Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 06:10 4 485 32

Европарламентът: България да остане под наблюдение

  • брюксел-
  • европарламент-
  • българия-
  • мониторинг

Не трябва парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, заяви евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли

Европарламентът: България да остане под наблюдение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

С 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, предаде Българското национално радио.

Става дума за независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите. Тя ще бъде обсъдена на пленарната сесия на Европейския парламент в понеделник.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Текстът се съсредоточава и върху липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева определи документа така:

“Това не е резолюция срещу България, точно обратното това е резолюция в подкрепа на българските граждани и тяхното желание да живеят в страна без корупция и с независима съдебна система. И да, тази резолюция е срещу българското правителство, което отдавна спря да слуша гласа на българите“.

Евродепутатите изразяват загриженост и от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, а също така и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите.

Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става, заяви по-рано в рамките на заседанието на комисията евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли и даде за пример случващото се в България:

„Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват, министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“. Това означава подкупи за плащания за Covid-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи“.

В тази връзка Дейли определи позицията на Съвета за свързването на върховенството на закона с отпускането на европейски средства като „много слаба“.

В рамките на заседанието евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев оцени като стъпка в правилната посока представените вчера доклади на Еврокомисията за върховенството на закона:

„Надяваме се, че европейският механизъм за върховенство на закона ще се превърне в основен елемент от инструментариум за върховенството на закона в ЕС и ще доведе до отпадане на други дублиращи се механизми за някои държави“.

В одобрения текст се отправя искане комисията да използва всички други налични инструменти, включително процедури, свързани с нарушаването на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета.

Проектът е изготвен от председателя ѝ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар. Като основание се посочва обмяната на мнения, направено от членовете на мониторинговата група за България на 28 август в Европейския парламент.

Гласуването става само ден, след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки на съюза. България бе критикувана за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти.

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова бе категорична, че мониторингът над страната ни ще продължи докато необходимите реформи не бъдат завършени.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 1 Отговор
    у нас няма върховенство на закона корупцията е по всичкинива навласта в общините кметоветеот герб назначават100 процента членове на герб у нас има престъпност бесзаконие няма справедлива съдебна система
  • 2 Борисовото време изтече отдавна!

    70 6 Отговор
    Ясно и точно казват, че и докладът, и резолюцията към него са срещу българското правителство!!!
    ОСТАВКА!!!!
  • 3 Нашмурлан Нашмъркаев

    56 3 Отговор
    Прах в очите на стадото от еврочинновниците, а фондовете с милиарди си текат ли текат.
    А стадото е на паша и пасе ли пасе. И тихо под сурдинка си говорят, а след това бързат да сложат маските - в буквален, и в преносен смисъл.

    Коментиран от #18

  • 4 Комунист

    15 44 Отговор
    Точно тази елена има къщи за гости. Ха-ха, колко сме обрулен народ и тя се пени и плюе. Прави са комунистите, които напуснаха конярката.
  • 5 И така

    47 3 Отговор
    Сега ще видим как дявола чете евангелието в стил Баце и сие.

    Коментиран от #19

  • 6 Гер

    6 31 Отговор
    Позицията на ЕУ парламента е положителна. Това е напредък. Едвам 35 са били да продължи наблюдението. Така, че всичко е наред.

    Коментиран от #27, #32

  • 7 Едно НИЩО

    29 3 Отговор
    Да,ще продължи,и досега имаше такъв нали?!?И КВО???ГУЙ!Вежди му изписаха на мутрата,това е от еврогейския парламент!!
  • 8 Рошко

    32 0 Отговор
    Значи кьовеши то ако се заеме с нас, живота и няма да и стигне, да ни разследва че и направо може да ни бият шута и от Европа, и тогава ше има кинтос през крив макарон
  • 9 АНОНИМЕН

    28 5 Отговор
    у нас е мутроландия

    Коментиран от #15, #29

  • 10 Мутри вън

    34 5 Отговор
    Добър повод за оставка на правителството!
  • 11 Анализаторр

    23 4 Отговор
    Значи ще наблюдават как се пълнят чекмеджетата от приближените фирми. Баце и компания ще ги плюят, те ще викат дъжд ръми! Събуди се народе събота приближава.
  • 12 анонимен

    18 4 Отговор
    С глупави и крадливи управници нещата ще се влошават затова О С Т А В К А, нови можешти, знаещи и прадани на народа хора.
  • 13 ЙОНЧЕВА.....С КЪЩА ЗА ГОСТИ

    6 16 Отговор
    И КОЙ СЕ Е ОБЛАЖИЛ ОТ КОРУПЦИЯТА....ЧЕ НЕЩО НЕ РАЗБРАХ
  • 14 Нямам срам

    17 5 Отговор
    Ся направо един евро прокурор интерпол и всички звена в ЕС да натикат без съд ББ доганчо( господин Сава) и Шиши най големите мафиоти в България. А КС да отменят партия ДПС ( държавна подприкротие сигурност)
  • 15 Нямам срам

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "АНОНИМЕН":

    В грешка си Боко е само марионетка на власт са Дпс начело с 299кг Шишо
  • 16 Грейс

    20 2 Отговор
    Не знам на какво се надяваме! Те 11 години краднаха, въпреки че имаше мониторинг, че сега ли? И онези и нашите са все един дол дренки! Някаква промяна в министерство на екологията? Ревизоро се крие като партизан от джандарми!

    Коментиран от #25

  • 17 изумен читател

    15 3 Отговор
    Ще остане под наблюдение но парите ще продължават да пристигат и да се крадат от хунтата ! С една дума керванът си върви кучетата си лаят
  • 18 Псевдоним

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нашмурлан Нашмъркаев":

    Абсолютно сте прав. Ако са искали да променят нещо, Борисов и компания отдавна щяха да бъдат изритани. ЕС не направи нищо съществено в тази посока за 30 години, наивно е да го очакваме от тях сега.

    Коментиран от #28

  • 19 Лост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "И така":

    Нали знаеш как. Ами все пак имаме 30срещу 35.Почти е позитивен.

    Коментиран от #21

  • 20 ПСР

    14 4 Отговор
    Предстои сакралната дата 05.10-понеделник.Дебат за страната ни.
    Дотук я докараха за 11г.дерибействане.
    Оставка,мутри!
  • 21 БАЦЕ БАЦИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лост":

    Прав си - понеже загубата е минимална,тя автоматически се превръща в победа.....
  • 22 ДОКО

    3 4 Отговор
    АБЕ ВИЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ ГЕНЕРАЛА БОКО Е ВЕЛИК ГЕНЕРАЛ ОТ ПРОТИВОПОЖАРНАТА ОХРАНА ..ТОЙ ТУКО ТАКА НЕМА ДА ОСТАВИ ПАРАТА ТАКА..ТОВА Е БОКО БЕ..ТОЙ Е ВЕЛИК
  • 23 Борисенко

    3 3 Отговор
    То тука се разчита на тоя дето е напълнил шкафчето да не дава на другите да пълнят своите....
  • 24 оня с коня

    10 1 Отговор
    Така както е написано Заглавието излиза,че ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ВЕЧЕ се е Произнесъл по адрес на България.А всъщност става дума САМО ЗА НОВИНА от там,т.е. Въпросната Комисия/една от многото/ ДАВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ Мониторингът за нас да продължи.А дали При гласуването това ще се случи - Божа работа!И както при всички Протести и Депутатски Изцепки на Опозицията - Приказки и Закани Бол,ама накрая са важни Ръчичките които ГЛАСУВАТ !
  • 25 Я пак

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Грейс":

    Как па ги сметна 11г.??? От 1944г. до 1989г ли??? + още 15. след 1989г. власт на бкп-бсп!!!!
  • 26 урку

    3 1 Отговор
    Нито ми дреме за европарламента , нито за скапаното беге
  • 27 Ахаа

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гер":

    Едвам 30 са били да не се продължи наблюдението.....ююю
  • 28 Нашмурлан Нашмъркаев

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Псевдоним":

    Лошото е, че идват все нови политици специялно избрани и ДОПУСНАТИ НА МАСАТА от статуквото. Като гледам и слушам Слави ще стане "златен пръст". Но това статукво което е от 30 години няма в АБСОЛЮТНО никакъв начин да позволи на истински Българин да влезе в политиката. Ще става и по-зле, защото тия нови СТАРИ лисици политици които се намърдат на власт вече ще знаят че могат да крадът в неограничени количества и размери, примера е даден.
    Стига преводите по избрани сметки на членове от ЕС да не прекъсват и ЕС няма да реагира.
    Видя се с панамските досиета какъв "батак" и подку..,т.е. лобизъм е в самата ЕК.
    Каква лоша дума щях да напиша, а хората невзимат подкупи, те само ЛОБИРАТ.
    Странно как не видяха зверствата на френската полиция над жълтите жилетки, а снимките със 7 убити и снимките с прегазените изчезнаха от интернет.
    Особенно тази на жената с откъснатата ръка, тя беше БРУТАЛНА.
  • 29 Манафа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "АНОНИМЕН":

    ами избягай от вас и ела у нас,ще останеш много доволен....
  • 30 Психоаналитик

    3 4 Отговор
    В еврокомисията са доста объркани защото си мислят, че има някакви протести в България и им се внушава, че има корупция от площадите, но всъщност протести няма! Отровното трио и ''протестиращите'' правят всичко друго, но не и да протестират срещу властта, а ефектът е точно обратен - тероризират обикновения народ и го правят симпатизант на Борисов! Възможните причини са три: 1 тези тримата и лидерите както и повечето от протестиращите са психично болни хора и не осъзнават, че правят цяла София, и изобщо българският народ симпатизант на ГЕРБ с действията си. 2 някой им плаща за да направят българския народ симпатизант на ГЕРБ. 3 иcкaт дa пocтaвят рeкoрд зa вeчeрни рaзхoдки oт шaдрaвaнa прeд прeзидeнтcтвoтo прeз Рeктoрaтa дo Oрлoв мocт, cвиркaйки cъc cвирки и взимaт зa тaзи рaзхoдкa 30 лeвa хoнoрaр! Cлeд рaзхoдкaтa зaбрaвят кoй им e плaтил и oтивaт и ги изпивaт. Нa другия дeн бeзрaбoтнитe лeнтяи пaк тaкa, a трудeщитe ce миcлят, чe имa прoтecт, a и нa вcичкoтo oтгoрe лeнтяитe нe им дaвaт дa ce прибeрaт вeчeр oт рaбoтa! Бeзрaбoтнитe лeнтяи мрaзят трудa и трудeщитe ce, прeчaт им дa хoдят нa рaбoтa 85 дни, a aкo трудeщитe ca c кoли нaпрaвo им рaзбивaт кoлитe пo кръcтoвищaтa! Cтрaннa рaбoтa нe миcлитe ли, чe нeщo нe ce връзвa тoвa c думaтa ''прoтecт''...???
  • 31 А защо тези тридесет които са?

    2 0 Отговор
    Против да се направи ревизия и проверка на нашите крадци,мутри и бандити,не им напишат имената и партиите от където са се нацвъкали в тези комисии.Защото всичките са получили дарения от нашият Мортут,които ни раздава парите наляво и дясно за да остане на власт и да ни счупи държавата..
  • 32 Бесен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гер":

    Значи по същата логика, когато по същия начин ГЕРБ гласуват проектоконституцията си в парламента, всичко е положително за опозицията и е наред за народа. Желязна логика, браво.