Last news in Fakti

28 Септември, 2020 07:42 1 589 23

Интелектуалци призоваха Макрон да подкрепи протестите в Беларус

  • беларус-
  • литва-
  • интелектуалци-
  • франция-
  • протести-
  • еманюел макрон

"Мъже и жени в Беларус са подложени на нечовешки мъчения"

Интелектуалци призоваха Макрон да подкрепи протестите в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Литовски интелектуалци призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да подкрепи протестите в Беларус, настояващи за оставката на президента Александър Лукашенко, предаде AFP.

В отвореното писмо до Еманюел Макрон, подписано от над 40 интелектуалци от Литва, те изтъкват, че „мъже и жени в Беларус са подложени на нечовешки мъчения. И това става в Европа на 21-и век“, пишат още те, както и търсят подкрепа за протестите в Беларус от френския държавен глава, който от днес започва тридневна визита в Литва и Латвия, съобщи БНР.

Двете балтийски страни се надяват на подкрепата му за уреждането на политическата криза в съседен Беларус, както и за намаляване напрежението в отношенията с Русия, допълват от Франс прес. От агенцията напомнят и че в навечерието на обиколката си самият Макрон заяви, че Лукашенко „трябва да си ходи“.

Управляващият от 26 години Александър Лукашенко е обвиняван от опозицията, че е фалшифицирал изборите за президент през август. Избори, които и Балтийските страни, и целият Европейски съюз, не признават. А именно Литва, където днес ще бъде Макрон, предостави убежище на лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макарончо

    14 4 Отговор
    Ей ся, навличам една жълта жилетка и идвам!
  • 2 Българин

    3 24 Отговор
    Лукашенко но и Путин са последните диктатори е Европа и трябва да си ходят.

    Коментиран от #11

  • 3 Хаха

    2 14 Отговор
    Лукашенко да ходи при Янукович
  • 4 читателя

    11 3 Отговор
    Много слабо изпълнение от софииските сопоскижендари ! Та вие неможете да си заработите надницата бре !
  • 5 Питам

    22 2 Отговор
    Що за лицемерие и дебелоочие-----при протестите в Франция на Ж Жилетки полицията уби 11 човека от протестиращите...-в Беларус засега няма жертви...Защо тези"интелектуалци" си мълчаха за Франция--а сега пищят??? Що за дебилизъм е това????

    Коментиран от #12, #14

  • 6 Защо бе?

    15 2 Отговор
    Беларус бе една спокойна държава,с доволни граждани и що годе добър стандарт на живот.Как му сглобиха майдан на Лукашенко,ум да ти зайде как го сготвиха.Нормално е да спочели с голямо мнозинство,защото.хората.си харесваха живота.Абе,откачен свят с алпна краварска измет и еврогейски слуги.Лоша работа.

    Коментиран от #13

  • 7 Иван

    8 1 Отговор
    Русия трябва да эабрани на европейците да се доближават до африканския бряг.

    Коментиран от #21

  • 8 Някой

    11 1 Отговор
    Аз, като виден интелектуалец, призовавам президента Радев да подкрепи протеста на "жълтите жилетки" против президента Макрон!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГЕРБ = МАФИЯ

    12 1 Отговор
    И Бойкошенко трябва да го изритаме...
  • 11 Как-то и ти

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Слизай веднага 2 метра под земята!
  • 12 Хей

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Питам":

    Трол недей да лъжеш. Има починали във Франция в резултат на ПТП от блокади на жълти жилетки, но не и от действията на полицията. В Беларус до момента има 3 убити от шайките на Лукашенко. Хей платени и нещастни тролове на Путин, уходите!

    Коментиран от #19

  • 13 Нашмурлан Нашмъркаев

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Защо бе?":

    Защототоя убавец Сащ го поставиха на този пост, за да оббслужва техните интереси. Каъо при нас, същото, де що боклуци има "фондация" Америка за България ги "спонсорира".
    Затова спретнаха лъжливото обвинение на Строс-Кан за сексуален тормоз, защото френските националисти имаха превез над техните подлоги.
    А тоя убавец имаше точно 7%.
    Ако Доминик станеше президент щяха да се преразгледат всички договори със Сащ, и повечето щяха да се прекратят. Като продажбата на енергия от 50френски АЕЦ към Сащ. Все едно тука при нас да стане президент някой който се знае, че ще прекрати златните концесии на Сащ, Франция, Германия, Канада.
    И ще му се случи "случка", случайно разбира се.

    Има и още, и още.
  • 14 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Питам":

    Във Франция на протестите над 100 човека ослепяха, вследствие уцелване на очите им с гумени куршуми. Още имаше доста пострадали журналисти, обозначителните им знаци, че са Преса, не подействува ха на френските полицаи.
  • 15 мИкроне, стига изтъркани номера!

    8 0 Отговор
    Никакви "интелектуаци" не му пишат. Просто поредната скалъпена интрига от него самия, за да си вярва, че е велик това бабино соросоидно човече. Изказва се да го Лукашенко, но е тъп и не си дава сметка, че е никой. Хайде спрете гадове лицемерни да се врете навсякъде и да се правите на демократични при условие, че вашите държави са агресорите (Франция, Германия, САЩ, Израел и Англия) и точно вие нарушавате правата на хората с цел да грабите и окупирате чужди държави.
  • 16 Иван

    7 0 Отговор
    Литовски интелектуалци!? Много важно! Че какъв статус в света имат литовските интелектуалци? Някой изявен писател, режисьор, гениален инжинер?

    Коментиран от #18

  • 17 Лицемери и нищо повече

    6 0 Отговор
    Ела с бабата у нас пак да видиш, че банкянския ти мазен приятел, с който се целувахте преди, е мафиот и също бие обикновени хора на протестите, убива бизнесмени
    и унищожава народа си, като преди това го ограбва.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хей":

    Спринт да агитираш и да пускаш фейкове!
    Видяхме тези "мирни протестиращи"!
    Друсани ултрасите ,-с тех си има работа полицията.
    И не дей да ни взимаш за "слаба ракия",тролче!
  • 20 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Нашите приятели - французите- много обичат Белорусия. А в река Березина са влюбени още от 1812 година. Това го знаят литовци и латвийци - особено "интелектуалците" им - много добре.
    Защо не се оплачат на Германия, Италия,Испания или на Брпюксел, ами подбъзикват френците ??
    Защо тези "интелектуалци" ги нямаше,когато французи убиваха протестиращи французи?
  • 21 супер като идея

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Ама да приберат Африканците ,да им дадат пари .Европа ще благодари много на Русия .
  • 22 лорд Минчев

    0 0 Отговор
    Това кадро много ме кефи!Майсторът на мачканият лак и спаруженият велур борец за демокрация!Порнография!Франция какви президенти е имала а сега откровени умствени и хормонални сбърканяци-Сарко,Оланд,Геронтофилоф...Падението е тотално!
  • 23 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ЗАТВОРИ КРАНЧЕТО ! - ПОВЕЧЕ ЛИ СА" ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ "ВЪВ ФРАНЦИЯ -ОТ ПРОТЕСТЪРИТЕ В БЕЛАРУС ??? МОЖЕ ЛИ НАТЮ ДА ПОМОГНЕ НА ЛИТВА ДА Е СТАБИЛНА ???
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания