Last news in Fakti

16 Септември, 2020 13:16 3 578 8

Андрей Ковачев: Митологията около Гоце Делчев е с политически цели

  • гоце делчев-
  • андрей ковачев-
  • митология-
  • история-
  • северна македония-
  • кукуш

Георги Николов Делчев е историческа личност и без никакво съмнение българин

Андрей Ковачев: Митологията около Гоце Делчев е с политически цели - 1
Снимка: БГНЕС

„Не може да живеем в паралелни светове. Има един свят – реалният, където основано на случилите се реални събития и източниците от съответната епоха се предава спомена за изминалите дни. Другото е фантазия и митология“. Това заяви пред БГНЕС Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия.

Проф. Драги Георгиев поиска паралелни гледни точки за Гоце Делчев. „Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка за идентичността на Гоце Делчев. Те трябва да бъдат равноправни“, заяви съпредседателят от македонска страна на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„Георги Николов Делчев е историческа личност и без никакво съмнение българин. Митологията, създадена около българския революционер Георги Николов Делчев, е с политически цели и няма нищо общо със съществувалата реална историческа личност на човека, роден в българско семейство, в населен с предимно българи град Кукуш, от майка и баща българи, кръстен в Българската униатска църква, посещавал българските училища в Кукуш и в Солун, учил в българското военно училище в София, станал учител по български език в българското училище в Щип“, категоричен е Андрей Ковачев.

„За Колишевски е “един българин, без особено значение за македонските борби”. За сърбите е един “български бандит” на името, на който не трябва да има улица в Белград, което смениха на маршал Толбухин. Много тъжна история от Оруел е “инициативата” на шефа на партия с името “ВМРО”, ръководството на която явно няма нищо общо с Георги Николов Делчев, Христо и Милан Матови, Борис Сарафов, Дамян Груев, Тодор Александров, Ванчо Михайлов и всички други български революционери и възрожденци. Много, много жалко“, добави българският евродепутат.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    20 2 Отговор
    Никакво отстъпление по реално доказани факти...или се съгласяват с историческите факти или вън от чадъра наречен.Е.С.
  • 2 Перо

    15 3 Отговор
    Никакво отстъпление пред фактите и историческата истина за българина Гоце Делчев и изопачаването и приватизирането от макетата,на българската история. До като комисията не си свърши обективно работата с истрическата и научно доказана истина,Северна Македония ще чака на опашката за ЕС. На никой не му пука от македонистите-агенти на УДБА от ВМРО ДПМН!
  • 3 3.14К

    7 2 Отговор
    Къде жмахте, когато подписахте договора? Сега и на задника да си присадиш коса е все тая. Никой няма да ви обърне внимание!
  • 4 Браво

    10 2 Отговор
    Само така, господин Ковачев, удрайте с историческата истина.
    И както съм казвал и преди, проблема главно е дошъл от СЪРБИТЕ.
    Трябва не само на блокираме Северномакедонците, а и Сърбите за ЕС докато не си признаят и не се извинят за геноцида срещу българите в Македония. Това трябва да е нашата цел, да се преподава в тези страни, а и в цяла Европа за истината за ХОЛОКОСТА срещу българите. Имаме право на Вето. А дано го използваме. Да не се откажем докато не клекнат! Напред, бракя!
  • 5 Българи са в МК

    5 2 Отговор
    Гоце Делчев е българин, както и всички останали "македонци". Важното е България да продължава с натиска, грешка е да си изпуснем шанса за второ съединение, този път и с Македония. В Македония живее най-голямата българска общност зад граница, която говори на български диалект. Но ние сме толкова разделени териториално, че нормално и диалектно да сме разделение. И всичко това изкуствено и по волята на Великите сили. Сега е времето да променим това, единствено сега това е възможно съединението да стане мирно и без военни конфликти със Сърбия или Гърция. Да не изпускаме шанса си, защото "македонците" са нашите братя българи от Вардарско, които бяха излъгани и от нас зависи да им покажем какви са.... българи

  • 6 Българи са в МК

    5 2 Отговор
    Санстефанска България - Когато нямаше "македонски народ", а македонски българи

  • 7 Магистрала София Скопие.този балон

    0 0 Отговор
    Го надушват вече 30години,димки,и смрадлив сгъстен въздух!!!! Оставка Крадци!!! 15год сте на власт в София, защо не направихте Северозападната отсечка на Околовръстното, ОТ детелина та на Магистрала Люлин до резиденция Бояна!!!! Защо се правите на сляпи и глухи??? Карането по тези 15км е АД, Фандъкова защо мълчиш??? Бойко, кога, след още 15 години През Полята е лесно, Нали сте голями Строители, Постройте тези 15км,кога,на година по Км да бяхте правили, щеше за 15г. дае готова!! София--Скопие, постройте отсечката от Резиденция Бояна до кръговото за Банкя и магистрала Люлин, 15год не пипнахе нищо, 15год шофьорите ви Благославя майките всеки ден!!!
  • 8 Маркиз дьоОтзад

    2 2 Отговор
    ГЕРБерастката Андрюша Ковач контеса Месечкова мечтае за македонски мъжища?!