Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 17:11 2 341 5

Кой стои зад заговора срещу губернаторката на Мичиган?

  • мичиган-
  • сащ-
  • покушение-
  • фбр-
  • полиция-
  • гретчен уитмър-
  • губернатор

Шестима от задържаните са наблюдавали в продължение на месеци вилата на губернаторката

Кой стои зад заговора срещу губернаторката на Мичиган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските власти са разкрили заговор, включващ планове за отвличането на Гретчен Уитмър - губернаторката на щата Мичиган от Демократическата партия. От правосъдното министерство на САЩ заявиха, че са били задържани тринайсет души. На шестима от тях са били повдигнати федерални обвинения, а на останалите седем - обвинения на щатско ниво.

Задържаните твърдят: "Уитмър е предателка"

Според ФБР, шестима от задържаните са наблюдавали в продължение на месеци вилата на губернаторката, откъдето тя е трябвало да бъде отвлечена. Освен това заговорниците се канели да щурмуват щатската управа в столицата Лансинг (местния Капитол) и да вземат заложници. По данни на ФБР, единият от заподозрените бил заявил, че губернаторката трябвало да бъде съдена за "предателство". В тази връзка американски издания припомнят, че Уитмър нееднократно е била нападана от президента Доналд Тръмп заради строгите мерки, предприети в Мичиган срещу разпространението на Ковид-19. Според наблюдатели е възможно заговорниците да са били повлияни от поведението на Тръмп. Техният план е трябвало да бъде осъществен още преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, става ясно от съдебната документация. Андрю Бърдж от прокуратурата в Мичиган определи заподозрените като "екстремисти, склонни към насилие". Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат доживотни присъди.

Правосъдната министърка на Мичиган Дейна Несел съобщи, че другите седем задържани са част от крайнодясната бяла групировка "Уулврин Уочмен". Срещу тях са повдигнати тежки обвинения: те са имали задачата да открият домашните адреси на полицаи, които да атакуват и по този начин да провокират избухването на гражданска война.

Заговорниците планирали нападение срещу сградата на щатската управа и отвличането на нейни служители, включително губернаторката, обяви още Дейна Несел. Посочва се, че тези планове са застрашавали живота на силите за сигурност, служителите на местната администрация, както и на широката общественост.

Коя е Гретчен Уитмър?

Гретчен Уитмър е сред водещите фигури в Демократическата партия. Дълго време името ѝ беше споменавано като възможна кандидатка за вицепрезидент. Със строгите мерки срещу пандемията от коронавирус тя обаче си спечели и много противници. През месец май, при посещение на една фабрика в Мичиган, Тръмп, който многократно е критикувал мерките на Уитмър, отказваше да носи постоянно предпазната маска - въпреки настояването на правосъдната министърка Несел.

И сред гражданите на щата Мичиган има критици на мерките срещу пандемията, наложени от Гретчен Уитмър. Седмици наред пред местния Капитол в Лансинг демонстранти протестираха срещу ограниченията и заклеймяваха Уитмър като "тиранин". През април Доналд Тръмп беше призовал в Туитър за "освобождаване" на щата Мичиган, както и на щатите Минесота и Вирджиния, които също са управлявани от Демократическата партия. Мичиган е смятан за ключов щат при президентските избори през ноември.

След разкритията за заговора, губернаторката Гретчен Уитмър благодари на криминалистите и прокуратурата и изрази надежда, че случаят ще приключи с осъдителни присъди. Или както се изрази тя, "тези болни и изпаднали мъже да си получат заслуженото".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    13 0 Отговор
    Латиноска е!
  • 2 плевен

    10 0 Отговор
    Много шум за нищо. А за оправдателните присъди Дойче В... ще ни съобщи в два реда.
  • 3 robur

    7 1 Отговор
    ха ха ха - как кой стои зад заговора срещу губернаторката на Мичиган
    тое е ясно "черната овца" на планетата В. Путин

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "robur":

    Очаквам новина от Дойче Веле, че Путин е виновен и за убийството на Карл Велики.
  • 5 Под дифолт

    1 0 Отговор
    Ами напълно споделям мнението на коментари 3 и 4: Путин естествено.