Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 17:26 1 830 0

Разбиват мавзолея на Ясер Арафат

  • ясер арафат-
  • ексхумация-
  • причини-
  • смърт

Очаква се тялото на палестинския лидер да бъде ексхумирано на 26 ноември

Разбиват мавзолея на Ясер Арафат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Палестински работници разбиват мавзолея, в който е положено тялото на бившия ръководител на Палестинската автономия Ясер Арафат и извличат бетонните блокове от комплекса, съобщи агенция „Франс прес“.

Работата ще отнеме още поне пет дни, а самата ексхумация на тленните останки и проучването на биологичния материал ще протече в няколко етапа. Образци от тъканите ще бъдат изследвани от швейцарски, френски и руски специалисти, след което въз основа на получените данни комисия ще трябва да направи изводи за причините за смъртта на палестинския лидер.

Около мавзолея има ограждения и властите са категорични, че няма да позволят на никого при никакви обстоятелства да снимат останките на Арафат, който почина на 11 ноември 2004 г. в парижка клиника.

Официалната причина за смъртта му бе обявена като инсулт, но тогава не бе даден отговор на какво се дължи рязкото влошаване на неговото състояние непосредствено преди мозъчния кръвоизлив.

Разследването на причините за смъртта на Ясер Арафат беше възобновено през август тази година, когато швейцарски радиолози откриха по дрехите и личните му вещи следи от радиоактивния полоний 210. Проучваното бе направено по поръчка на телевизия „Ал Джазира“. След тази находка семейството на покойния се обърна към властите на Автономията с молба тялото на Арафат да бъде ексхумирано и тленните останки да се изследват.

Настоящият лидер на Палестинската автономия Махмуд Абас даде разрешение за ново разследване и привлече към него международни експерти. Очаква се фактическата ексхумация да се състои на 26 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА