Last news in Fakti

24 Септември, 2020 18:31 2 029 13

Лукашенко не е впечатлен, че Западът не го признава

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • ес-
  • избори-
  • президент-
  • протести

Никога не сме искали от тях да ни признаят, каза Лукашенко

Лукашенко не е впечатлен, че Западът не го признава - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Беларуският президент Александър Лукашенко отхвърли решението на редица страни да не признават неговата легитимност след президентските избори от 9 август, опорочени от предполагаеми измами, и репресиите срещу последвалите масови протести, предаде AFP.

"Те крещят, че не ни признават. Знаете ли, никога не сме искали от тях да ни признаят, да признаят нашите избори, да признаят нашия преизбран президент", заяви Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. Беларуският президент каза това на среща с китайския посланик. Както често пъти, той говореше за себе си в първо лице множествено число.

Припомняйки декларацията на Върховния представител от името на ЕС от 11 септември, Европейският съюз отново заяви, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. ЕС не признава техните фалшифицирани резултати. Поради тази причина церемонията „по встъпване в длъжност” на 23 септември и претенцията на Александър Лукашенко за получен нов мандат като президент на Беларус, са лишени от всякаква демократична легитимност.

„Встъпването в длъжност” напълно противоречи на волята на огромна част от беларуския народ, изразявана чрез многобройни, безпрецедентни мирни протести след изборите, и само задълбочава политическата криза в Беларус. Позицията на ЕС е ясна: беларуските граждани заслужават да бъдат представлявани от тези, които те изберат на нови приобщаващи, прозрачни и честни избори.

Лукашенко официално започна вчера своя шести президентски мандат след церемония по встъпване в длъжност, неоповестена предварително - според опозицията от страх да не мобилизира протестното движение. ЕС, Германия, балтийските републики, Полша и САЩ заявиха, че не признават Лукашенко, който е на власт в Беларус от 1994 г., за легитимно избран президент. Масовите протести срещу него в страната продължават въпреки репресиите и арестите, независимо че редица видни опозиционери са зад решетките или в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Империя Зла

    28 4 Отговор
    Щом нашия тулуп са признали, ще признаят и беларуския кръволок.
  • 2 чикирики

    7 0 Отговор
    да си праи кулю кулю
  • 3 Куроновирус

    31 2 Отговор
    Западът ли е критерий за това кой е законно на власт? Закривай!
  • 4 Бау

    5 28 Отговор
    Като му наложат пълно търговско ембарго ще има да квичи пред Путя. Жалко само за беларусите. И те ще се мъчат с "бащица" докато не го разстрелят.

    Коментиран от #8

  • 5 Сандо

    21 0 Отговор
    Постепенно се очертават границите на противопоставящите се страни,фронтовете се изясняват;Противоречията стават все по-остри и непреодолими,желанието за мирно решение липсва,особено в едната страна.Включени са всички средства за обработка на стадото.Както обикновено,истината отдавна е убита.Идват тежки,разделни времена.
  • 6 карамфила

    23 0 Отговор
    Лукашенко си го премести го точи за кандидат президетката която дори не може добре да говори на родния си език също като нашия псуващ дебелак
  • 7 Stéphanie 🎲

    3 30 Отговор
    Путин нали признава колхозника Лукашеско!!!😁И във България има много желаещи русофили,които мечтаят, особенно някой драскачи тук да заживеят в руска губерния .

    Коментиран от #9

  • 8 карамфила

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    Като на Куба ли,имат ембарго и пак си живеят.Е нямат коли и дрехи трета употреба но без това не се умира.

    Коментиран от #10

  • 9 Кой е Лукашеско,

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    а, стрино Станке?

    Коментиран от #11

  • 10 Бау

    2 21 Отговор

    До коментар #8 от "карамфила":

    Да бе, затова всичките кубинци дето могат да плуват са американци.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грух

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бау":

    Ха, много минуси, бе, пиле ! Кикики
  • 13 вертеп

    2 0 Отговор
    Бе те теа НЕ ПРИЗНАВАХА И ВЕНЕЦУЕЛСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ,ама той си го премести от ЛЕВИЯ В ДЕСНИЯ КРАЧОЛ!!Четете по бързо докато не са ме изтрили ,защото те признават само хвалебствия до ТИКВИ,ТЪПИ КАРДЖАЛИЙСКИ П.ТКИ и т.н. до края на света!!Ама то ще им се върне стократно!!Нека си го знаят и да си траят!!
Новини по държави: