Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 08:30 2 483 4

Строги ограничения в още 4 нови общини в района на Мадрид заради Covid-19

  • испания-
  • ковид-19

Според Световната здравна организация регионът около Мадрид е най-силно засегнат от Covid-19 в Европа след Андора

Строги ограничения в още 4 нови общини в района на Мадрид заради Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министър-председателят на Испания Педро Санчес апелира към сънародниците си да го подкрепят в ограниченията на обществения живот, които налага заради коронавируса.

Призивът дойде в отговор на популистката партия "Вокс", трета по сила в испанския парламент, която свика протести и се закани да оспори рестриктивните разпоредби пред конституционния съд.

Популистите атакуват режима на извънредно положение, наложен преди дни в столицата Мадрид и още 8 града. Около 3 800 000 местни жители живеят на практика в частична карантина - с разрешение да излизат само по работа, на пазар или по здравословни причини.

Според опозицията тези мерки са пресилени и ще съсипят икономиката. Но според Световната здравна организация регионът около Мадрид е най-силно засегнат от Covid-19 в Европа след Андора.

"Това е епидемиологическа, а не идеологическа битка. Трябва да сме единни", заяви премиерът Санчес.

От понеделник влизат в сила строги ограничения в още 4 нови общини в района на Мадрид в опит да се спре лавинообразното разпространение на коронавируса. Междувременно след стотици жалби Върховният съд на Арагон пък отмени днес въведеното от регионалното правителство ограничение в Сарагоса заради предстоящите фиести.

Аргументът на съда е, че се нарушават основни права на гражданите, като свободното движение и че мерките са насочени към хора, чиято единствена връзка с болестта е пребиваването им на същата територия.

Решението за новите 4 общини бе публикувано днес в официалния вестник на регионалното правителство. Нито една от тях досега не бе засегната от обявеното в петък от правителството на Педро Санчес извънредно положение, тъй като не отговоря на един от критериите - да има над 100 000 жители. В тях ще действат същите ограничения както и в останалите 9 общини. Там мерките бяха въведени още преди 20 дни от областния управител Изабел Диас Аюсо, а след това централното правителство насилствено наложи по-строги ограничения в мобилността, които Върховният съд отмени. След взаимни политически нападки и противоречащи си решения, резултатът е драстичен спад на автомобили на изходите на столицата, над 52 000 анулирани полети и само 4 000 пътници в железниците.

Глобите за нарушения са от 600 до 600 000 евро, а 7 000 полицаи следят за спазването им. Това е първото извънредно положение в Испания от началото на втората вълна. Страната е най-пострадалата от коронавируса в Европа с над 861 000 заразени, а Мадрид е епицентърът. Мерките обаче са обект на недоволство от страна на гражданите заради огромните икономически загуби, а политици като лидерът на крайнодясната партия Вокс Сантяго Абаскал се възползват, като организират протест срещу правителството на 12 октомври, когато е Националният празник на Испания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    12 1 Отговор
    защо в скандинавските държави няма вирус защо в беларус не умряха стотици хиляди хора там нямаше никакви мерки само питам

    Коментиран от #3

  • 2 олигарсите в ЕС

    4 1 Отговор
    Под предлог " пандемия обявена от частна НПО- СЗО- контролирана от западни олигарси спекуланти" се ограничават масово правата на гражданите по света.
    Вижда се, че ЕК, ЕП подкрепя правителството в България, срещу което 2 месеца хората протестират срещу корупцията на същото правителство. Докато ЕК, ЕП подкрепят протести в Беларус и т.н., докато ограничават правата на собствените си граждани в ЕС под предлог " измислена пандемия на частна НПО- СЗО".
  • 3 Боко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Много питаш.😂
  • 4 111

    1 1 Отговор
    Политиците вървят срещу народите си. Мнозинството не иска да спазва мерки. Повечето правителства по света са под контрола на Илюминатите-Сатанисти и налагат извратения им ред.