година. А решаващото изречение в изявлението на Труман гласи: „Бомбата съкрати Втората световна война, спасявайки по този начин живота на хиляди млади американци“.

Изследване на „Галъп“ сочи, че през 1945 година 85% от американците са споделяли същото мнение. А и днес само една трета казват, че не е трябвало да се хвърля атомна бомба. Повече от половината американци обаче смятат, че извършеното е било правилно.

Благодарствени писма до пилотите

Пол Тибетс, починалият междувременно пилот на стратегическия бомбардировач, с който е пренесена бомбата до Хирошима, одобрява действието дълги години, след като то е извършено: „Бомбата направи това, което трябваше – донесе мир на света".

Той разказва и за благодарствените писма, които е получил след войната, както от САЩ, така и от чужбина. Съдържанието на всички тези писма било сходно: „Благодаря ти, че ми спаси живота“.

Американската общественост и до днес възприема като резонен аргумента на Труман, че е било нужно да се избегне американска сухопътна акция в Япония, която би отнела живота на хиляди хора Това казва католическият пастор и историк Уилсън Мискембъл.

„Мнозина от поколението, воювало през Втората световна война, са твърдо убедени в това", отбелязва историкът Джереми Кини. Той развежда посетителите из бомбардировача „Енола Гей“, който е изложен в музея за въздухоплаване и аеронавтика „Смитсониън“ във Вашингтон, и добре познава реакциите на посетителите.

Мненията се менят

Последните социологически проучвания обаче сочат, че мненията се менят. Едва половината от по-младите американци на възраст между 18 и 29 години смятат, че бомбардирането на Хирошима и Нагасаки е било правилно. В същото време това мнение се споделя от над 70% от американците над 65-годишна възраст. 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    116 6 Отговор
    Една атомна бомба над Вашингтон ще донесе световен мир.

    Коментиран от #30

  • 2 световния шериф

    10 86 Отговор
    Без САЩ, Япония днес да е като Филипините.

    Коментиран от #18, #29

  • 3 Реално

    106 7 Отговор
    Типичната американска наглост,арогантност ,дебелоочие и дива селска самоувереност-отвратителни са....

    Коментиран от #20

  • 4 Ддддд

    87 6 Отговор
    Ега ти и наглетците-кравари долни
  • 5 Ами

    81 5 Отговор
    Да ви се връща!
  • 6 Точен

    67 7 Отговор
    Ще спомена за незнаещите, в Япония младите поколения са убедени, че СССР е пуснал атомните бомби. Защо, щом и до ден днешен американците смятат, че е правилно решение, променят кардинално историята и се опитват да припишат това деяние на руснаците?
  • 7 Я... Я

    23 6 Отговор
    ЕДНА НАД МИНИСТ. СЪВЕТ СЪБРАНИЕТО И ЩЕ ИМА МИР В БЪЛГАРИЯ.
  • 8 ПЕНКО

    48 5 Отговор
    В ДЕНЯТ- В КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНА АТОМНА БОМБА В САЩ - ЦИОНИСТКАТА ТРУМАНСКА СГАН ЩЕ РАЗБЕРЕ ЗА КАКЪВ МИР СТАВА ДУМА !!!! СССР ПОБЕДИ КВАНГТУНСКАТА АРМИЯ В АЗИЯ !!! САЩ С ЛАЙ НЯНАТА СИ АРМИЯ- СЕ "ЮРКА " САМО С АВИАЦИЯ И ДНЕС -ДЕИР АЗ ЗОР И САЩ ...НО НАКРАЯ ИЗРАЕЛ ЩЕ ГО ОТНЕСЕ !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #28

  • 9 миш

    41 2 Отговор
    Точно така,даже всенародни тържества в Япония,смех и танци.Безсрамници.
  • 10 Кристиян Вигенин

    4 71 Отговор
    Тука разни селски олигофрени и комунделски отрочета драскат глупости,как Русия щяла да изстрелва булави,кинжали и незнам си какво.Но в Кремъл са наясно,че само да си помислят подобно нещо и от РФ ще остане радиоактивен кратер.В РФ познават много добре американският манталитет.

    Коментиран от #26, #32, #44

  • 11 Флин

    44 5 Отговор
    На краварските нагли и егоистични зомбита не им трябва атомна бомба / въпреки, че точно това заслужават /, те сами ще се избият един другиго. Всъщност това още повече ще боли защото това ще е окончателната смърт на Хамериканския наци Райх
  • 12 редник

    27 0 Отговор
    А новите бомби , ще донесат вечен мир на цялата планета и няма да има нито кой , нито на кога да благодари !
  • 13 Знам знам🙄

    38 1 Отговор
    Е това е баце. И за тая ценностна система и за тоя морал се бориме. МАААААРШ бе. Неща. Дръжте си ги евроатлантическите ценности.
  • 14 Георги

    46 3 Отговор
    Дано и на тях някой да им ”донесе мир”.
  • 15 Нагасаки

    36 3 Отговор
    А тази над Нагасаки какво донесе?

    Коментиран от #48

  • 16 Госあ

    46 2 Отговор
    Без коментар. друго не се и очаква от тия помияри, освен да одобрят масовото избиване на цивилно население и белезите останали след това. Обаче нон стоп облъчват с дебилното си натгео за убийствата на германците.
  • 17 Факт

    38 3 Отговор
    Цинизмът им е безграничен!
  • 18 Госあ

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "световния шериф":

    Абе омбре, ти чувал ли си за японския имперски флот и авиация? Знаеш ли на едно Мицубиши колко краварски коптора са падали ? А ,че първият самолетоносач в света е японски? Япония винаги е била и ще бъде технологично,културно и духовно мноого по напред от краварите. Проблемът е, че при обирджиите и проститутките има много ресурси и са голяма страна. ВСВ японците претопяват металните си паметници за куршуми. Това е бил проблема. А не битката при мидуей, където краварите нападат неочаквано.
  • 19 Реалист

    34 2 Отговор
    Някой ден и американците ще изпушат лулата на мира. Дано съм жив да го видя
  • 20 Иван

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    И англо-американо-канадските дрогаджии са добри,когато действат в Китай.
  • 21 Ххх

    49 3 Отговор
    Наглеци ! Нямат очите и достойнството да се извинят ! И за атомните бомбандировки над Япония, и за бомбандировките над бивша Югославия. Ама бомбандировките били в отговор на японското нападение над Пърл Харбър. Само че, на това в днешно време му се казва непропорционална употреба на сила. Колко са американските жертви от Пърл Харбър - доколкото си спомням 2 - 3000 души, предполагам - основно военни. А колко са жертвите на атомните бомбандировки - предполагам - над 200000, мирно население. Казват, че победителите не ги съдят. Явно - сигурно е така. Но от морална гледна точка трудно може да бъде убедено световното обществено мнение в правотата на американските аргументи.

    Коментиран от #25, #31

  • 22 ХХХХ

    31 2 Отговор
    Причината е, че американците на Иводжима видяха якото дърво, което ги чака ако нахлуят в Япония.
  • 23 Nike

    32 5 Отговор
    Дано руснаците хвърлят една бомба над Йелоустоун та тогава да донесат мир на човечество
  • 24 Иван

    28 1 Отговор
    100 % от въэрастните германци вярват че СССР е победил Германия,70 % от младите германци вярват че САЩ са победили Германия ( 30 % от младите германци вярват че САЩ са победили и Германия,и СССР).
  • 25 Госあ

    42 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ххх":

    Основната разлика- пърл харбър е военна база и жертвите са войници,а двете атомни бомби (не една,а две) са пуснати над жени и деца и са оставили белези и на следващите поколения. А бомбардировките над цивилно население над Дрезден ? Целия град са сринали. И то в края на войната, когато всичко е било решено от руснаците. като в Япония всъщност. И в България. И най лошото,помиярския им манталитет не се е променил. Затова наистина всеки ще се замисли, дали да не ги напердаши за отрицателно време. Затова,че помиите ще изстрелят всичко каквото имат като ядрено оръжие и ще затрият целия свят.
  • 26 Ххх

    41 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кристиян Вигенин":

    Колко си самодоволен само ! От Русия щял да остане радиоактивен кратер. А от Щатите какво ще остане според тебе ? Или може би американската противоракетна отбрана ще свали всички руски ракети, преди да са достигнали територията на САЩ ? Те американците се на@раха и не посмяха да отговорят на Иран, когато атакува базата им в Ирак с конвенционални балистични ракети, ти ще ми се разтапяш от умиление как щели да изпепелят Русия !

    Коментиран от #54

  • 27 456

    35 3 Отговор
    Уууу, най-голямата терористична организация в света е САЩ !!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 в заключение

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "световния шериф":

    Държава в която е имало "Бушидо" самолета "Зеро" и линеен кораб като "Мусаши" не може да бъде сравнявана с една американска секс-колония като Филипините, е вече леко бивша.
  • 30 Радо

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е що само една???...над всеки щат по една бомба, белким мирясат!!!
  • 31 ХХХХ

    7 23 Отговор

    До коментар #21 от "Ххх":

    За Сърбия си прав, но това е друга война все пак.
    Японците хич не са били стока също. Особенно с това кастово мислене. Японците са едни от най-големите расисти.
    Недей сравнява цивилните жертви тази статистика със сигурност не е в полза на Япония за цялата война.
    Да японците са избили по малко цивилни американци, но погледни каква са я вършили в Корея, Китай и др. азиатски държави.
    За САЩ атомните бомби са средство за намаляване на икономическата цена на войната и броя на загубините човешки животи.
    Винаги в човешката история на войните страната притежаваща технологично превъзходство се възползвала от него.
    Не харесвам САЩ изобщо, но мислиш, че ако Сталин, Хитлер или някой друг е притежавал атомната бомба не бия използвал.
    А за извиненията.
    Помисли за следното реално първата бомбандировка е извършена от българската авиация над Одрин. Трябва ли да се извиняваме за това, че сме измислили бомбандировкат, като начин на водене на война.

    Коментиран от #34

  • 32 миш

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кристиян Вигенин":

    Абе,чиче ти къде се намираш,на колко км си по въздух от РФ,ОТ ТЯХ КРАТЕР ,А ОТ ТЕБЕ ДУПКА.А,ВЗЕМИ ПОЧЕТИ,ВИЖ СЕ НА КАРТАТА,виж РФ,ПА ТОГАВА СЕ ОТВАРЯЙ ЗА КРАТЕРИ.Крим-Варна км-колко са,ще можеш ли да си обуеш галошите и да слезеш у мазата?
  • 33 Активист на БКП

    14 1 Отговор
    Ако пуснем две-три над Ню Йорк ще настъпи световен мир !!!
  • 34 Госあ

    19 2 Отговор

    До коментар #31 от "ХХХХ":

    Глей са, нещо различно от лумпенската краварска пропаганда - първо Корея е била администрирана към японската империя, а не военно окупирана. Имало е корейски медии и всичко останало. И най важното,била е цяла. След ВСВ краварите я разцепват. Относно публичните домове за които краварите тръбят, ами те са посещавани и от корейци също така. Другата опорка, за клането в Китай, то е било самоинициатива на главнокомандващите които с по един меч тръгнали да секат в града. Забележи само тримата...явно са се вживяли като самураи... относно биологичните оръжия в Китай, те са факт, но още по интересен е факта, че Широ Ишии е бил реабилитиран в САЩ в замяна на информация. Както фон Браун и всички германски военнопленници с него. А повече цивилни жертви от англосаксонците ,дори германците не вземат според мен.

    Коментиран от #39, #41

  • 35 Румен

    22 2 Отговор
    Японците нападнаха военна база,а американците хвърлиха двете бомби над мирно население.Е това е разликата. Хиляди умряха заради скапаните малоумници.
  • 36 Георги

    6 1 Отговор
    Е това вече е извратено ама от факти обичат да провокират и дразнят читателите си.
  • 37 Грейс

    16 2 Отговор
    Промити и прости кравешки мозъци! Където им стъпи кракът трева не никне.
  • 38 Чепатия чеп

    11 2 Отговор
    Ега и вас ви сполети същия мир
  • 39 ХХХХ

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Клането в нанкин над 200 хиляди китайци
    Политиката на трите „всичко“ довела до смърта на 2,7 милиона китайци
    Това са само най известните.
    Жерви на япония 393 хиляди цивилни
    военни около 1,7 милиона

    Коментиран от #43

  • 40 nemo

    4 15 Отговор
    Знам със сигурност , че др. Сталин е напълнил гащите .
  • 41 Сандо

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Да допълня:смята се,че жертвите на Китай са 37 милиона,но никой в Европа дори не ги споменава,както и за опустошителните бомбардировки на Токио.
  • 42 Барчо

    18 2 Отговор
    Естествено че ще крещят, как атомните бомби пуснати от американците носят мир и благоденствие, както на самите тях, така на японците и на целия свят. Премълчават, че тези атомни бомби са убили над 98% мирно население, като предполагаме, че голяма част от него са били против войната, а и може да са работили против нея. Тези две атомни бомби не слагат края на войната, както първоначално са очаквали че ще се случи още при пускането на първата. Императора слага оръжие след като руснаците разбиват и пленяват по-голямата част от Квантунската армия, наброяваща около милион отлично обучени самураи. След като тя престава да съществува, императора вижда, че май съветското знаме ще се развее над Токио и се предава.
  • 43 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ХХХХ":

    Ти говориш за времена, които са още преди робството в САЩ и избиването на местното индианско население, нали така??? 93% от местното население е умряло от шарка и още няколко подобни болести донесени от белите, а не на бойното поле, между другото. По ония мракобесни времена са се избивали без особени усилия за поводи и причини. Тогава и европейците не са били европейци по днешните стандарти. Инквизицията е убивала собствения си народ по особено жестоки начини. По принцип тук се говори за времето след Първата световна война, когато вече има влияние общественото мнение, създават се международни организации и т.н. и т.н.

    Коментиран от #57

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ASD

    20 1 Отговор
    ПЪЛНА ЛЪЖА
    Япония сключва примирие със САЩ ДВА МЕСЕЦА след взривовете в Хирошима и Нагасаки!!! Ядрените бомбандировки НЯМАТ НИКАКЪВ ЕФЕКТ ВЪРХУ ЯПОНСКОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРИМИРИЕ. Като основната причина за примирието е настъплението на червената армия, която започва да окупира островите един след друг и обещава изтребване на царската династия и въвеждане на комунизъм.
    Именно това е причината Япония да подпише мирен договор със САЩ, като защита от Русия, с която все още няма мирен договор и все още не признава островите за руски.
  • 47 Кимчо

    5 1 Отговор
    Мааалиииий, къФ мир ша ви донеса!
  • 48 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нагасаки":

    Тя била затвърдила мирът
  • 49 не може да бъде

    15 1 Отговор
    Който казва,че атомните бомбардировки срещу Хирошима и нагазаки са донесли мир на света просто няма съвест!Бомбардировките са помогнали на американците да постигнат целите си в последната фаза на войната срещу Япония с цената на 214 хил .цивилни жертви/официално/ и поне още 2 пъти повече осакатени!Основната причина е поставяне на ново начало в отношенията САЩ -СССР!С атомните бомби Труман е искал да уплаши Сталин,защото не е знаел ,че информацията за атомния проект стига по-бързо до Сталин, отколкото до него !

    Коментиран от #51

  • 50 барчо

    16 1 Отговор
    Преди точно половин час даваха японци, преживели тези атомната бомбандировка да разказват какво е било. Стопени хора, горящи дрехи, падаща изгорена кожа, изтекли очи и ред още подобни миротворни съдби. Това естествено са тези, които не са изгоряли на секундата и може да се каже, че са били щастливците. И да казвам ли че в града не е казарма и тази съдба е била както за старци, жени, деца, пеленачета, така и за неродените. Въобще атомната бомба си е уманна и миротворна. Според американците, де!!!
  • 51 барчо

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "не може да бъде":

    Този проект за бомбандировките си е бил чисто и просто опит на живо и на практика. Десетилетия след това американците са в Япония и изследват точните резултати от атомната бомбандировка, като правят най-различни опити с пострадалите японци без граници на хуманност. Някои дори не са имали нищо общо с прякото действие от облъчванията.
  • 52 САЩ е смърт

    15 3 Отговор
    Изчезването на САЩ ще донесе мир на света. На времето Китай и СССР трябваше да заличат САЩ от картата на света
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Запознат

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    Иран е технологично по - развита от Русия! За това и сирийския режим в Дамаск поиска ирански радари и ракети за пво!

    Коментиран от #56

  • 55 България ЕС Нато

    0 10 Отговор
    Без САЩ Светът го очаква Китайски комунистически режим
  • 56 мноо си прозд

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Запознат":

    Точно така ще да е! Само дето дребния има договорка с евреите и няма да даде на сирийците модерно ПВО, пък ти си вярвай, че персите са свръх, ултра, мега яки в технологиите!
  • 57 ХХХХ

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "барчо":

    Масовото клане продължава шест седмици, започвайки на 13 декември 1937 г., денят, когато японците превземат града. До януари 1938г.
    Политиката на трите „всичко“ в периода от средата на 1940г. до към края 1942 г.
    Точно в периода на втората световна и малко преди него.
    Тези сабития са след първата световна война. Точно когато ги има тези организации не от ден два.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Кръвта със кръв не се измива ! А ще добавя -- и с лъжи !!
  • 62 любопитен

    5 0 Отговор
    ЗАСЛУЖАВАТ да го изпитат лично - на собсвенна земя .
Новини по държави: