Last news in Fakti

12 Септември, 2020 13:32 3 669 54

САЩ: Лукашенко не е легитимен президент на Беларус

  • сащ-
  • беларус-
  • александър лукашенко

След суровото потушаване на протестите САЩ и ЕС обявиха възможността за налагане на лични санкции срещу редица беларуски служители

САЩ: Лукашенко не е легитимен президент на Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Народът на Беларус е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер и той не може да се счита за легитимен държавен глава. Това обяви по време на специален телефонен брифинг за журналисти първият заместник държавен секретар на САЩ Стивън Биган, цитиран от EA Daily.

„Ние тясно координираме с нашите съюзници и партньори по-нататъшните стъпки, които включват санкции. Съединените щати поддържат санкции срещу 17 лица, включително владетеля на Беларус и други високопоставени лица. Освен това ние тясно координираме с нашите европейски партньори допълнителни целенасочени санкции срещу всички, които са отговорни за нарушенията на човешките права и репресиите в Беларус“, каза той, цитиран от Фокус.

Според Биган мерките, предприети от Съединените щати и техните съюзници, „трябва да бъдат ясен сигнал за онези, които допринасят за насилието в Беларус“.

„Нашите санкции са в сила от няколко години и нашите европейски партньори възстановяват тези санкции, които бяха отменени, за да се установят по-тесни отношения с Беларус и евентуално да се смекчи неговата политика“, каза той и добави, че „в допълнение към тези 17 на лица, подложени на санкции, обсъждаме с нашите европейски партньори редица мерки, които ще сме готови да обявим в близко бъдеще“.

Според него САЩ вярват, че беларуският народ е отхвърлил Александър Лукашенко за свой лидер.

„Режимът не работи в интерес на беларуския народ ... Сега, след като хората явно отхвърлиха режима, ръководството на Беларус използва насилие, за да запази властта си“, каза Биган.

В същото време той подчерта, че САЩ вярват, че Лукашенко няма легитимност и настояват за провеждане на нови избори в републиката.

„Съединените щати вярват - и това не е само нашето мнение, то е гарантирано на беларуския народ от Заключителния акт от Хелзинки и Всеобщата декларация за правата на човека - че беларуският народ има право на свободни и честни избори, по време на които сам избира своите лидери“, заяви Биган.

В същото време той още веднъж отбеляза, че гражданите на Беларус „са били лишени от такава възможност на 9 август“.

„Не е предоставена легитимност на владетеля на Беларус в резултат на изборите на 9 август“, заяви служителят на Държавния департамент и добави, че „беларуският народ заслужава и изисква възможността да проведе такива избори под независим надзор и САЩ силно подкрепят желанието им да осигурят това“.

Да припомним, че в Беларус се проведоха президентски избори, на които Александър Лукашенко официално спечели. Западните държави не признаха резултатите от гласуването. След суровото потушаване на протестите, САЩ и ЕС обявиха възможността за налагане на лични санкции срещу редица беларуски служители.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Унзуле

    7 46 Отговор
    Да живее партия Дост и лидера на България Лютви Местан
  • 3 габровец от варна

    100 4 Отговор
    Кравари!!! Вие не сте легитимни да казвате кой къде как да управлява.
  • 4 да де

    79 3 Отговор
    Хе-хе има си хас да краварите да кажат друго.
  • 5 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    67 5 Отговор
    А Тръмп не е лигитимен президент на САЩ!
  • 6 🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾🇧🇾

    51 6 Отговор
    Другаря А.Лукашенко е най-честния,справедлив,скромен,милостив,и добър президент на света.
  • 7 Монгола

    76 2 Отговор
    Краварите не се научиха, че те не избират президентите в другите държави!
  • 8 Някой знае ли

    75 3 Отговор
    Там имаше ли нефт? Или просто удобно защото е близо до Русия? Та изведнъж така са се загрижили американците.

    Коментиран от #16, #19

  • 9 🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸

    6 70 Отговор
    Владимир Путин нее легитимния президент на Русия!Да живее Алексей Навални той е лидера на Русия!
  • 10 Лукашенко

    58 1 Отговор
    си го преместя в други крачол!!!
  • 11 АНОНИМЕН

    71 1 Отговор
    Кой американски президент спечели срещу Ал Гор нелегитимно?! И какво направиха американците след това!? Защо американците не оставят белорусите да се оправят както намерят за добре?! Защо им се бъркат литовци и поляци!? Лукашенко добър или лош си е в Беларус! Напоследък някой от Беларус да се е произнасял по въпроса легитимни ли са американските президенти или не?!
  • 12 🇺🇸USA🇺🇸

    33 8 Отговор
    Половината щати не са признсли вече 4 г Доналд Тръмп за свой президент, а Хилари Клинтън е призната за президент!
  • 13 МАДУРО

    42 1 Отговор
    ХахахахахаааХАХАХАХАХАахахахаахахахАААХАххахах.......ООООхохохоххоххахахахахах!!! Старата Истъркана плоча.... хахахахахаааАААА
  • 14 Никола Мадуро

    49 2 Отговор
    Държава САЩ не съществува и щом не съществува, не може да има президент! Венецуела признава губернатора на Калифорния за президент на юга!
  • 15 hahaha

    52 1 Отговор
    Народа на Беларус еднозначно показа, кой е неговия президент. По демократичен начин - чрез избори. По каква причина, развъдника на демо(но)крация решава, че демократичното не е демократично?
    По каква причина, развъдника на демо(но)крация решава, че нашия премиер е легитимен? По каква причина същия този развъдник решава, че един режим (Иран, Ирак, Либия...) е демократичен, а после изведнъж станал немократичен?! Въпросите са реторични, за нещастие.
  • 16 АНОНИМЕН

    36 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой знае ли":

    Находища на нефт и газ - Ц!
    Там обаче има транзитни газови тръби към Полша и Германия, нефтени от Русия до Беларус!
    И много блато, много!
  • 17 Ххх

    46 1 Отговор
    А когато САЩ се заиграваха с Лукашенко на антируска основа, той дали беше легитимен ? .... 20.04.2020 г. САЩ назначават посланик в Беларус за пръв път след повече от десетилетие, а действието е поредният сигнал за затопляне в отношенията между двете страни, предава RFI, а AFP допълва, че това е опит да отклонят съюзника на Русия в посока Запада.
  • 18 ПУРКО

    56 1 Отговор
    Режимът в сащ който потуши със сила и репресии бунтовете на чернокожите легитимен ли е? А режимът в Лондон който арестува 650човека на протестите вчера легитимен ли е? А режимът в европейско БГ. ЕХОООООО не го ли виждате кравари???

    Коментиран от #21

  • 19 stepbystep

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "Някой знае ли":

    Близо е до Москва.
    Руснаците дръпнаха с хиперзвуковите прихвачачи на ракети. Сегашната ситуация е, че развъдника на демо(но)крация няма ракети, с които да могат да атакуват Москва.

    Коментиран от #37

  • 20 КОНТРАТА

    48 1 Отговор
    Само не разбрах краварите служебни президенти ли ще назначават? Беларус не е Либия нещо са се объркали говедарите.
  • 21 кое да видя

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "ПУРКО":

    Всичко различно от моите не интереси не мога да го видя!
  • 22 АСАМБЛЕЯ ЗНАМЕ НА МИРА

    39 2 Отговор
    САЩ да не се бъркат в делата на суверенни държави като Беларус за да не пострадат!
  • 23 лорд Минчев

    34 0 Отговор
    Иде краварското шоу-03.11.2020 избор на водач на империята на античовечността-САЩ!Ха да видим сега как ще стане приброяването на гласчетата на зомбираните хамериканци и кой ще признае изборите в САЩ!Батка пръв ще поздрави новиот главен кравар!

    Коментиран от #44

  • 24 Васил

    3 26 Отговор
    Лукашенко е легитимен колкото Бойко
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Обористан

    44 3 Отговор
    Признава за легитимен избор, единствено онзи,който им продаде Държавата и Народа си! Примерите са безкрай! В Венецуела,- оня двойника на Обонго,със няма 4% купени " скачачи на площада,го обявиха Те за Президент! Не Парламент и Народа на Венецуела.Кадафито и Саддам ги унищожиха физически,че били Диктатори!? Диктатори ,но в държави в който под тяхната" Диктатура" бяха със стандарт ,за който дори Европа може да мечтаем и към днешнив момент.Знам го,защото съм прстоявал там многократно.Не като екскурзиант....Но Белорус не е лъжица за тяхната уста.Варианта с" Мегдан по Хохолски" няма да се случи! Миража за създаване на" дъга" от шляхти,Белорус, и хохоли до пряката граница с Русия, ще остане мираж.За военна интервенция по модела с бивша Югославия,Ирак и Либия,не им стиска изобщо.Баба Меца ще разкъса всеки,още преди да е прекрачил границите и.Защото има съюзнически Договор, който включва и това. И двете държави имат автономно управление, спрямо външна политика, но общ Държавен съвет,общ съвет на двете парламентарни камери- долна и горна,общ митнически съюз,дори общ Висш съдебен съвет.Валуата е рубла.Ще си останат с лаенето! Номера с наливане на милиарди зелено,за подпалване на нов Мегдан" е невъзможен.Белоруското КГБ е огледален образ на руската ФСБ.И военните,и спецслужбите се обучават в Русия.

    Коментиран от #33

  • 27 руснак

    38 0 Отговор
    А защо американците не кажат също за нашия Б.Б. той също е отхвърлен от народа като легитимен ръководител. Ситуацията е абсолютно същата, само, че американците мълчат. България просто не им е интересна. Каквото успяха да откраднат откраднаха. Вече няма интерес към бедна и съсипана България.
  • 28 IVAN

    28 0 Отговор
    ХАИД Е ПРЕСТАНЕТЕ АМАН ОТ ЛЪЖИ АМАН ОТ КОНСПИРАЦИИ ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ АГРЕСОРИ ИСКАТ И ТАЗИ СТРАНА ИСКАТ ДА РАЗСИПЯТ
  • 29 Голям Слон

    30 1 Отговор
    Правят втора Украйна. Всичко що не се харесва на САЩ и техните европейски лакеи е нелигитимно. Докога?!
  • 30 Бачо Киро

    26 0 Отговор
    Ама никой ги не пита САЩ кой номер гащи носят... ЕС също да гледа членовете на ЕС първо, после да оправя света...
  • 31 Активист на БСП

    21 2 Отговор
    Доолкото си спомням е премиер от 25 години ...Само ,че Белорус са доста по-умни от Украйна ...
  • 32 big

    22 1 Отговор
    Той Тръмп също не е легитимен според демократите, а Байдън е наркоман и използващ стимуланти според Тръмп и републиканците. При изборна победа и той няма да е легитимен за тях! Само, че те нямат право да се бъркат в работите на независима държава, още повече за човек с по-малко от 5 % поддръжка. Няма начин Лукашенко да е фалшфицирал повече от 75 %, за да получи над 80% поддръжка! Това и Бойко Борисов не го може, независимо от над 600000 несъществуващи хора гласували за ГЕРБ!
  • 33 Цървул червен

    2 21 Отговор

    До коментар #26 от "Обористан":

    И като се събуди,чаршафът мокър!

    Коментиран от #41

  • 34 Българин

    24 0 Отговор
    Той и борисов не е легитимен, ама е техен човек...
  • 35 Patriot

    14 1 Отговор
    Къде е демокрацията? Веднага да се намесят и я установят!
  • 36 един от стадото

    19 1 Отговор
    мдаа, изчетох всички коментари за и против. Но Брест никой няма да я мине без бой.
  • 37 наблюдател

    0 14 Отговор

    До коментар #19 от "stepbystep":

    Ти си бил голем разбирач.
  • 38 TO92

    21 2 Отговор
    Да идва Гуайдо, и без това е президент без президентство.
  • 39 Браво

    9 0 Отговор
    Сиси е най легитимен президент според САЩ и ЕС Т О Ч К А
  • 40 сащ е война

    10 1 Отговор
    Каквото каже Фащ, това е.Точка.
  • 41 Я пробвай да обориш

    21 0 Отговор

    До коментар #33 от "Цървул червен":

    Колегата от форума.С нормална,грамотна реч.Поднеси нещо подкрепено с доводи,фактология. Остави на нас- останалите да преценяваме. Вероятно си представител на козяшките крачещи касетофони.Със сричков словоред на плейбек,или копипейст.Освен чаршафи,екстременти,фекалии за опониране,в главите ви друго няма.Доброто е,че все повече намалявате в Родината.
  • 42 Перо

    21 0 Отговор
    И народа на БГ е отхвърлил легитимността на тиквата,но ЕС и САЩ са с широко затворени очи.
  • 43 Барчо

    13 0 Отговор
    Всяко нещо, за да има превес както навсякъде трябва да е 50+1%. Колко са излезлите на улицата, че нещо не ми се връзват цифрите??? Беларус са около 9 милиона. Когато излезнат на улицата 4.6 милиона, може да се каже, че Лукашенко не е техния избор и той по някакъв начин е манипулирал изборите. Само че на улицата са не повече от 10 хиляди. Да не би да говорим за това малцинството да решава съдбата на мнозинството???? Щото това не е демокрация!!! А САЩ да си гледат техния президент, който по куците и правила за избори е избран от МАЛЦИНСТВОТО.
  • 44 Барчо

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "лорд Минчев":

    Още отсега е интересно. Оня дъртия неврастеник, дето спи когато е буден разправят, че ако русия перчем спечели няма да признаят изборите, като изобщо не се позовават за причини. Дали корупция, дали манипулация, дали фалшификация - нищо. Просто няма да признаят Перчема за легитимен. Чудя се само тези изказвания дали са смешни, жалки или просто обявяване на гражданска война ако не се случи техния вариант. И тези ще ми говорят за демокрация и закони. /нецензурен израз/
  • 45 САЩ и Израел

    10 0 Отговор
    Не са лигитимни държави. ..едната е изкуствено създадена. .другата са избили местното население индианците. ..
  • 46 12345

    5 0 Отговор
    Бе то и техния перчем стана президент, без да е спечелил изборите, но какво от това.
  • 47 Бесен пес

    10 0 Отговор
    Сега ще видите автогола , който си вкараха запада и главно САЩ с техните цветни революции !!!!
    Това в момента което става в Беларус , ще накара Лукашенко да засили и забърза хода на интеграция към Русия , и скоро Беларус ще стане част от Русия и ей тогава , поляците как ще посинея , от едната страна териториална Русия , от другата страна Калининградска област , айде ... пай ще им правят сандвич хахаа :)
  • 48 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    9 0 Отговор
    А свинята Паси Ко мисли по въпроса?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Бе той и Буш-младши не беше с чист косъм, ама пък какви хубави войни спретна.
  • 51 Нане

    4 1 Отговор
    по същата логика и рижата перука не е легетимен след толкова бунтове и убийства
  • 52 ООН

    3 0 Отговор
    След избори всяка държава да се допитва до САЩ за легитимността на избраните!
  • 53 МУСТАФА

    4 0 Отговор
    ....ПА АЗ ВАЩА СКЪПА
    ПОСРАНИЧКА НА КОЧИНАТА САЩ
    ...САМО ДА ДОПЪЛНЯ...
    ...ЕДНО УТОЧНЕНИЕ ДА НАПРААА
    ОТ ИМЕТО НАЩА
    БЕЗКРАЙНО МИРОЛЮБИВА
    И ДЕМОКРАТИЧНА КОЧИНА - САЩ,
    ЧИ АКО СА ИНТЕРЕСУВАТЕ
    КВО ЙЕ МНЕНИЕТО НА
    НАЩА КОЧИНА - САЩ
    ЗА ВАШИЯ МИНИСТЪР ПРЕДАТЕЛ
    НА БЪЛГАРИЯ - БОЙКО БОРИСОВ...
    ДЕТО ВИ ГО ТУРИХМЕ
    ЗА КОЛОНИАЛЕН УПРАВИТЕЛ...
    ...МА ДА ЗНАЙТИ,
    ЧИ НИЙ - КОЧИНАТА САЩ
    МНОГО ВИСОКО ГО ОЦЕНЯВАМЕ
    И МНООО ГО УВАЖАВАМЕ
    И ТРЕБЕ ВИЙ БЪЛГАРИТЕ
    ДА СТЕ МНООО ЩАСТЛИВИ,
    ЧИ СМЕ ВИ ТУРИЛИ ЗА УПРАВИТЕЛ
    ТАКЪВ УМЕН, МЪДЪР, ЧЕСТЕН,
    ВЕЛИК ПОЛИТИК, ДЪРЖАВНИК
    И НАРОДЕН ВОЖД
    КЪТ БОЙКО БОРИСОВ
    И СИ ГО ПОДКРЕПЯМЕ
    БЕЗУСЛОВНО И БЕЗМИСЛОВНО,
    ЗАЩОТО ТОЙ СИ Е КУЧИ СИН...,
    АМА НАШ КУЧИ СИН
    НА НАЩА КОЧИНА - САЩ,
    ЗАЩОТО ТОЙ Е ЕНИЧАР,
    ПОМИЯР И ПОДЛОГА,
    АМА НАШ ЕНИЧАР И ПОМИЯР
    И НАША ПОДЛОГА
    НА НАЩА СИ КОЧИНА - САЩ...
    ...ЗАЩОТО ТОЙ Е МНОГО ВЕРЕН,
    НА НАЩА КОЧИНА САЩ
    СМЕЛ И ХРАБЪР И Е ГОТОВ,
    АКО НИЙ МУ ЗАПОВЯДАМЕ
    И ПОНАПЪЛНИМ ЧЕКМЕДЖЕТО МУ
    С ЕВРАЦИ, ДОЛАРАЦИ И КЮЛЧАЦИ
    ...ДАЖЕ СЪВСЕМ ДА ЗАТРИЕ
    И БАСТИСА БЪЛГАРИЯ...
    ...А БЕ КУЧИ СИН,
    А МА КУЧИ СИН
    НА НАЩА КОЧИНА - САЩ....
    ....И ЗА ТУЙ ИМАМ УДОВОЛСТВИЕТО
    ДА ВИ СЪОБЩЪ,
    ЧИ САЩ СМЯТАТ,
    ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ
    НЕ ЙЕ МАФИОТ, ТЕРОРИСТ,
    РЕКЕТЬОР, ДИКТАТОР...,
    ...АМИ ЙЕ МНООО ДЕМОКРАТИЧЕН
    И МНООО ЛЕГИТИМЕН
    НАШ КУЧИ СИН
    И ВАШ ПРЕМИЕР - УПРАВИТЕЛ
    НА НАЩА КОЛОНИЯ - БЕГЕ...
  • 54 Впечатлен съм

    2 0 Отговор
    Сащ да ядат куищата на негрите си, никой не им иска мнението, че да се изказват за чужди държави, при това - в другия край на света, от където изметтта от която са забъркани отдавна е дезертирала.