Last news in Fakti

8 Ноември, 2020 15:30 1 740 6

Победата на Байдън няма да промени отношенията между Китай и Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • трумп-
  • байдън-
  • избори-
  • военен конфликт

Очаква се обаче напрежението между Вашингтон и Пекин да намалее

Няма да има голяма промяна в отношението на САЩ към Тайван през следващите четири години – такива са очакванията на Пекин, споделени от професор Ши Инхонг към Китайския университет Ренмин.

По време на мандата на Байдън САЩ ще продължат да продават на Тайван военно оборудване, за да се гарантира противодействието на евентуално нападение от страна на Китай.

Администрацията на Байдън също ще продължи да се бори за повече международно пространство за Тайван, тъй като и двете политически сили в САЩ са единодушни по отношение на подкрепата за островната страна, каза професор Ши Инхонг.

По отношение на позицията на Китай и неговата политика спрямо щатите, Ши заяви, че очаква Байдън да е „далеч по-малко див, вулгарен и непостоянен“ от своя предшественик, а неговия подход – по-стабилен и предсказуем. В тази връзка вероятно той ще иска да избегне военен конфликт с Китай, разчитайки на диалог. Това ще спомогне за спад в напрежението между двете страни.

В същото време обаче остават доста спорни въпроси, свързани с Тайван, Хонконг, Южнокитайско море и Тибет, както и с религиозната свобода и правата на човека в Китай. Според Ши ако Китай все пак прибегне до военна атака срещу Тайван, САЩ най-вероятно ще реагира, отвръщайки на удара.

„Очаква се още Байдън да се опита да стабилизира отношенията на САЩ с редица европейски и азиатски страни, за да изгради по-силна съпротива срещу Китай“, допълни Ши.

Що се отнася до отношенията между Тайван и Китай при администрацията на Байдън, професорът подчерта, че не очаква промени, тъй като тайванския президент Цай Ин-уен все още е категорична, че няма да приеме „Консенсус 1992“.

„Докато Цай отхвърля Консенсуса, Пекин няма да има официален контакт с Тайпе и ще продължава да оказва натиск и да компресира международното пространство на островната страна, независимо кой е в Белия дом“, заяви още професор Ши.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    7 3 Отговор
    Основният износ на САЩ е оръжия и революции!

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    4 3 Отговор
    Сега на Тайван Пония ЮК и Индия много бързо ще им се изясни че са предадени от краварите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТ Е":

    Голям просперитет има в Ирак и Афганистан след като там стъпиха американците. Да не изброявам други.
  • 6 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТ Е":

    На тебе явно с кофи са ти носили този просперитет краварите и то правени в Кърджали :)