Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 20:00 4 130 63

Рублата се обезценява, инфлацията расте: какво още ги чака руснаците

  • русия-
  • рубла-
  • икономика

Обезценяването на валутата има и добра страна – това е изгодно за износителите и производителите, които не влагат в стоките си вносни суровини и съставки

Рублата се обезценява, инфлацията расте: какво още ги чака руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само от началото на 2020 рублата е изгубила 1/4 от стойността си спрямо долара. Храните поскъпват, инфлацията расте, а реалните доходи намаляват. Какво още могат да очакват руснаците? ДВ се обърна към трима експерти.

Годишната инфлация в Русия за 2020, по официални прогнози, трябваше да е около 4%, но данните на руската Статистическа служба показват, че това ниво е било достигнато още в края на октомври. Отрицателно се отразява например поскъпването на хранителните продукти: само през октомври захарта е поскъпнала с 18,3%, олиото – със 7,4%, яйцата с 6,3%.

Рублата се обезценява

Една от основните причини за повишението на цените е поскъпването на долара спрямо рублата, тъй като Русия внася голям брой хранителни продукти от чужбина – например месо, палмово масло, използвано от руските фирми като добавка за производството на сирене, както и множество плодове. Всичко това се отразява на цените на храните, обяснява директорът на Банковия институт ВШЭ Василий Солодков.

Пълното заместване на вносните стоки не е възможно в нито една сфера, казва и Агван Микаелян от одиторско-консултантската фирма FinExpertiza. По неговите думи, вносните стоки заемат много съществен дял на руския пазар – делът им е 30-35%. Затова и обезценяването на рублата ускорява инфлацията. Експертът очаква и „съществено поскъпване на напитките и храните (без отглежданите в Русия плодове и зеленчуци) , както и битовата техника и другите стоки, съдържащи вносни компоненти".

По думите на Василий Солодков, инфлацията в цените на стоките може да достигне до 10% в рамките на тази година. За много семейства това е критично, тъй като реалните доходи, с които разполагат хората в страната, намаляват постоянно от 2014 година насам. Само през тази година те са спаднали с 6%. За много руснаци подобен ръст на инфлацията е много висок, коментира и Агван Микаелян.

Страда бизнесът

Обезценяването на рублата поставя в затруднено положение и бизнеса, който е зависим от импорта. Разходите за техническо оборудване, закупувано в евро, са се увеличили с около 30%, а доходите от продажбата му в рубли на вътрешния пазар са останали на нивото от миналата година. Освен това купувачите все повече се въздържат от поръчки, казва Леонид Гаврилов, ръководител на компанията "Темпесто", специализирана в дистрибуторски решения в сферата на електрозахранването.

„Потенциалните купувачи вече разполагат с по-малко средства. Навсякъде орязват бюджетите. Мнозина са принудени да се откажат от заявки за покупки или да преминат към по-евтини аналози. Реализираме загуби от спада в курсовете поради това, че имаме договори, които са били сключени още в началото на годината, а изпълнението им става чак сега“, казва Гаврилов. Той обяснява и това, че с цел да си запазят старите клиенти, компаниите са принудени да намаляват до крайност маржа на собствените си печалби или да се преориентират към нова дейност – например към предлагането на сервизни услуги, където се очаква повишено търсене в резултат на ремонти и модернизации на вече закупена техника.

Положителният ефект

От друга страна обезценяването на рублата има и добра страна – това е изгодно за износителите и производителите, които не влагат в стоките си вносни суровини и съставки.

Снижаването на курса на рублата прави и руските стоки по-достъпни на вътрешния пазар, което позволява на износителите да увеличават продажбите си. Затова често пъти обезценяването на рублата увеличава и руския експорт в отделни отрасли, обяснява Микаелян.

Този факт обаче косвено удря по потребителите, защото за редица производители е по-изгодно да продават своята продукция на външния пазар, отколкото да реализират загуби на вътрешния. Заради това те са принудени и да вдигат цените на стоките за вътрешния пазар. Тази тенденция е характерна и за продажбите на храни (например на зърнени храни и захар), както и на нефтопродукти.

"Гробовна стабилност"

В сравнение с предишни кризи инфлацията в Русия наистина не е особено висока, но тя се формира от намаленото търсене, икономиите на частните домакинства и спадналите инвестиции от страна на бизнеса. „Това е своего рода стабилност – но тя е по-скоро гробовна“, резюмира Солодков.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    36 21 Отговор
    ДВ пак ревнаха на руски гробища
  • 3 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    33 29 Отговор
    Радвам се за нашите поробители
  • 4 Кarosel

    31 19 Отговор
    Вий руснаците не ги мислете. Имат си Боярешник и Самогон в промишлени количества. Имат сальотка на глава от населението колкото за един взод. Ако еВентуАлно свърши природният газ е в неограничено количество.

    Коментиран от #48

  • 5 Жалка ребота язък за територията

    28 15 Отговор
    И ресурсите им....

    Коментиран от #54

  • 6 Как е ленин добре ли му е в аквариума😂

    30 19 Отговор
    Аиде бегом да му се кланяте
  • 7 СМЕРШ

    26 10 Отговор
    Значи всичко е ОК щом са се загрижили за ватенките!
  • 8 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    25 28 Отговор
    ПИЯНИТЕ МУЖИЦИ ПАК ГО ЗАКЪСАХА ЯКО...И ПУТИН Е БЕЗСИЛЕН...
  • 9 Важното е ракети да има и бомби

    21 26 Отговор
    И подводни лодки а за какво са им они си знаят само😂😂😂да пазят степите сакън да не ги земе запада ама то рано или късно ше стане това със естествения подбор и като след години по естестени причини нема хора там или намалеят под минимума че да съществува кочината и запада ше се развива и ше прилапа ресурсите им...просто житеиската философия на запада е по вървежна от техната и затова ше спечелят ..естествен подбор

    Коментиран от #20

  • 10 СССмотаниР

    28 25 Отговор
    Глупости ! Те произвежодат на-доброто от на-доброто оръжие. През ден нова ултрасвръхсупер ракета. То не са танкове, не са самолети. Да си ги ядат. На нивото на развиваща се страна са. Изнасят непреработени суровини и икономиката им зависи драстично от цените на петрола на международните пазари. Произведоха първата ваксина за К-19, която се оказа доработена ветеринарна ваксина. Продадоха я на Мозамбик и ония а изляха в река Замбези и сега маймуните в района сами падат от дърветата при опит да станат човеци - комунисти. Червените боклуци си заслужават битието заради нещастията, които донесоха на света, с чудовищния си експеримент ВОСР, под контрола на калмика Ленин.
  • 11 Кarosel

    21 17 Отговор
    Русия внася най - много лимони от Турция и ватенките ги ядът с корите.
  • 12 ДАААААА....

    17 11 Отговор
    ПА ОНО АКО БЕШЕ НОГО ХОРОШО, ТО СИТЕ ТОВАРИЩИ,ДРУЗЬЯ И РУСОРОБИ-ОЛИГАРСИ ЩЕХА А ПРАЩАТ ДЕБИ'ЛЧЕТАТА СИ У ...СИБИР И КАМЧАТКА А НЕ...В ШАТИТЕ И ЗАПАДНА ЕВРОПА
  • 13 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    17 13 Отговор
    ТИЯ ПЪК С ТАКИВА РЕСУРСИ и ВЪЗМОЖНОСТИ, А МИЗЕРСТВАТ....
  • 14 Тисъна

    22 13 Отговор
    Не плачете DW на чужд гроб...
  • 15 Кarosel

    15 13 Отговор
    Рублата като чу че Байдън е новият президент на САЩ и почна да танцува казачок още преди Пyтя да го е поздравил.
  • 16 kjl

    23 19 Отговор
    На руснаците дългове са 19% от БВП 273 МИЛИОНА долара, на УСА 143% = 85 ТРИЛИОНА долара. Всеки да си оправи сам изводите, кой е ментето и кой не.
  • 17 Докато

    37 7 Отговор
    BGN- левът e стабилен благодарение на мощната БГ икономика производство и износ. Населението благоденства и се чуди къде по-напред да си изхарчи парите-))

    Коментиран от #26

  • 18 Емил

    19 13 Отговор
    Нема страшно! Вова го фана паркинсона и скоро всичко ще е наред! Китайците ще сменят рублата с юана и руснаците ще минат на оризово вино!
  • 19 хихихихи

    13 9 Отговор
    Айде пак всичкото козяшко с болезнен оргазъм!

    Коментиран от #23

  • 20 ежко

    12 14 Отговор

    До коментар #9 от "Важното е ракети да има и бомби":

    Докато имат ракети и бомби,запада може само да си мечтае да прилапа нещо!Затова им са и бомбите и подводниците.....

    Коментиран от #24

  • 21 СКОРО ,...МНОГО СКОРО...

    10 13 Отговор
    УРО'ДЛИ'ВИЯТ ХИПОФИЗЕН ПИГМЕЙ И СМАЧКАНЯК ШЕ МАНДРЪСА КЪСИТЕ СИ КРАЧЕТА ..ОВИСНАЛ НА СПАСКАТА БАШНЯ , ЗА НАЗИДАНИЕ НА ВСИЧКИ КОМ-ОЛИГАРСИ И ПРЕСТЪПНИЦИ..И...ЗА РАДОСТ НА..ГЛАДНИЯТ МУ'РЗИ'ЛАЖ
  • 22 БОРИСОВ....КОШМАРА НА БСП И НА ...РАДЕВ

    11 9 Отговор
    А БЕ И ТЕ СЕ МЪЧАТ ГОРКИТЕ....ХУБАВ НАРОД СА, АМА МАЛКО ГЛУПАВ....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е като измре населението им

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "ежко":

    След години щото нема да имат възможност да се размножават и учат ше видиш как ракети и бомби ше си стоят у силозите и запада ше прибере територията им без сражение...
  • 25 Комунизъма е творение на капитализма

    3 5 Отговор
    За да може капитализма да дръпне във всяко отношение напред а комунизма да води до психясване на хората и като капитализма реши да събори комунизъма едните станаха робове на другите които никога няма да догонят и така комунистите ше са вечните роби на капиталистите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ляолим

    5 11 Отговор
    Чака ги

    Коментиран от #55

  • 28 Четник

    20 7 Отговор
    DW трябва да напише статия как в Дюселдорф и Гелзенкирхен предимно ще чуеш Турска реч и по—рядко немска.Рано или късно Немците пак ще бъдат заселени в Сибир и от там вълнението за курса на рублата.
  • 29 Ляолим

    5 4 Отговор
    Хихи

  • 30 Бай оджа

    3 5 Отговор
    Аха ,какво ги чака

  • 31 Софиянецо

    14 6 Отговор
    Рублата си е тяхна и могат да си я печатат с какъвто си искат номинал.
  • 32 ЦРУ

    9 9 Отговор
    Лелееееее.....Джуджи ще го бесят на Червеният Площад ! ...МРЗ равностойна на 209 лв. мъкаааааааа....мани..ама докара и " КАКИТЕ " до просешка тояга ...справка - гугъл - наличние проститутки в Москва !
  • 33 Софиянец

    11 8 Отговор
    Жалко за руснаците, вова ще ги докара до просешка тояга.
  • 34 Тулупа

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГЛААААД, .глад мори Алкаша,Мурзилката":

    Я пашьол знаеш где
  • 35 оня с коня

    9 7 Отговор
    Статията е РЕАЛИСТИЧНА,но същевременно и Досадна,защото всички знаем хала на Руската Икономика.Искам обаче ДА РАЗВЕНЧЕЯ тука една "Дълбокомислена Врътка" лансирана от Автора - че Инфлацията имала "Положителен ефект"- цитирам:"Това е Изгодно за Производителите/руските/,които НЕ ВЛАГАТ в Стоките ки Вносни Суровини".ДА - ТАКА Е,Ако Въпросният Производител е продавал преди Стоката си ПРИМЕРНО за 100 Долара,сега пак ще я продава за толкова,но като ги ОБМЕНИ тия получени от Запада 100Долара ще получи от Банката ДОСТА ПОВЕЧЕ Рубли поради Инфлацията.И възниква Въпроса:ЩЕ УВЕЛИЧИ ЛИ Въпросният Производител Заплатите на Работниците си в съответствие с Девалвацията Рубла/Долар?Ами Категорично НЕ,т.е. Богатите ще стават още по-богати в Русия,а Бедните - още по-бедни...ПАК В РУСИЯ!

    Коментиран от #37

  • 36 Аре

    11 5 Отговор
    Голям трън ви е тази Русия в очите голям, дойчо велев туй ще ви остане да пишете мръсотиите си за ВЕЛИКА МАТУШКА РУС.
  • 37 Симо

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    Сигурно става въпрос за сюрреализъм, защото според МВФ руската икономика вече надмина германската. Подобни статии писани от либерални тъпаци ще четете още много. Русия има огромен резерви и много ресурси, а те са важни. Скоро с доларите ще си бършете з...А. Външния дълг на САЩ надмина 2 пъти БВП на САЩ. Той не е 21 трилиона, а само 16.9 трилиона. Всичко друго е счетоводна еквилибристика.

    Коментиран от #40

  • 38 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    5 7 Отговор
    За кво им беха мега хипер ракети танкове бомби ракети самолети като ги превзеха с 1 вирус😂😂😂😂😂ай пращаите ракетите по вируса де😂😂😂запада пак намери начин да ги превземе въпрас на време е и на разчет на вируса
  • 39 Доцент Мангъров

    14 5 Отговор
    Русия сама си осигурява на 100% свинско и птиче месо,дори и изнася големи количества. За 2018/2019 и 2020 е най-големият производител в света на зърнени култури. За изобилие от другата селскостопанска продукция (тиквички, патладжани, карфиол, чушки и т. н.) им помага Турция. Зеленчукова и плодова консервация е приоритет на Армения и Азербайджан.Изобилието от цитруси е от вноса от Африка и Южна Америка). В тези държави валутите им са още по слаби. Скъпи са млечните продукти (не имитиращите) , предимно различните видове жълти сирена. Още много може да се напише, но като цяло статията на дв е много подвеждаща.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ваня

    3 1 Отговор
    доларът и анлийската лира падат!!!! никой друг не пада!!!!
  • 42 Вълко Червенков

    7 6 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина,под "вещото ръководство" на Плешивото Кремълско Жуже,ще фалира окончателно.Неизбежно е.
  • 43 Чака ги

    2 1 Отговор
    Разцвет Татарите
  • 44 Георги

    3 2 Отговор
    След пасквила на Смилов за Тръмп и Тръмпизъмът, тази статия на Д.В., изобщо не съм я чел! Както и всички бъдещи!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ЦК на ГЕРБ

    11 3 Отговор
    А вашите жени сменят памперси в Италия, Гърция и Испания.
  • 47 Нямам срам

    4 3 Отговор
    Палмово масло че то не ли е забранено в цял свят вече ... вредата от използването ...а забравих само в Фащ при насрандонълдс може да има с какво да тъпчат и да тежат по 200кг мистър хамериканеца

    Коментиран от #49

  • 48 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кarosel":

    Има само една малка подробност природния газ и сальодката нямат нищо общо с обикновения руснак (дори руснака няма да пие препарат за почистване на бани ако може да си позволи нормален алкохол). Приходите и от двете отиват при приятелите на Путин, а обикновения руснак си устройва войни на глада за стоки с изтекъл срок зад магазините (има хиляди клипчета в тубето можеш с часове да гледаш сития живот на народа на богатата Русия)
  • 49 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "Нямам срам":

    Руската хранителна промишленост е най - големият потребител на палмово масло в света. Дори наскоро Русия предложи на Малайзия (един от най - големите производители на палмово масло) да направят трампа палмово масло срещу изтребители но им беше отказано
  • 50 Левски

    4 0 Отговор
    Ехххх платени подлоги! Руснаците мизерствали а пък ние процъфтяваме!
  • 51 СССРБарета

    5 3 Отговор
    Руснаците като дойдат с пачките в България, и се чудят как живеем в тая кочина!!! Хората взеха и сами организираха най-скъпото до сега световно първенство по футбол....... а ние можем да сме домакин на световно не повече от състезание с инвалидни колички!
  • 52 СССРБарета

    5 2 Отговор
    Всеки ден по една статия от дойче че рублата паднала! А проста справка показва 77 Рубли за долар а графиката показва преди 3г. 85рубли за долар! Преди 1г. 70рубли за долар! Паднала ли е Рублата или се е вдигнала? Няма знаение Рублата е волатилна в определени граници в което няма нищо страшно и никва драма! Но на Дойче им плащат да пишат квото трябва затова вече и никои не го интересува кво пишат!

    Коментиран от #62

  • 53 Ленин

    2 0 Отговор
    Крепостни Чакайте светлото бъдеще
  • 54 За нашето злато май не

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жалка ребота язък за територията":

    Сьжаляваш дет го изнасят. 20 мрд на година.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Мурзилка

    3 1 Отговор
    Ще стимулира износа на балалайки !!!

    Коментиран от #57

  • 57 А тука и нальмите

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мурзилка":

    Са нов внос.....
  • 58 Димитров

    0 0 Отговор
    Само не разбахме експертите колко са такива?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 руски колапс

    4 1 Отговор
    Точно два американски шамара от санкции трябват ,за да изчезне руската икономика и валутата им да се срине.Толкова са безпомощни ,жалки и дребни руските краваристанци.
  • 62 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "СССРБарета":

    Валутен калкулатор, 13/11/2020, 21:30ч. - 1 RUB = 0.02 BGN , 1 RUB = 0.01 USD , 1 RUB = 0.01 EUR
  • 63 емо

    1 0 Отговор
    когато ротшилд фалира тогава и русия;най големият богаташ ротшилд заменя прогнилия запад с русия и китай .така че краварските задници ще усетят як богатирски ритник
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания