Last news in Fakti

9 Септември, 2020 14:48 3 920 31

Полша ще помогне на Германия, ако се откаже от "Северен поток-2"

  • северен поток 2-
  • северен поток-2-
  • полша-
  • русия-
  • газопровод-
  • германия

Инициативи като" Северен поток-2 "противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност

Полша ще помогне на Германия, ако се откаже от "Северен поток-2" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Полското правителство може да помогне на Германия със своята инфраструктура за транспортиране на газ, в случай че Берлин откаже да използва газопровода "Северен поток-2", коментира пред полската телевизия прессекретарят на правителството на републиката Пeтeр Мюлер, цитиран от ТАСС, предаде News.bg.

"Сега трябва да разгледаме различни варианти по отношение на енергийната сигурност. Полша от самото начало подчерта, че европейската солидарност в тази област трябва да бъде недвусмислена", коментира той, дали Полша ще може да предложи на Германия възможността за газопровода "Балтик Пайп" вместо "Северен поток-2". "Следователно, ако такива нужди бъдат декларирани от германска страна, Полша е отворена да използва и инфраструктурата, която изгражда, за своята енергийна сигурност. Тъй като подхождаме солидарно към енергийната сигурност, ние вярваме, че тя трябва да бъде изградена с общоевропейски подход", Мюлер.

Според него "инициативи като" Северен поток-2 "противоречат на идеята за солидарност и енергийна сигурност". "Балтик пайп" е проект за газопровод, който трябва да свърже полета на норвежкия шелф в Северно море с Полша през Дания. Проектът предвижда три фази: свързване на норвежка и датска газопреносни системи, разширяване на датската инфраструктура и изграждане на тръба, която ще свързва Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираният капацитет на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно. Полските власти възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призова в сряда в Германия да спре строителството на газопровода "Северен поток-2", тъй като Варшава вижда проекта като заплаха за стабилността на региона, съобщава "Ройтерс". Германия се консултира с европейски партньори и партньори от НАТО за това как да реагира, ако Русия не успее да обясни случая с Навални, който според немските лекари е бил отровен с нервен агент. Русия казва, че не е видяла доказателства, че е бил отровен. "Тази реакция трябва да доведе, на първо място, до спиране на работата по "Северен поток-2 ", който укрепва мощта на Русия, помага на президента Путин да изгради военна сила, помага за сплашване на други държави", коментира Моравецки.

"Имаме Германия на западната си граница, без която този проект няма смисъл ... Призовавам ги да видят какво се случва в Беларус, какво се случва в Украйна, колко риск ще създаде завършването на този проект в Украйна. " Полша, която внася по-голямата част от газа, който консумира от Русия, отдавна се противопоставя на "Северен поток-2" с аргумента, че това ще укрепи и без това доминиращата позиция на Русия на газовия пазар в региона. Тръбопроводът ще удвои капацитета на съществуващия "Северен поток-1" и ще помогне на Русия да заобиколи Украйна, основният път за руски газ. Москва и Киев са в конфликт след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    51 8 Отговор
    Малииий, голяма помощ ще им окажат!

    Коментиран от #8

  • 2 Ташун Касапа

    57 7 Отговор
    Предложение от мухата да помогне на слона. Пановете хептен изпушват с глупостите си.
  • 3 Какъв сте по професия

    45 4 Отговор
    Поляк съм по професия
  • 4 Те поляците

    44 3 Отговор
    ненавиждат от край време Русия !
  • 5 Нормален

    23 12 Отговор
    Докато дъртата комунистка Меркел е на власт Северен поток ще се строи.
  • 6 Германия

    7 21 Отговор
    от чувство за вина субсидира Кремъл.
  • 7 Баце Ганьо

    20 6 Отговор
    Г-жа Меркел да помоли разБойку за газове.
  • 8 goni

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    Лоша работа!:) Щом Полша ще оказва помощ на Германия ЕU го отпиши! Без майтап!
  • 9 Мнение

    40 5 Отговор
    Хахахха, това прозвуча като: "Столипиново ще помогне на Пловдив, ако се откаже да проверява за купени гласове от махалите???!!!

    Каква Полша, к'ви 5лв???!!! Русия има огромни ресурси на природен газ и може да даде цени, на които сащисаните само ще скляпат!!!

    Коментиран от #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бачо Киро

    25 3 Отговор
    Ще раздадат на поляците по едно стационарно колело с динамо, за да въртят педалите по 24 часа на ден и да произвеждат ток ли?
  • 12 Сандо

    14 3 Отговор
    Интересни времена очакват ЕС.В едни планове отпреди 89-а се предвиждаше Полша да стане новия водач на Европа,същото им каза и Тръмп при посещението си.Повече от 30 години англосаксите работят усилено за осъществяването на този план и определено имат успехи.И сега това предложение на поляците може да се възприеме като проява на нарасналото им влияние осъществяване на амбициите им.Ще видим реакциите на Германия,а и на т.нар. стара Европа.Германия е на път да се самоубие,а ЕС да се разцепи.Какво ли ни чака нас?

    Коментиран от #15

  • 13 АНОНИМЕН

    22 2 Отговор
    Душички мамини златни! На това му викам да изплющиш баба Яга в полет както си е на метлата! Ако успеят да врътнат така работата - признавам им го на поляците! Германци с руснаци се карат за Навални- поляците печелят! Браво! Само дето тази тръба дето я говорят е в сънищата на поляците! Някой трябва да се бръкне дълбоко за нея! Дали?! А това, че поляците имат силно участие в събитията и в Украйна преди, и в Беларус сега - е какво пък толкова?!
  • 14 Тиква

    25 3 Отговор
    Голям сейр. Но Полша не знае какво ги чака. Ще изкарат 6 месеца и ще изкрякат на сухо. Като нас също. Много се заиграват.
  • 15 goni

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сандо":

    Както обикновено!:) Само хубави работи!:)
  • 16 Мдааааа

    20 2 Отговор
    Германците май са забравили разказите на дядовците си колко студена може да е зимата. Северен поток - 2 е почти готов, а те тръгнали да го спират. Нека първо си купят по 2 шинела и 2 ушанки от дебела вълна и тогава да спират потока.
  • 17 миш

    17 2 Отговор
    Тия,едно време ,за да останат още некой ден на морето у нас,си продаваха очилата,тениските и картите за игра и ходеха ,като просяци по плажа,сега ,ще помагат.Ако,видят картата е добре да се осъзнаят между кои се намират,че май са забравили.
  • 18 АНОНИМЕН

    23 1 Отговор
    И да не забравяме кой е собственик на газовите тръби в Украйна - фирми на чичо Джо Байдън! Северен поток -2 намалява транзита през Украйна на запад към Германия, Полша! Като елиминира СП-2 Полша да не е на нула от транзита! Може от Норвегия и Дания, но да има по нещо! А при СП-2 - за Полша няма нищо!
  • 19 Леле

    22 3 Отговор
    Накрая да не вземат руснаците да им спрат Северен поток 1 та да видите тогава как германци цепят дърва и палят печки в 21-ви век. Ама то и дървата пак трябва да ги внасят ....от Русия.
  • 20 В.В.П.

    16 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ,СЕ ПРАВИ НА ЛУДА,НАВАЛНИ,,, МАВАЛНИ.ОБАЧЕ МНОГО ДОБРЕ Е ПРЕСМЕТНАЛА ВСИЧКО....ЕВТИНА ГАЗ,,,ТОК И ЕНЕРГИЯ НА ЕКО НОНСТОП...РУСИЯ Е ДОКАЗАН ДОБЪР ПАРТНЬОР ЗА ГЕРМАНИЯ.....ПЪК БЯХА ВЪВ ВСВ..ПРОТИВНИЦИ....ЕЙ,КВО ЧУДО Е ИСТОРИЯТА...А ,НЯКОИ ,,ОТ БРАТУШКИ,СТАНАХА СМЪРТНИ ВРАГОВЕ....БРЕ..БРЕ.
  • 21 В.В.П.

    13 2 Отговор
    ПОлакът казва,, НАТИРИ МЛАДАТА СИ СЪПРУГА,,А ПЪК АЗ ЩЕ ТИ ДАВАМ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ МОЯТА...ЩЕ Я ПОЛЗВАШ СРЕШУ ЗАПЛАЩАНЕ......КОГАТО СЕ НУЖДАЕШ...ХИХИ
  • 22 Енергийна солидарност!?

    16 1 Отговор
    Мухааа,хааааа! Шляхтите се пробват през тях да минава всичката газ.Какво са 10 млрд кубометра само за дойчовеца! Изпарения! Целта на шляхтичките е,валници е да закачат Германия на шистовата ,газова игла идваща от Обористан. Затова пръснаха над 3 млрд евро за построяване на Терминал" свинъово" за СПГ.Мислеха,че ще набутат в тръните,всички.Но номера не мина.Преди Нова година,имаха около 5% използвана мощност.Тази продажна сбирщайн пасмина,се договориха с Обора,да минават по тънка лайсна,за собствени нужди,но да правят и невъзможното,да закачат съседите на шистов,компресиран газ.2022 чука на вратата! Тогава изтича последния компромис- споразумение на Газпром с тпите хохоли.После тръбите отиват за скраб.А байднчо- младши не иска да плаче.Дойчо ако иска да си простреля доброволно не крак,а самия череп,ще се хване на голата шлятичка кука.10 милиарда срещу 63 милиарда.Да се откажеш от възможност, да бъдеш основен транзитъор- доствчик на почти половин ЕС, за да лапа милиарди шляхтата и Обора,е чист мазохизъм.Случи ли се,дойч икономиката заминава на кино завинаги!
  • 23 беге демокрация

    10 2 Отговор
    това е като куче влачи рейс, Полша ще помага на Германия, и какъв е този газопровод дето от Дания ще ходи директно в Полша, заобикаляйки Германия, това е враждебен акт спрямо немците, нали има обща енергийна политика в ЕС, да се съберат онези чиновници заплатаджии в Брюксел, и да кажат откъде и колко газ да се купува
  • 24 незнайко

    14 1 Отговор
    Поляците явно са забравили какво им се случи през ВСВ !!! Щели да помагат на Германия !?!?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 УМРЕЛИЯТ МОЖЕ ЛИ

    3 0 Отговор
    ДА ПОМОГНЕ НА ЖИВИЯТ?
  • 27 ПОЛЯЦИТЕ СА ГОЛЕМИ

    7 1 Отговор
    ПРОДАЖНИЦИ. ....ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СА ПРЕДАЛИ 1 МИЛИОН ЕВРЕИ НА НАЦИСТИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 барчо

    2 0 Отговор
    Значи Полша ще помогне на Германия, като транзитния газ ще бъде абсолютно без такси. Свалям и шапка на поляците. В селото на баба ми си направиха канализация за кенефните води като всеки сам си копа в двора. Та едно гяволенце си докарва поне един път в годината по 500 лв по следния начин. Той е последна къща преди реката в която отива мръсния канал. През двора му минава тръбата от 4 къщи. Та човека си има една чугунена отливка и регулярно между януари и края на февруари с нея запушва тръбата на нарочно направено от него място в собствения си двор. Остава ги да се помъчат и докато не вземе парите не я отпушва. Чак се прави на герой как ги е спасил от изпражненията . Поляците ще диктуват условията на Германия. Смех, смех. Ако Мекерето го допусне, трябва да я ...................
  • 30 Казуар

    0 2 Отговор
    Русоидите пак се активизираха.
  • 31 Ясно

    0 0 Отговор
    Полша е един стар грамофон,чиято плоча я върти Южна Канада
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания