Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 08:50 2 192 2

Сърбия съзнателно крие доказателства за военни престъпления

  • косово-
  • военни престъпления-
  • сърбия-
  • авдулах хоти-
  • ивица дачич-
  • гробове-
  • югославия

Хоти определи изявленията на сръбските лидери като скандални

Сърбия съзнателно крие доказателства за военни престъпления - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Косово Авдулах Хоти осъди неотдавнашните изявления на сръбския външен министър Ивица Дачич и на министъра на отбраната Александър Вулин по отношение на Косово и албанците и поиска реакция и осъждане от международната общност, предаде БГНЕС.

В интервю за базираната в Белград телевизия Хепи в петък сръбският външен министър обвини сърби, които според него “подсказват на албанци и хървати” и “им казват къде са погребани албанци в цяла Сърбия”. „Какво правим със сърбите? С онези, които внушават на албанци и хървати..., които говорят различни глупости? Казват им къде са погребани албанци в Сърбия“, каза Дачич.

Министърът на отбраната Вулин, от друга страна, в официално изявление, както и при няколко предишни случая, използва термина “шиптари”, което за албанците е ясно намерение да ги подценява и обижда. Хоти определи изявленията на сръбските лидери като скандални и като “потвърждение, че Белград умишлено и съзнателно прикрива следите от престъпления в продължение на години, пазейки в тайна местата на масовите гробове, където са попаднали хиляди невинни цивилни” по време на войната 1998-99 г. в Косово.

„Правителството на Република Косово изразява голямо разочарование от някои изявления на висши сръбски държавници, които открито продължават да изразяват неуважение към жертвите на последната война, както и към техните семейства, които повече от две десетилетия отчаяно търсят своите близки, отвлечени от сръбски сили, написа Хоти във Фейсбук. Правителството на Косово, каза той, “осъжда подобен политически манталитет” и очаква “същото да бъде направено от международната общност, особено от Европейския съюз и САЩ, като незаменими фактори за изграждане на мир и евроатлантическа перспектива на Балканите”.

„Правителството на Република Косово е решено да работи, за да осигури мирно бъдеще за региона и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със западните съюзници, за да се интегрира възможно най-скоро в голямото семейство на цивилизовани и демократични евроатлантически държави, където няма място за омраза към други етноси“, каза Хоти. Когато информират за изявленията на Дачич и Вулин, косовските медии съобщават, че те, както и сръбският президент Александър Вучич и други сръбски лидери, са близки сътрудници на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, който почина през 2006 г. в Международния съд в Хага, където срещу него течеше процес по обвинения за военни престъпления и геноцид в бивша Югославия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    10 0 Отговор
    Тоя какъв се прави-не разбра ли,че вече цял свят знае с каква измама Косово се превърна в депо за наркотици и оръжие...
  • 2 А бе

    6 0 Отговор
    Тея още ли си вярват? Още ли смятат, че някой изобщо ги брои за живи. Какво каза Сръбския министър на отбраната Александър Вулин, след като Харадинай Стубла(посланничката на Албания в Сърбия) се засегна, че Вулин я нарече шиптарка :
    Ако госпожа Стубла се срамува от факта, че е шиптарка не аз съм този, на когото тя трябва да се сърди. Както те наричат себе си, така ще ги наричам и аз, това е. /Пояснение: Албания на албански е Шипнея/ Когато те премахнат тази дума от своя език, ще ги наричам както те се самоопределят. За сега шиптарите си остават шиптари.
    Колко е прав човека. Шиптарите от край време са преки слуги на Анадолския халифат и на фесцоносците там.