Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 17:38 2 982 15

Изпратените в Нагорни Карабах руски миротворци имат опит от Сирия

  • нагорни карабах-
  • русия-
  • азербайджан-
  • армения-
  • миротворци-
  • сирия

Миротворческият контингент е оборудван с най-модерното оръжие и оборудване

Изпратените в Нагорни Карабах руски миротворци имат опит от Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главна оперативна дирекция на Генералния щаб на руските въоръжени сили, говори на брифинг за пристигането, разполагането и разгръщането на руските миротворци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах, пише вестник “Российская газета“, цитиран от агенция "Фокус".

Генералът припомни, че на 10 ноември 2020 г. в съответствие със споразуменията между президента на Азербайджан, министър-председателя на Армения и президента на Русия е установено прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. „В момента военните действия са спрени и от двете страни - частите на въоръжените сили на Азербайджан и Армения са спрени на заетите от тях позиции, каза генерал Рудской.„ За наблюдение на изпълнението на прекратяването на огъня и военните операции на територията на Нагорни Карабах и Лачинския коридор са въведени миротворци на Руската Федерация ".

Ядрото на руския контингент е съставено от подразделения на 15-та отделна мотострелкова бригада от Централния военен окръг. Общият брой на руските миротворци, пристигнали в Нагорни Карабах, възлиза на 1 960 военнослужещи, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специална техника. Отбелязва се, че миротворческият контингент е оборудван с най-модерното оръжие и оборудване, включително бронирани превозни средства „Тигър“ и „Тайфун“, бронетранспортьори БТР-82A. Миротворците също ще използват армейска авиация и безпилотни летателни апарати. "На военнослужещите са осигурени всички необходими условия", подчерта генерал-полковник Сергей Рудской.

Генералният щаб обръща внимание на факта, че миротворческият контингент се състои само от военнослужещи по договор, преминали специално обучение за изпълнение на мироопазващи задачи. "Почти всички военнослужещи имат опит в изпълнението на задачи за осигуряване и защита на хуманитарни операции в Сирия. Персоналът е преминал специално обучение за изучаване и спазване на нормите на международното хуманитарно право при въоръжени конфликти", обясни генерал Рудской. Що се отнася до броя на миротворческите постове, то според военните се предвижда да се създадат 16 наблюдателни пункта в зоните на отговорност "Север" и "Юг". Те ще бъдат разположени по линията на контакт на страните в Нагорни Карабах и в Лачинския коридор. "Постовете са натоварени със задачата да събират информация за нарушения на режима на прекратяване на огъня, като незабавно предават тази информация на командването на мироопазващите сили, както и да поддържат безопасността на транзитния трафик и да потискат незаконните действия срещу цивилни. Това ще улесни ранния преход към мирен живот и завръщане на бежанците, "- каза представителят на руския Генерален щаб.

В допълнение към военнослужещите от мотострелковата бригада, в района на миротворческата операция ще бъдат ангажирани и части на военната полиция от миротворческия контингент. Те са отговорни за патрулиране по линията на контакт, ескортиране на конвои и товари. „За управление на операцията беше създадено командване на мироопазващите сили, което включваше офицери с богат опит в командването на войски в зони на въоръжени конфликти“, обясни генерал-полковник Сергей Рудской. "За да се предотвратят възможни инциденти и да се осигури сигурността на руския военен персонал, е организирано непрекъснато взаимодействие с генералните щабове на въоръжените сили на Азербайджан и Армения. С тях са установени директни канали за комуникация. Заедно с арменската и азербайджанската страна е организирана работа за изясняване на параметрите на миротворческата операция", каза ръководителят на главния оперативен отдел на руския Генерален щаб. Сутринта на 10 ноември започна прехвърлянето на руския миротворчески контингент от летището Уляновск на летището Еребуни в Армения. Военните и техниката се доставят от военно-транспортните самолети Ил-76 и Ан-124 на руските въздушно-космически сили.

През изминалия ден са извършени 27 полета. Общо са транспортирани 414 военнослужещи, 54 единици автомобилна и специална техника, осем хеликоптера, както и два комплекса безпилотни летателни апарати. Към днешна дата, според руските военни, първите части от контингента на въоръжените сили на Руската федерация вече са поели контрола над Лачинския коридор и участъка от пътя Лачин - совхоз "Лисогорски" със създаването на временни наблюдателни пунктове. Отбелязва се, че частите на първия мироопазващ батальон от 15-та отделна мотострелкова бригада, след разтоварване на летището в Еребуни, извършиха триста километров поход и завършват разполагането си в района на населеното място Горис. "От 12 ноември, за да се гарантира безопасността на цивилното население, се планира разполагане на наблюдателни пунктове в Южната зона на отговорност, където само преди два дни имаше военни действия,“ припомни генералът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ солдат

    5 4 Отговор
    И турските миротворци и тека.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванчо

    7 2 Отговор
    Марийке по добре звучи :Оборудването и оръжията на миротворческия континген са най модерни!!!
  • 4 Саскуош

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Руснаците ще скъсат потурите на азерите както 1990г на 20 Януари!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня с коня

    2 17 Отговор
    Руснаците са съставили Контингент за Мироопазване от "Военни наети по Договор",което значи ОТ "НАЕМНИЦИ"- същите като тия от "Вагнер",а може би и са точно Вагнеровци,освободени поради липса на "Работа".Те са Там НЕ за да променят Нещо,а за да ЗАТВЪРДЯТ Победата на Азерите.Въпросът е КОЙ ПЛАЩА за СТАБИЛНИТЕ РАЗХОДИ за Присъствието им на тия Наемници и "случайнво" НЕ ВИСЯТ ЛИ на руската хазна като ПОРЕДНИЯ Воденичен Камък...за Радост на Запада!

    Коментиран от #7

  • 7 Радоста на запада

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Мдаа, като няма какво да се каже - и това е нещо:)
  • 8 Отвратен

    23 4 Отговор
    Русия е последната сила защитаваща християнството! Великобритания както винаги подкрепя Турция, а Германия и Франция се правят, че нищо не се случва.
  • 9 свиквайте

    5 17 Отговор
    Ще има турски аскер, без тях не може. Където е прелитала турската птица на мира Байрактар, винаги след това мироопазващи сили са и турския аскер. Просто свиквайте, после по малко ще ви боли
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДжафДжаф

    13 4 Отговор
    Единственият стратегически интерес на Русия, предполага недопускане на връзка между Азербеджан и Нахичеван, което предполага, че и занапред азерските газопроводи и нефтопроводи ще трябва да заобикалят през Грузия! Всъщност и азерите и турците разбират прекрасно, че товае нещо, което Русия няма да допусне, та за това и се съгласиха на сеперативен мир от страна на Армения! Нещо подобно се получи и в Сирия! Русия натискаше здраво, докато Асад си върна контрола върху Алепо и Палмира! Всъщност Алепо беше единственото място, от където можеше да мине газопровод от Катар за Турция и Европа! В момента, в който Асад си върна контрола върху Алепо, Катар и Саудитска Арабия се оттеглиха, че даже се и изпокараха по между си! Русия си гледа интереса, в което разбира се няма нищо лошо! Очевидно времената на "братската" помощ и солидарност са си отишли безвъзвратно! Путин доказва непрекъснато, че е внимавал в часовете по история!!

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Вълко Червенков

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "ДжафДжаф":

    Ало,"Стратега Изпърдянко".Едно от условията за спирането на огъня е точна коридор между Азербайджан и Нахичеван.Да те и рускенефския трол избушен.
  • 13 Опосум гризач

    0 0 Отговор
    !!!!!Совхоз "Лисогорски"!!!!! ма верно ли совхоз ?
  • 14 Нещо не си внимавал

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДжафДжаф":

    Азербайджан получи коридор до Нахичеван, разбирай до Турция. Нещо което беше немислимо без бой преди капитулацията на Армения.
  • 15 Българин

    2 1 Отговор
    Значи пак ще има Груз 200
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания