Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 18:15 5 335 54

В Турция: Не сме станали вегетарианци, нямаме пари за месо

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

През последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство

В Турция: Не сме станали вегетарианци, нямаме пари за месо - 1
Снимка: Shutterstock

През последната година консумацията на месо в Турция е спаднала с 30%, а продажбите на макаронени изделия са скочили с 25%. Турците не са станали вегетарианци. Те просто нямат пари. Ердоган обаче мълчи по въпроса

В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив - недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV.

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг" (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество - поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи. "Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай", казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега - само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията "Хляб за всички". На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре."

Заради недоимък: 1380 самоубийства за пет години

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: "В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия - едни от най-евтините хранителни продукти - се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края." Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми да

    20 3 Отговор
    продават байрактари, бе!
  • 2 Български пенсионер

    37 11 Отговор
    Какво беше това ,,месо,,???

    Коментиран от #6

  • 3 Емил

    18 28 Отговор
    Глупости! Вегетарианската храна е по-скъпа! Месоядни са само бедните и лакомите новобогаташи. Аристокрацията са вегетарианци и вегани!!!
  • 4 Професора

    32 20 Отговор
    А в Бг не само месо не ядът и макарони вече трудно си купуват!
  • 5 Софиянец

    12 32 Отговор
    Който се е хванал с маЦква до просешка тояга стига, явно се натискате да го разберете по трудния начин.

    Коментиран от #7, #13, #16

  • 6 Седерска пенсионерака

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Български пенсионер":

    Май нещо растеше върху кокал!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хасан

    38 13 Отговор
    Хаха .в европейска България като че ли е по-добре ..!..пенсията е 100 евро ..

    Коментиран от #23, #50

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    18 21 Отговор
    Немците не могат да се налагат на Ердоган и затова плюят ли плюят ..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГОВОРИТ МОСКВА

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Абе като гледаме как сте се хванали с ГЕЙропа и докъде сте стигнали, направо ни се плаче за вас.Най-бедните евроГЕЙци,най-ниски пенсии, най-висока смъртност, най-престъпната държава, най-бързо стопяващата се нация.Хахахаха, има още и още.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Ганьо

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Софиянец":

    Ако Вова ни прати ракети, ние ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ на ЧУШКОПЕЦИ, веднага ще ги свалим с наш'те Ф-16 НА КАРТИНКИ....хахахаха.
  • 16 Софиянец

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    много съм пластичен свивам се в кълбо и ям сурово месо.
  • 17 Stéphanie 🎲

    16 1 Отговор
    Не е само Турция много държави а сега и благодарение на корона вирус колко хора са на улицата ,гладуващи ,слагат край на живота си не виждат надежда.В Европа за сега сме добре до 6,7 месеца година ще се усети сериозно и тук.Излъчиха Las Vegas хората се нареждат с колите за помощи ,масова безработица, някой вече живеят в колите си останали без дом ,глад ,мизерия Las Vegas е все пак ,ако не го бях видяла с очите си нямаше да повярвам.Никой не пише за това наистина 😕😰

    Коментиран от #22, #49

  • 18 съпоставка

    15 9 Отговор
    минимална пенсия и заплата в Турция и България, цени на хр.стоки. Турция са все още са по добре от вулгарите. Тази статия е за шарани, да си мислят че има по зле от тях и да не надигат глява.
  • 19 Хасан

    21 7 Отговор
    Как им се иска на Дойчевелето да сложат вместо Ердоган някой като Саксшвили или Пашинян и Турция да има последици като Армения ..мед ще им капе на душата от чуждото нещастие ..англосаксонски боклуци

    Коментиран от #51

  • 20 VARAVA

    16 4 Отговор
    Цяла източна и централна Европа бедстват за да цъвти и преяжда сороснята в Германия!
  • 21 Реалист

    5 5 Отговор
    Глад,мизерия българия:)
  • 22 Хасан

    15 10 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Проблема е че на Запад няма взаимопош и съседски отношения ..като останат гладни хората се хващат гуша за гуша ..докато в мюсюлмански страни като Турция хората си помагат

    Коментиран от #24

  • 23 Българина

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Асане здравей.Като цяло живота в Турция никак не е добър, ама и в евроГЕЙска България нещата не са цвете за мирисане.В интерес на истината нещата в Турция не вървят на добре, а тук направо казано вървят на зле.Абе кофти.Много кофти.

    Коментиран от #29

  • 24 Stéphanie 🎲

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Няма нищо по тъжно от това да чуеш че хора умират от глад в мирно време и са на улицата не от мързел а заради короната 😕.

    Коментиран от #26

  • 25 Behemoth

    20 3 Отговор
    1550 хляба с минимална заплата??????В тиквения рай 500 хляба.....в ЕС!
  • 26 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Stéphanie 🎲":

    Права си ..трагично е ..
  • 27 Никсъна

    8 3 Отговор
    Яжте си Байрактарите тогава.!.
  • 28 Хрибарчето

    5 5 Отговор
    Добре де, нали паламуда беше евтин, що реват сега ..месо та месо. Яжте морски дарове , като нема пари за месо. Някакъв тук се пенявеше преди време и обясняваше колко бил евтин паламуда...а сега -ново двайсе!!!.

    Коментиран от #31, #34

  • 29 Хасан

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Българина":

    Уви да ...по време на кризите богатите стават още по богати ,бедните още по бедни ...в Турция съм виждал през зимата семейство с пеленаче - сирийци на улицата под дъжда ..кофти е..Бог да не дава на никой таково нещо
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хрипарчето

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хрибарчето":

    знаеш ли колко е минималната пенсия или заплата? сравни цената, ако искаш продължавай да фейкваш

  • 32 Info

    9 4 Отговор
    В Турция гражданинът Исмаил Демирбас, който критикува правителството в уличен репортаж за състоянието на икономиката, първоначално е поставен под домашен арест, а по-късно е арестуван и изпратен в затвора. Синът му Мелих Демирбас, който го срещна в затвора, каза: „Баща ми не е направил нищо лошо, пуснете го“. На 24 октомври полицията нахлу в дома на 49-годишния Исмаил Демирбас, който критикува правителството по време на репортаж на улица в Анталия. Той беше арестуван и когато беше освободен при ограничителни условия, той заяви, че „натъжен съм от ситуацията, в която е достигнала страната ми, ще продължа да заявявам това, което знам“. Когато за втори път говори в уличен репортаж, в който отново обвинява правителството, той отново е арестуван. Този път беше решено да бъде поставен под домашен арест. На следващия ден той отиде в съда, за да обжалва това решение. Но когато отишъл там, срещу него била издадена заповед за неотклонение. Назначеният му адвокат заяви, че Демирбас е задържан под стража за обида на президента.

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Хасан

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "Info":

    Не критика а обида към държавния глава ..има закон че не трябва да се обижда и ругае
  • 34 за добавка на цацата

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хрибарчето":

    минималната пенсия за 2020 е 1550tl. Ако знаеш да смяташ смятай или си по шаранските статии.

    Коментиран от #38

  • 35 вулгарите

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    отдавна се научиха.
  • 36 тук ако имаше закони

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Info":

    бойко трябваше да бъде в затворасамоза обидите.
  • 37 Хасан

    4 10 Отговор
    нев е вярно,Турция стандарта е на световно ниво,до 2 год.ще е в топ 10 в световната икономика очаква се да е между 6 и 9 то място

    Коментиран от #43, #45

  • 38 Хрибарчето

    5 3 Отговор

    До коментар #34 от "за добавка на цацата":

    Добре де, като е всичко ток и жица, що реват тогава бе? Пък и вие що не сте отцепили нататък,а, Питам аз...шмайзера ли ми крепите тука?

    Коментиран от #39, #40, #41, #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 няма кой

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хрибарчето":

    да ти дава сурово месо.
  • 41 тук манафствам

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хрибарчето":

    това ми е работата.
  • 42 кой реве

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хрибарчето":

    статията е за шарани.
  • 43 Няма да са коркаш!

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Ще проядат свинско! А вие ромите ядете и таралежи!

    Коментиран от #44

  • 44 още един шаран

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Няма да са коркаш!":

    не мисли за фесовете. Единственото ви спасение е мечи зимен сън, после на зелени листа
  • 45 кол зад врата

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Хасане , престани да говориш глупости. Ей не се спря , то колкото и да те плащат , вече си насмогна - заработи си го , а ако не ти плащат значи си психически болен.
  • 46 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Поредната лъжа от бля бля зеле :DDD
  • 47 Хахахаха

    4 0 Отговор
    Дойчето пак са си загубили ума. В Турция всичко може да стане, само няма как да умреш от глад...
  • 48 Истината

    4 0 Отговор
    В Турция месото е по евтино. 1 кг агнешно месо в България е 18 лева а там е 52 лири което е 11 лева.
  • 49 123

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Лас Вегас живее само от туризъм,хазарт и услуги друга икономика няма, за това има и толкова бедни.
  • 50 Тия дойче веле,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Срещу БГ и Турция мнооого пишат упорито, при това
  • 51 Точно така, те имат опит

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    В това
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.