Last news in Fakti

15 Септември, 2020 13:15 9 636 29

Чужди медии: Мафиотската система в България бе допълнително циментирана

  • герб-
  • иван гешев-
  • бойко борисов

След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага на втора вълна от промени

Чужди медии: Мафиотската система в България бе допълнително циментирана - 1
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов твърди, че само той може да спре мафията. "И това го казва човекът начело на една мафиотска система, която отдавна е превзела държавата". Ето какво още пишат чужди медии за протестите в България.

След двумесечни предимно мирни протести, България явно e на прага на втора вълна от промени. Първите, които бяха преди 30 години, пометоха комунистическата диктатура, но до истинска демокрация така и не се стигна, коментира вестник „Райнфалц“. Макар че страната членува в ЕС от вече цели 13 години, съществен демократичен напредък не бе постигнат. Тъкмо обратното: мафиотската система от корумпирани управляващи и близки до властта олигарси, възникнала по времето на „дивата приватизация" през 1990-те години бе допълнително циментирана, обяснява изданието.

Гешев - марионетка на управляващите и на олигарсите

Едно от централните искания на протестиращите е да се проведе спешно необходимата съдебна реформа. Този въпрос възпламенява и недоволството на българите от недостатъчните механизми за контрол на ЕС, коментира медията и посочва, че главният прокурор Иван Гешев обира омразата на протестиращите, поради това, че е възприеман като марионетка на управляващите и близките до тях олигарси. Ето какво четем там още: „Когато обикновените български граждани потърсят правата си пред съда, делата или се прекратяват, или се протакат с години. Срещу корумпирани държави служители и полицаи, упражняващи насилие, дори изобщо не се разследва".

Изданието нарича презрително и цинично изказването на Бойко Борисов, че няма смисъл да подава оставка, тъй като само той можел да предотврати завладяването на държавата от мафията. „И това го казва човекът начело на една мафиотска система, която отдавна е превзела държавата", гласи коментарът на “Райнфалц”.

Сред протестиращите обаче не се откроява убедителен политически лидер, пишат от германския вестник. Президентът Румен Радев не е възприеман като подходящ от предимно гражданско-либералните демонстранти, поради това, че заема позиции срещу ЕС и НАТО. Освен това Радев използва протестите, за да уреди сметките си с Борисов, коментира още “Райнфалц”. Изданието обръща внимание и на това, че партията на Борисов ГЕРБ, която членува в Европейската народна партия (ЕНП), все още се ползва с благоразположението на германската канцлерка Меркел и на председателката на Еврокомисията Урксула фон дер Лайен. „Обвинението, че подчинява политическата съдба на България на партийнополитически интереси, няма как да бъде правдоподобно оборено от ЕНП: Висшия си пост Фон дер Лайен дължи не на последно място и на гласовете от Борисовата партия", коментира „Райнпфалц".

Българите губят търпение

За протестите в България и проблемите с корупцията пише и “Файненшъл Таймс” (ФТ). Изданието твърди, че хватката на олигарсите напоследък отслабва, но връзките им с политиците остават. “Търпението на българите се изчерпва” казва пред ФТ Петър Недевски, собственик на туристическа фирма, който участва активно в протестите. “Корупцията е видима навсякъде”, допълва Елена Касабова, която работи в банка в столицата. “Като добросъвестен данъкоплатец не виждам защо е необходимо да правим дарения за детски болници и основно медицинско оборудване, докато полицията, депутатите и министрите на кабинета обикалят с най-новите модели скъпи коли, платени от държавния бюджет”, обяснява Касабова пред изданието.

“Протестите демонстрират гнева на хората заради повсеместната корупция в най-бедната държава-членка на ЕС, която според наблюдателите отразява тайното срастване на високопоставени служители, сенчести бизнес групировки и висши представители на съдебната власт”, обобщава “Файненшъл Таймс”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2loop

    112 14 Отговор
    Ако гробарите спечелат следващите избори, закриваме тая кочина 681-2021 R. I. P.

    Коментиран от #10

  • 2 ВЕСКО

    15 40 Отговор
    АМИ ..ТАКА Е ...КЪДЕ ЩЕ ГО НАМЕРИШ ...ТОЗИ .ВЛАДИМИР ИЛИЧ ЛЕНИН!?
  • 3 КОТарАК

    113 12 Отговор
    мисля , че в момента цяла Европа и ние имаме проблем с тая мафиотска народна партия.

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Doni Brasko

    96 11 Отговор
    Чудесно, значи всички вече знаят какво се случва. Оставка Тикво

    Коментиран от #21, #29

  • 5 Асена Стоименова, решили са да те

    38 4 Отговор
    Мачкат,! Дали вашата Гилдия, или Мафия, ДАЛИ пречиш на някой друг, или не играеш по нечия свирка,??? ОТГОВОРА СИГУРНО ГО ЗНАЕШ!!!
  • 6 Байо

    41 7 Отговор
    Крадеца вика Крадеца
  • 7 Мой

    54 4 Отговор
    Най-жалкото е, че можем да сме значително по-добре всички в България, но ДС наследниците не дават шанс.
  • 8 Българина

    57 7 Отговор
    Абе защо всички мафиоти са все от ЕНП? Тоя цру проект много се проточи и наглее с всеки ден....
  • 9 1234

    57 10 Отговор
    Има чуството че покрай наглостта на БМБ летвата ще се вдигне рязко в ЕП , ГЬОНСУРАТЛЪКА НА ГЕРБ И ЕНП ще рикушира върху ЕП, и нещата ще загрубеят на ниво ЕС. Фитила ще се разпали и много неща ще се осветлят за скапания ЕС!

    Коментиран от #16

  • 10 владимир шаломович

    9 34 Отговор

    До коментар #1 от "2loop":

    Бъди сигурен,че ще ги спечелят!

    Коментиран от #27

  • 11 Червен еврейски интернационал

    14 39 Отговор
    Черепухин добре плаща за да продължи театъра
  • 12 ТаУмВзе

    33 7 Отговор
    Защо европата се чуди? Нали си делкат Кражбите. Или мутропитека вече не изгоден? Въртииии пране! А какъв цвят е Тръбата.?
  • 13 Е да де

    12 41 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Явно не знаят. След като слагат в един куп промени в съдебната система и оставка на Гешев. И след като наричат тия разходки протест. И наистина ми става много интересно, като не са пращай журналисти да питат хората,като как решиха че исканията на тая шепа хора по площада са това което иска народа? Ми да дойдат да поразпитат малко, пък тогава да говорят.
  • 14 3.14К

    37 4 Отговор
    DW, от къде разбрахте ,че Радев е срещу ЕС и НАТО. От Ристьо ъ-то ли?

    Коментиран от #17

  • 15 гого

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    За БСП става вапрост нали?
  • 16 Е да де

    18 21 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Ти нали си за излизане от ЕС и присъединяване към Русия. Какво се оплакваш тогава. Тя Йончева и ирландката се за това настояват. Само не знам защо никой от вас нито иска да кара руска кола нито иска да ходи да учи и да живее в Русия.
  • 17 От лъжци

    27 10 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    Като, тома биков, харизанов, антон тодоров антоанета христова с нейните умопомрачителни обяснения и колко такива герберастки измекяри. Докато Радев каза каква е неговата геополитическа орентация.
  • 18 Алоо..

    12 21 Отговор
    Какви чужди медии.... една дебела , червена , соросоидна уж журналистка, всеки ден плюе по държавата ни, във този червен парцал...

    Коментиран от #22

  • 19 Сори

    7 10 Отговор
    Но никъде не видях подобна статия в d. Velle

    Коментиран от #20

  • 20 4837

    10 30 Отговор

    До коментар #19 от "Сори":

    Няма и да видиш.Пълни лъжи и фалшиви новини.Другите държави си решават техните проблеми и икономическата криза,която предстои.Само една ирландка привърженичка на Путин,Лукашенко и Асад плюе и тук се връзват,че някой и обръща внимание.
  • 21 Ново

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "Doni Brasko":

    Но бсп иска оставка на кауна борисов ли прави дарение по Коледа или радев защо не искате неговата оставка соберёте се поне 1000 души за да ви казват по телевизията
  • 22 АУУУУУ

    11 20 Отговор

    До коментар #18 от "Алоо..":

    За този ГОЛЯМ ВЕСТНИК който никой не е чувал за него.... ЗАЩО ЛИ ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ МЕДИИ НЕ ПИШАТ ПОДОБНИ ГОЛЕЕЕМИ РЕПОРТАЖИ ЗА ГОЛЕЕЕМИТЕ ПРОТЕСТИ? САМО ПИТАМ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ!!!! 😂😂😂😂
  • 23 Next

    20 5 Отговор
    Оставка на правителството веднага! Разследване, съд и ефективни присъди, конфискация на всяко имущество придобито по съмнителен начин.
  • 24 Народът български

    8 14 Отговор
    Българите не губят търпение,а мафията и мутрите губят търпение в лицето на Божков,Василев,фигуранта ,отровното трио и подстрекаваните от тях лумпени.Запомнете го!
  • 25 анонимен

    7 1 Отговор
    Отделен въпрос е, че с даренията се купува скъпо медицинско оборудване в болниците, което в повечето случаи може да се ползува от пациентите на "свободен прием" - т.е. чрез плащане на значителни суми в бюджета на болницата. Другият вариант е по здравна пътека, когато използването на апаратурата се плаща от здравната каса в бюджета на болницата-търговско дружество. И в двата случая от бюджета на болницата се изплащат заплати, бонуси и др. на медицинските специалисти.
  • 26 Аве Адолф Хайлллл

    9 7 Отговор
    Ла ла ла поредната дезинформацийка ....... а иначе казано, тя платената журналистика и у нас и по света си прилича ........
  • 27 БРЦК

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "владимир шаломович":

    Какви са доказателствата че ще спечели ГРОБ. Електронното гласуване на 99 процента е неманипулируемо. ГРОБ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ КАТО КУПУВА ЦЕЛИ ПРОТОКОЛИ ИМА ХОРА КОИТО ПРАВЯТ ЗА ПАРИ ВСИЧКО ДОПИ ПРОДАВАТ МАЙКА И БАЩА .ПРОЦЕНТА НА ТАКИВА ЧОВЕЦИ В Б -Я Е ТВЪРДЕ ГОЛЯМ.
  • 28 Спиро

    9 0 Отговор
    Дали си в НАТО,ЕС или СИВ, Варшавския няма значение . Едно единствено нещо държи другите народи горди , изправени и нахранени. Какви са законите за кого и как са направени и най - вече дали се спазват, и съответно наказват. Може да заповя да влезе BG бандит в неприкосновена частна собственост в USA и да пробва да изнасили жена и т.н .каквито са практиките в BG и да изчака да чуе присъдата , дали ще получи споразумение с прокуратурата . Майко мила няколко ще бъдат присъдите по 10 г
  • 29 Германиц

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Doni Brasko":

    Всички леви в германия чертят този вестник вече в Берлин 500души знаят а кауна вече стяга багажа за москва решетников го чака