Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 19:45 6 512 39

Втора вълна! Остро влошаване на пандемичната картина в Европа

  • ковид-19-
  • коронавирус

Испания стана първата страна от Европейския съюз с повече от един милион заразени с новия коронавирус

Втора вълна! Остро влошаване на пандемичната картина в Европа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължава влошаването на пандемичната картина в Европа. Броят на заразените с новия коронавирус в Испания надхвърли 1 млн. души. Франция също е съвсем близо до мрачния праг. Анти-рекорди по новозаразени отбелязват в почти всички европейски страни.

Испания стана първата страна от Европейския съюз с повече от един милион заразени с новия коронавирус. Здравният министър Салвадор Иля призова за драстични мерки, защото, по думите му, епидемията е извън контрол в страната. Крайнодясната партия Вокс дори внесе вот на недоверие на правителство на премиера социалист Педро Санчес, заради несправянето с пандемията, но парламентът очаквано го отхвърли.

"По-безотговорни сме, искаме да празнуваме, да излизаме и да се събираме със семейството и приятелите. Явно все още не сме осъзнали, че единственият начин да избегнем заразяване е да спазваме социална дистанция, да не се събираме много хора, да носим маска". Това заяви испанска гражданка.

За последните 12 дни Франция регистрира по над 25 хиляди заразени дневно и броят на инфектираните в страната е почти един милион. Това вероятно ще накара правителството да разшири географски полицейския час, какъвто към момента е наложен в Париж и още осем големи градове.

Полицейският час от 21.00 до 06.00 часа ще бъде въведен в още 38 департамента на Франция, включително и в отвъдморските ѝ територии, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс. Мярката се налага заради бързото разпространение на коронавируса и скока в броя на заразените. Полицейският час влиза в сила от петък вечер.

Италианската област Лацио, където се намира столицата Рим въвежда от утре полицейски час, както и някои ограничения за училищата и университетите.

Чешките медици са регистрирали рекорден брой заразени за последното денонощие - близо 15 хиляди. Правителство ще поиска от парламента да удължи извънредното положение и след 3 ноември, заяви здравният министър.

Втора гръцка област - Касторя беше поставена под карантина, след като за ден в Гърция бяха регистрирани 865 случая. Въведени са извънредни мерки като носене на маски и навън и забрана за движение на местните жители извън областта.

А улиците на Дъблин опустяха след като Ирландия въвежда от тази нощ втора национална карантина. От утре търговските обекти, чиято дейност не е от първа необходимост, ще бъдат затворени за шест седмици, а баровете и ресторантите ще могат да предлагат само храна за вкъщи. Собствениците са изключителни притеснени от мярката.

"Новите мерки ще ни изравнят със земята. Никой не знае дали ще успеем да преодолеем тази втора карантина точно преди Коледа", сподели ирландски гражданин.

При население под 5 милиона души Ирландия е регистрирала почти 1 900 починали от новия коронавирус и стана първата европейска страна, която повторно прибягва до общо затваряне.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    80 18 Отговор
    тоя вирус голям хитряга, кога потрябва на политиците и хоп се появява!

    Коментиран от #3, #6, #37

  • 2 Гост

    76 18 Отговор
    АБЕ СТИГА СТЕ ПАНИРАЛИ И ЗОМБИРАЛИ ХОРАТА.......ИЗРОДИ.

    Коментиран от #4

  • 3 оли

    36 14 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Към тези дето си мислят че няма вирус, вирус има и той е изкуствен, създаден е едни хора да направят много пари, а някои тарикати, като на'ще, се възползват от това и те да направят някой лев...
    Лошото е че и тези дето са го пуснали не знаят как ще мутира и какво ще стане.

    Коментиран от #27

  • 4 Гост 0

    25 27 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не да се панираме или зомбиране, а да бъдем разумни! Вирус има и нимой неможе да го отрече, наистина клиничната картина за всвки е различна, но доста го преживяват тежко, да бъдем единни и да преминат тези лоши дни!

    Коментиран от #7, #20

  • 5 Дервишово семе

    46 7 Отговор
    Да, Испания има над 1 млн заразени, но от май месец до ден днешен. Колко от тези хора са вече по- здрави от когато и да е било? Колко са починалите от тези заразени? Защо носенето на маски не помага, след като са задължителни?

    Коментиран от #10

  • 6 Гост

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Точно така. В Сърбия няма и помен от него когато трябва да се организира гей Парада . Но киварният вирус се появява точно когато почва сезона на традиционните,, Слави"в западната ни съседка. Няма смисъл да се почитат традициите, какви са тези отживелици в модерна джендърска Европа . В Белорус мъжът на Тихановская се опълчи срещу Парадът на Победата през май. Било опасно и аморално да се пренебрегва вируса. От август та до сега, обаче, короновирусът внимателно заобикаля Белорус. И Тихановская непрекъснато призовава народа да излиза по улиците. За 26. 10 е назначена национална стачка, в случай, че Лукашенко не предаде доброволно властта.
  • 7 246

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост 0":

    Няма спор, вирусът съществува.Но пандемия няма. Да бъдем единни като не позволяваме да ни правят на маймуни. А иначе, всеки да си взима мерки по свое осмотрение. Витамини, други имунностимулиращи средства, по 50-100 грама домашна ракия също ще са от полза. Маски в магазините и градския транспорт. И повече позитивно мислене. Да не им се оставяме да ни парализират с техните плашилки. Вируси е имало и пак ще има.Никой не ги е отменил.
  • 8 ами

    18 1 Отговор
    ''Докато умните се наумуват - лудите се налудуват.''

    Коментиран от #15, #26

  • 9 Анонимен

    36 2 Отговор
    Вече не се връзваме на глупостите за Ковид вълни, тайфуни, бедствия и т.н. Като сменим това вмирисано правителство, ще сложим нормални хора да кажат истината, а не да повтарят чуждите глупости.

    Коментиран от #12

  • 10 Ами защото не се носят от всички,

    7 33 Отговор

    До коментар #5 от "Дервишово семе":

    а без тях може и да е по-зле в пъти. Не носиха в Чехия през лятото и сега какво се случи-120 починали за 24 часа. До този час днес са 89,но не се знае още колко жертви ще има, защото денят не е приключил още. Носете си маските без много да се правите на умни, че не знаете как ще го изкарате този коронавирус.

    Коментиран от #13, #35

  • 11 Шарл Бодлер

    25 4 Отговор
    Най-голямата хитрост на дявола е да ви убеди, че не съществува!
  • 12 Дай пример за нормален политик

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Кой според теб ще се репчи на Европа и няма да изпълнява каквото му се каже. А коронавирусът си го има и нещата загрубяват през студените месеци. А българите и без това сме сред най-болнавите.
  • 13 Дервишово семе

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ами защото не се носят от всички,":

    120 починали лично и само от Ковид ли? Ако нямаха Ковид то тези 120 щяха да са още живи и щяха да живеят до дълбока старост ли? Има Ковид, има бърза разпрострняемост, но няма пандемия, не води до такава смъртност каквато му се предписва и не се разпространява основно вечер за да се налага вечерен час и не се разпространява масово в ресторанти и заведения та да се налага затварянето им. Спрете се!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 до ами

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ами":

    Докато умните.........и т. н. лудите са налудуваХА......
  • 16 Велко

    7 2 Отговор
    АаааааХааааХаааа! МОЛЯВИ СЕ СПРЕТЕЕЕЕ, ВЕЧЕ СЕ ЗАДУШАВАМ ОТ СМЯХ. ККККкккххааааахахаха!
  • 17 Ицака

    1 6 Отговор
    „Крава и пиле“ (на английски: Cow and Chicken) е номиниран за награда Еми американски анимационен сериал по иедея на Дейвид Фийс, който проследява приключенията на крава на име Крава и нейният брат пиле на име Пиле, които са често измъчвани от Червения дявол без панталони.

    В България
    В България сериалът започва излъчване на 26 октомври 2007 г. по Диема Фемили всеки делничен ден от 17:05 и с повторение в 06:30 и завършва на 7 януари 2008 г. Дублажът е на студио Доли. Ролите се озвучават от Даниела Горанова, Йоанна Микова, Смилен Славщенски и Цветан Ватев.

    На 18 май 2010 г. започва повторно излъчване по Диема всеки делничен ден от 06:45.
  • 18 започва се

    9 2 Отговор
    Административният съд във Франкфурт обяви ограничението за броя гости, които могат да се съберат в частни апартаменти, за да се предпазят от разпространението на коронавируса, за незаконно и временно го спря. Това обаче първоначално се отнася само за жалбоподателя, подчерта съдът.
  • 19 Д-р Менгеме

    18 4 Отговор
    Изводът до тук е, че тоя Вирус не може да бтде спрян.... Следователно-няма смисъл от Мерките.... Има един лаф "Колкото повече се въртиш, по навътре ти влиза"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    17 4 Отговор
    Аз съм съгласен и с тези които твърдят, че вирус има, и с онези които твърдят, че няма пандемия. Въпросът е в друго. Развитите страни дават тон за песен, а ние малките им подражаваме. Няма как, навсякъде да цари паника, а България да отрича пандемията. Разбирате ли, че това не е възможно. Европейскияят съюз е изтъкан от правила. Няма как хем да сме в евросъюза, хем да се опъваме на правилата. Правилата са веруюто на Европейският съюз. Радвайте се, че не сме като на запад, където съсед докладва съседа и брат, брата и че тук мерките против ковида са повече привидни и бутафорни.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ти си трол":

    Аз казвам как стоят нещата, а не казвам, че ми харесват. Искаме или не ще си спазваме правилата или ще ни глобяват. А иначе съм последният човек на света, който ще каже добра дума за Борисов.
  • 24 ГОШЕТО

    8 4 Отговор
    До нова година ще има още много милионери ! КОйто и каквото Ви говори става въпрос за пари ! РАЯТА СИ Е РАЯ !
  • 25 Хаджи Хаджи Българин

    3 2 Отговор
    На мен ми стана скучно! От доста време, нашият герой - Борислав Попов , не се подвизава в коментарите на Факти! Да не са го уволнили, като дежурен трол!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мутант

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "оли":

    Мутират ти фантазиите в главата !
  • 28 111

    9 1 Отговор
    Слугите на Сатаната подготвят неговото идване.
  • 29 1111

    4 1 Отговор
    ,ама който иска да се затваря в тях и да не излиза и да не пречат на другите да живеят
  • 30 ПАИ СЕ

    6 4 Отговор
    ВИРУСА Е ПУСНАТ ОТ ГЕРБ И Е ОПАСЕН САМО ЗА ДЕБИЛИ.
  • 31 хa ха

    4 0 Отговор
    Черната Мамба играе в Европа... Пазете се!!
  • 32 Слагайте маските

    2 2 Отговор
    Че като ви чета коментарите няма да ви и повтори
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 1234

    3 0 Отговор
    Във връзка с грипа - предупреждавам, а някой ми е кихнал на профила, а съм го блокирал
  • 35 4747

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами защото не се носят от всички,":

    Значи защото не носили ЛЯТОТО маски чехите, днес - в края на октомври - имат 120 починали!? Да ти имам логиката.
  • 36 ИСАНИЯ

    3 0 Отговор
    УЖ НОСЯТ МАСКИ
  • 37 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Не само, заразен банкер фармацевт да си чул

    Коментиран от #38

  • 38 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Рошко":

    Полицай, военен
  • 39 Кокорчо🙄

    0 0 Отговор
    Да е жив и здрав човека пак да възкръсне, ама то пред пълна зала със студенти и някой друг професор или доцент