Last news in Fakti

6 Март, 2024 03:11 4 652 20

6 март 1953 г. Българин от Охрид наследява починалия Сталин

  • сталин-
  • ссср-
  • смърт-
  • маленков

70 години от смъртта на кървавия диктатор в Кремъл

6 март 1953 г. Българин от Охрид наследява починалия Сталин - 1
Снимка: Архив

Годината е 1953. Йосиф Сталин изглежда в добра, макар и параноична кондиция, тормозейки всеки край себе си, избивайки всички несъгласни и държейки дори и приближените си нащрек. Всичко това стига до внезапен край една сутрин, когато диктаторът е открит проснат на пода на кабинета си, покосен от удар.

На 28 февруари 1953 година Сталин имал гости. Той бил в прекрасно разположение на духа, пийнал повече от обичайното. Гостите си тръгнали след пет часа сутринта. Хрушчов си спомнял, че Сталин, както обикновено, тръгнал да ги изпрати. Той се шегувал непрекъснато.

За обстоятелствата през последните му часове са останали много неясноти. Установено е обаче, че тази нощ Сталин не си е лягал да спи. Когато го намерили, бил облечен. И не си бил свалил зъбните протези. А той винаги, когато си лягал, си свалял протезите. На 2 март диктаторът за първи път е прегледан от лекари, но на 5 март 1953 г. издъхва.

На 6 март 1953 г. на мястото на починалия Сталин, за министър-председател на СССР и генерален секретар на КПСС, е избран Георгий Маленков.

Той е роден на 8 януари 1902 г. в Оренбург, Русия. Някои от предците му по бащина линия са от български произход. Те са били преселници от Охрид и са заемали високи постове в руската императорска армия. Маленков завършва класическа гимназия по време на руската революция, след което се включва в редовете на Червената армия през 1919 г. и става член на болшевишката партия на Ленин през 1920 г.

След началото на Втората световна война той е избран за член на Държавния комитет по отбрана. След края на войната е натоварен с демонтажа на военно - промишления комплекс на Третия райх и прехвърлянето му в СССР.

През 1946 г. кандидатурата на Маленков е издигната за кандидат-член на Политбюро. Въпреки че, изпада в немилост за сметка на противниците си – Андрей Жданов и Лаврентий Берия, той бързо си връща симпатиите на Сталин след смъртта на Жданов. Берия скоро се съюзява с Маленков, организирайки избиването и пращането в трудови лагери на всички съюзници на Жданов. През 1948 г. Маленков става секретар на ЦК на КПСС. За да тества Маленков като потенциален негов наследник, Сталин постепенно се оттегля от ЦК и възлага повечето си отговорности и задачи на него. През 1952 г. Сталин даже премахва длъжността главен секретар на ЦК на КПСС.

Така Георгий Маленков успява да стане неоспорим наследник на Сталин след неговата смърт. Под натиска на партийната върхушка той е принуден да подаде оставка като генерален секретар на КПСС. Така Маленков отваря пътя за партийното издигане на Никита Хрушчов.

Двамата политици съвместно ръководят СССР в продължение на две години.

През февруари 1955 г. Маленков е принуден да подаде оставка. През 1961 г. е изключен от КПСС и заточен в Казахстан. През 1968 г. му е разрешено да се завърне в Москва. Той се дистанцира от обществения живот. Георгий Маленков умира на 14 януари 1988 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    30 4 Отговор
    Айде сега пък Маленков българин ,а Хрушчов не е ли и той
  • 3 някой

    28 30 Отговор
    Първата държава която печели Европейското Футболно Първенство , след ВСВ , е СССР . Значи можем да си представим , какво развитие , и мобилизация на сили във всички области , е достигнал СССР във времената на Сталин. И какво постигнаха следващите ?

    Коментиран от #10, #18

  • 4 ятаган

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да , колкото се смятат за българи тези , които живеят в Украйна . Никъде не прочетох , че между окраинските емигранти дошли в България има украински българи, ако ги има те са една шепа хора . Всъщност , ако са били благоразумни и са си извадили български паспорти , Зап. Европа е отворена за тях с право да работят легално и може да са заминали направо там , които разбира се имат пари да се издържат , докато си намеря работа .
  • 5 МИ ТО РЪЦКИЯ ЕЗИК Е ИЗКРИВЕН

    14 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    БЪЛГАРСКИ КАТО СРЪБСКИЯ СЛОВАШКИЯ МАКЕДОНСКИЯ ПОЛСКИЯ.....МНОГО ПЪТИ ДВУНОГИТЕ ДОРИ СА И ПРОСТАЦИ АМА ТЕ НЕ ГО ОСЪЗНАВАТ.....ТВА Е СЪЩОТО И С МАЛЕНКОВ.ЧИСТ БЪЛГАРИН АМА НЕ ГО ЗНАЕ......
  • 6 Г ДИМИТРОВ

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    на МЕНЕ Е ЗАЯВЯВАЛ И НА ДРУГИ ...АМА НЕ СМЕ ЖИВИ ЗА ДА ГО ДОКАЖЕМ......А НА ТЕБЕ ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА НИИИИИИИИИКОЙ НЯМА И ДА ТИ КАЖЕ ЗАЯВЯВА И ПОДОБНИ....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 иван костов

    16 12 Отговор
    Също като мен БЪЛГАРИН , ама от цигански ген. Черен съм като прабългарин , лъжа като прабългарин , крадем като прабългарин , следователно съм БЪЛГАРИН !

    Коментиран от #9, #20

  • 9 и ся еveш в хаспуха

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "иван костов":

    като славянин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Такива Капекаджии

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Има и в България .

    Хахаха

    Предатели
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Любов

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Поет с вдъхновение":

    Необяснима
    Любов невероятна
    Руската Подлога ,
    Кадирката Православен
    Отза.д го Джасна.
  • 15 Запомнихте ли?

    5 0 Отговор
    Запомнихте ли, че наследникът на Сталин не е Никита Хрушчов, а Георгий Маленков?
  • 16 Я пак

    1 0 Отговор
    70 години ли са като извадим от 2024г 1953г ?

    Още на първия ред се издънихте.
  • 17 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    Маленков не се е имал за българин самия той се самоопределя с македонски произход.кариерата се дължи на жена му която буквално го бута по стълбата за развитие.като цяло е бил безволев лакей на сталин.за това и отцелява.след смърта на сталин въпреки че уж поема власта е изтласкан в периферията.
  • 18 Хи Хи Хи

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    Бля-бля.. постигнали били , тикви и кратуни. 10 годни сле ден Пабедъй Германия е първа икономика в Европа, а пабедителите са яко във фекалиите.. там са си и досега. Глей що народ иска немски паспорти, и колко- руски
  • 19 Сo кepeз со бyлгapec

    1 7 Отговор
    Защо обиждате със задна дата човека, като го нарочвате за "българин от Охрид" - той се е самоидентифицирал, че е от Македония и така е записано във всички документи и енциклопедии!
    Освен това Маленков е свален от украинеца Хрушчов и след това начело на СССР са все украинци: Брежнев, Черненко, .... - като Бандера, Шухевич, Зеленски, ...... Другарето български пропагандист-патриотари нарочват и обиждат македонеца Маленков като "българин" - както е било преди Паисий, по времето на Паисий, след времето на Паисий, чак до днес е срамно и обидно да те нарекат "българин" като Шиши, БОКи, Кики, БойКики, каракачан, джандбаз, контрера, СиДи и множество клепто-ДС-патриотарстващи джендъри всекакви! Дори тагарето се обижда на "бугарин"!
  • 20 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "иван костов":

    Древните българи са били достойни хора,Те не са робували над разни договори.За тях дадената дума е била закон.За съжаление СИМЕОН ВЕЛИКИ навремето изхвърля ханската система на управление и налага византийският модел и след неговото управление започва упадъка на БЪЛГАРИЯ впоследствие около 150 години са ни владеели византийците ВИЗАНТИЙСКИ ЛЕТОПИСЕЦ ГО Е ПИСАЛ,ЧЕ СЛЕД ПОКРЪСТВАНЕТО БЪЛГАРИТЕ СА СТАНАЛИ ЛУКАВИ И ВЕРОЛОМНИ КАТО РОМЕИТЕ..ВПРОЧЕМ КОЯ ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА Е ПРОКОПСАЛА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания