Last news in Fakti

31 Август, 2020 20:21 3 338 13

Роднини на жертви от малайзийския самолет, паднал в Украйна, търсят обезщетения от заподозрените

  • украйна-
  • малайзия-
  • боинг

Самолетът "Боинг 777", пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. с ракета "Бук", изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници в Източна Украйна

Роднини на жертви от малайзийския самолет, паднал в Украйна, търсят обезщетения от заподозрените - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 300 роднини на хора, загинали при свалянето на малайзийски самолет в Източна Украйна през 2014 г., ще търсят обезщетения от четиримата подсъдими по случая, заявиха днес техни адвокати, цитирани от Ройтерс.

Заподозрените - трима руснаци и украинец, са съдени в Нидерландия за убийство и сваляне на пътнически самолет. Четиримата остават на свобода и само един от тях е представляван пред съда, предава БТА.

Досега 316 роднини на загинали планират да търсят обезщетения, а 76 възнамеряват да упражнят правото си да говорят пред съда, каза Петер Лангсрат, който представлява 450 близки на жертви.

Исканията още не са подадени, защото адвокатите са поискали от съда първо да постанови дали при търсенето на обезщетенията да се прилага нидерландското или украинското законодателство.

Евентуално решение за присъждане на обезщетения би зависило от това дали заподозрените ще бъдат признати за виновни. Очаква се съдебният процес да продължи повече от година.

Адвокат на роднини на жертви каза пред съда, че семействата искат обезщетения като признание за понесената от тях несправедливост и че руската "дезинформация" допълнително увеличава скръбта им, посочва Асошиейтед прес.

Самолетът "Боинг 777" на Малайзийските авиолинии, пътувал от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 г. с ракета "Бук", изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда.

Арлете Схайнс, която представлява 450 роднини на жертви, призова съда да не пренебрегва страданието на стотиците хора, загубили своите близки. Според нея нидерландският съд би трябвало да постанови, че те имат право да търсят обезщетения съгласно украинското законодателство. По думите ѝ адвокатите на роднините на жертвите могат да подготвят и да подадат исковете в прокуратурата до началото на февруари 2021 г., посочва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    31 1 Отговор
    Обещетение се заплаща от осъден а не от заподозрян за дадено престъпление.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 копи пейст

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Иcкaниятa oщe нe ca пoдaдeни, зaщoтo aдвoкaтитe ca пoиcкaли oт cъдa първo дa пocтaнoви дaли при търceнeтo нa oбeзщeтeниятa дa ce прилaгa нидeрлaндcкoтo или укрaинcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo.
  • 4 3.14К

    18 1 Отговор
    Защо не казвате, че единият от обвиняемите вече е освободен от отговорност от холандския съд. Доказа се ,че приложения запис е непълен и се отнася за свален боен самолет. Гледайте и показвайте поне реални събития.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В.В.П.

    15 2 Отговор
    ПЪРВО И ПЪРВО Е,ЧЕ ТОЗИ БОИНГ НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ЛЕТИ ТОЗИ МАРШРУТ.....СЪЩО Е ,СТРОИТЕЛ ДА ИДЕ НА СТРОЕЖА БЕЗ КАСКА И ОСИГУРИТЕЛЕН МАТЕРРИАЛ..ДА ПАДНЕ ТУХЛА ,ДА ГО УВРЕДИ ,И ДА ИСКА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ....,БОИНГА,ГО ЖЕРТВАХА ДЕМОКРАТИТЕ.......ПОСТАНОВКА.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 барчо

    9 2 Отговор
    Нещо не ми се връзва логиката. Самолета е малоазийски, а е свален на теритарията на Украйна. От къв зор се води делото в Нидерландия???

    Коментиран от #10

  • 10 Живко

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "барчо":

    Жертвите са холандци повечето. И да допълня - засега няма ясни доказателства кой го е свалил. Гледах и интервю на Стрелков, но и той мълчи. Каза само, че е много мръсна история.
  • 11 Доказателства не са нужни

    0 5 Отговор
    Това е все едно да усетиш разхлабената п...а на жена си и да търсиш доказателства за това, че ходи да се дъни някъде. То си се знае. Но ако искаш да си затвориш очите, или да самозаблуждаваш си е твоя работа. Гледайки ДРУГАРЯ и наблюдавайки цялата му политика, на дребни селски тарикатлъци и интриги скалъпени сякаш от дете, като единственото което знае като отговор е "Не е вярно, Вие лъжете, вие ни мразите"
    Никой не ви мрази, на никой нему пука нито за вас нито го е страх от вас. И точно това е което ТОЙ не може да понесе. Че всичките му пъклени планове, за господство се обръщат срещу мизерстващият и изнемогващ народ, страдащ от санкциите, породени от болните амбиции на ДРУГАРЯ.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доказателства не са нужни":

    Защо се страхуваш да напишеш името на другаря Доналд Иванич Тръмп?
  • 13 Каскет, ти ли си?

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Доказателства не са нужни":

    Брей, пак ли ще повдигате изфабрикувано обвинение? И защо - защото на жена ти е разхлабена халката?
Новини по държави: