Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 20:50 2 697 14

Откровението на Папата

  • папа-
  • ватикана-
  • капитализъм

Пазарният капитализъм се провали

Откровението на Папата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск заяви, че пандемията от коронавирус е доказала, че "магическите теории" за пазарния капитализъм са се провалили и сега светът се нуждае от нов тип политика, която насърчава диалог и солидарност и отхвърля войната на всяка цена, информира АП.

Франциск представи визията си за света след Covid-19 чрез обединяване на основните елементи на неговото социално учение в нова енциклика Fratelli Tutti (Всички сме братя). Тя бе оповестена в Деня на Св. Франциск от Асизи, съобщава news.bg. Енцикликата е вдъхновена от учението на Свети Франциск и предишните проповеди на папата срещу несправедливостта на глобалната икономика и нейното разрушително влияние върху планетата. Той призовава за по-голяма солидарност и човечност в отговор на днешните проблеми.

В документа Франциск дори отхвърля доктрината на Католическата църква, която оправдава войната като легитимно средство за отбрана, отбелязвайки, че тази концепция се прилага твърде разширително през вековете и вече не е валидна.

"Днес е много трудно да се позоваваме на рационални критерии, установени векове по-рано, за да говорим за възможността за "справедлива война", пише Франциск в най-спорния елемент oт енцикликата. Това е третата енциклика на папа Франциск. Според него пандемията е потвърдила вярването му, че сегашните политически и икономически институции трябва да бъдат реформирани, за да се отговори на легитимните нужди на най-засегнатите от коронавируса хора. Той смята, че политиците трябва да слушат народните движения, синдикатите и маргинализираните групи, да прокарват справедливи социални и икономически политики.

Уязвимостта на световните системи по време на пандемията демонстрира, че не всичко може да бъде разрешено с пазарна свобода, пише той и допълва, че е наложително да се установи проактивна икономическа политика, която поощрява продуктивно разнообразие и креативност на бизнеса и прави възможно създаването на работни места, а не тяхното съкращаване.

Той заклейми популистките политики на демонизиране и изолиране. Папа Франциск се обяви и срещу неолиберализма.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    19 4 Отговор
    Като гледам нашите алчни попове с ланците и майбасите май ще стана католик.
  • 2 az #Победа75

    18 6 Отговор
    Папата е предствител и изразява волята на старите елити от Европа, условно наречени "Черен интернационал", които са съюзници на Тръмп, Путин и Си в битката срещу финансовите глобалисти.
    До сега открито заявиха позициите си Тръмп, Путин и Си. Ето, че и четвъртият съюзник в антиглобалисткото каре официално заяви позициите си. Наближава моментът за организиране на Ялта 2!
  • 3 плевен

    13 3 Отговор
    Папата да вземе пример от Ердоган, как се защитава вярата, а не да мие краката на емигрантите.
  • 4 Госあ

    5 4 Отговор
    Харесвам го този Папа ! Все пак е и химик 😊
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 4343

    10 12 Отговор
    И как по точно се е провалил капитализма? Кога в човешката история хората са живели по-добре? Какво предлага папата - солидарност, социализъм, комунизъм...? Ами като си толкова солидарен, раздай си имотите и парите на църквата и живей с 150лв. пенсия, без никакви превилегии и помощи, ама продължи да работиш и да плащаш данъци, за да си солидарен с още по-бедните! Лицемери гнусни!
  • 7 от кирпич

    3 4 Отговор
    папата е пич
  • 8 ха ха ха

    8 1 Отговор
    този мизерник пак призова за повече мигранти, я да се пренасочат всички орки към ватикана!
  • 9 Четете

    3 2 Отговор
    И разбирайте всичко противоположно на това което обявяват. Как ще се върви напред без пазарна свобода, какво означава това? Ще печелят само мултинационалните организации. Отричат се от войната, да , естествено църквата не води вече войни, защото за тази цел е упълномощила американската войска - днешното оръжие на църквата. Случайно един път разгледах рисунки от светата инквизиция с подробни изображения и на инструментите и специални уреди за изтезанията. Отвратих се и кракът ми вече не стъпва в църква. Колко е хубаво на Коледа да си стоиш на топло у дома.

    Коментиран от #10

  • 10 един

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Четете":

    Православната църква няма нищо общо с тази мизерия, католицизма... Великата инквизиция е техно дело, винаги са управлявали света и сега се опитват.

    Не искат война, защото не могат вече да водят война, решили са да намалят населението по друг начин и електронното евро ще обявят тия дни - на прага на новото робство сме!

    Коментиран от #14

  • 11 познаах

    0 0 Отговор
    тоя гювеч е от шриланка
  • 12 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    не сме!!!/ние даже!!@/ такъв папа!!!!ГЛАВА НА ИСТИНСКАТА ЦЪРКВА С ПОВЕЛИТЕ НА СВЕТИ ПАВЕЛ!!!!не свти петър.ЗА любопитните да прочетат ,,,МОЛИТВА!!!!!СВ ФРАНЦИСК от Асизи,,!!!!АМА ПРЕВОДЪТ ДА Е ОТ....ЖЕНА!!!Потърсете МОЛЯ ВИ СЕ ,,,МОЛИТВА,,,
  • 13 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ,,,ИМАЛИ....,,,съжалявам....
  • 14 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    нееее,НЕ.,.ТОЗИ ПАПА Е ДРУГ!!!!!НЕ Е КАТОЛИК!!!!НЕ Е ПОКЛОННИК НА СВ ПЕТЪР!!!!ТОЙ Е ЙЕЗУИТ!!!!!!А ЙЕЗУИТИТЕ НЕ САчччччТОВА ,КОЕТО ,мммммм,,горе/долу знаеш/////..........ПРОЧЕТИ ИСТОРИЯТА НА ПАРАГВАЙ!!!!!!МНООООГО любоЗНАТЕЛНА история//....